28. 6. 2020

Provence pod Řípem aneb Jak pijí (nejen jateční) pštrosi

Location: Levandule pod Řípem, Židovice, Česko

Hlavní kunsthistorik JayKay se rád kochá pohledem na van Gogha, a tak když mezi krtkem, čínskym krtkem a debilním králíkem Bingem vygoogloval (no, dobře vyhledal to obslužný personál), že v Židovicích u Roudnice nL je levandulová farma, zadal do backoffice úkol naplánovat její návštěvu. "Nač se kodrcat na jih ke žabožroutům a řezat si uši kvůli větru Karla Gotta, když máme trocha té Provence pod naší nejslavnější krtinou?" položil si řečnickou otázku. "Hleď zajistit i catering, nechci ale nic všedního," dodal.

Zájezd do Židovic jsem zaplánoval do kalendáře radši už na jaře, abych na něj raději nezapomněl. Farma Levandule pod Řípem má totiž otevřeno jen dva víkendy v roce. Den D nastal v neděli 28.6.2020. Majitel farmy Petr Nový nás uvítal poutavým výkladem (no, JayKay na něj neměl úplně focus), pak jsme se přes višňový sad dostali až k políčkům s fialovou voňavou nádherou, která na jednu stranu lemuje výhled na horu Sedlo a na druhou výhled na Říp.

Kochali jsme se mocně, pozorovali motýle, pčelky a čmeláky (teď už víme, že má žího), nakoupili rukodělnou marmeládu z kdoulí a kytičku čerstvé levandule pro maminku a přesunuli se směrem ke cateringu. Ten obstarala pštrosí farma v sousedství. Pojedli jsme stejček z její produkce (JayKay mu moc nedal), dozvěděli se něco o chovu a taky obdivovali, jak pštrosi pijí (čekuj video dole). Dobre bolo. 

Myslim že tohle je solidní tip na točení nějakejch rodinohodin. Kdo má mamí či babí obdivující kytí, žardenérie a tyhlety věcičky, by to neměl prokaučovat, páč to za nějaký kredity bude. Na jaře jsou tu samozřejmě kamélie v Zuschendorfu a v Pillnitzu, to tu jedem furt a je to taky za plnej počet bodů. Hlavní zahrádkář JayKay má rovněž v plánu návštěvu Rododendron Parku Kromlau, ale to někdy na jaře, až to zase napálíme do Lužice

Vlez na levandulovou farmu v Židovicích u Roudnice.

Vstup ke pštrosům je asi o 200 metrů dál.

Provence v Polabí.V pozadí Sedlo (kopec nad Úštěkem).

Všechny odstíny fialové.

Návštěva pole s fialovejma kytkama skončila jednoznačným pedagogickým úspěchem - JayKay levanduli bezpečně pozná, a když ji někde zahlédne, jde si ji utrhnout a čichá k ní.

Velšan v levanduli.

Některé druhy levadule jsou i do bíla.

Levangyula Lakatoš s Řípem v pozadí.

I brumla má pígo.

Majitel farmy Petr Nový u destilační kolony, pomocí které se z levandule získávají vonné esence.

Srp na levanduli má zubaté ostří.

Fotře, nebuď buran a kup mamince kytičku.

Nějaký ty rukodělný produkty - koupili jsme si kdoulovou marmošku.

Alfréd Stejček ze pštrosa.

Dorůstající stejčci.

600 kulí za kilo.

Ale je to libovka.

Místní chef plátkuje Strausse.


 

Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat