11. 7. 2020

Modelové mašinky v Rathenu aneb Jak jsme lovili smyčku

Location: Eisenbahnwelten Rathen, Německo

Tenhle plán byl dobrej - vyvenčit Fabia Camper Postealth Inside krátkym tripem za čáru a do toho polknout dva saské "disneylandy" Eisenbaltwelten v Rathenu a Elbefreizeitland v Königsteinu. Klouzačkovitost a mašinkovitost značná, dobrodružnost přiměřená, přitom furt vokolo komína. S JayKayem jsme si na to vyčlenili víkend 10.7.2020 - 12.7.2020. Úkolem bylo oprášit spací a pakovací návyky v autě, čti zvopáknout, jak ten tetris s přendaváním sedáků, bagáže a rozkládáním postele po roce probíhá, než se pustíme do větších akcí.

Eisenbahnwelten je modelová železnice pod širým nebem na zahradě u jedné hospody na levém břehu v Rathenu. Do kolejiště jsou zasazeny modely místních hradů a zámků, celé je to protkáno vodními kanály, fakt vytůněný. Parní lokotky vydávají zvuky jako parní lokotky, vlak hasičů metelí tempem, že mu člověk sotva stačí. Celý to řídí dva chlapíci z velínu jak v Temelíně. Masakr. Po mašinkách jsme dostali hládek, tak jsme zašli do přilehlé knajpy, kdy nám přinesli šnicl jak prase.

Po chálce (čti: po lanču) jsme měli ještě čásek, tak jsme přeplavali přívozem na pravej s tím, že dáme nějakej trike ride a uvidí se. Nakonec jsme se dobelhali k jezírku Amselsee, kde půjčovali pramice. JayKay v sobě projevil kus vodáka a hned do lodě. Celý hračkářství s sebou, plyšáci, auta, koně. Vyhrála to ale smyčka s karabinou, kterou ráchal ve vodě, jakože chytá ryby. Tušil jsem průser v podobě smyčky i s karáblí na dně rybníka a mládence jsem instruoval, ať to hlavně nepouští z ruky. Atmoška ale byla uvolněná, tak jsem to nehrotil.

Tušení se naplnilo. Dobrý ale bylo, že jsem provaz s kusem hliníku na dně viděl. Tak to ne, to vylovíme. Šup do slipů, mladýho i s lodí jsem přivázal na břehu. Smyčka do vody vnořená vypadá, jakože je pod plavcem, ale někde jinde, svině. Do toho jsem radši nechal brejle na lodi, abych je taky neutopil. Slepej jak krtek jsem se nořil do vody jak undatra, ale porád nic. Saxóni na břehu z toho měli prču. Nakonec jsem to dal.  

Mašinky, řízek, přívoz, trike ride, wassertrip s veselou historkou na závěr, nabitej den, paráda. 

Labe v Rathenu.

Kvetení rozchodníku u chodníku.

Ňákej vlak amtrak.

Jde se na to.

Míšeň, fotře. 

Moritzburg (ty čtyry červený hrnky za vodou). Tam se jezdila popelit Aschenbrödl.

Tramvajka.

Maj to vymakaný.

Hasičskej vlak se stal highlightem vejletu.

Cisterny a levandule, tati.

JayKay u spouštěcího knoflíku hasičskýho vlaku. Jel asi 20x.

Lesní práce.

Mlejn.

Ten chlap s basou lahváčů je jeřábník?

JayKay testoval buggynu, vpravo zámek Weesenstein.

Řídící pracoviště mašinkárny vypadá jak velín atomové elektrárny.

Tenhle borec maká na dalších modelech domečků.

Slušně nabitá dílnička.

V knajpě u mašinkárny nám přinesli šnicl přes celej talíř. Konkurenci mu dělaly lízátko (pravá ruka) a buggyna (levá ruka pod stolem).

Mají tu i švýcarskou zubačku. Hustý.

Přívoz z levýho na pravej břeh. U nás tehdy (začátek července 2020) free style, Germáni měli roušky skrz covid.

Kolesový žihadlo saský paroplavby. Taky máme v bucket listu.

Trikemaster, v pozadí skály nad místním skalním divadlem.

Dioráma místní horské služby.

U Amselsee, jezírka pod skalami, se v nás probudili vodáci a šli jsme na pramici.

Hračkářství s sebou. Nejdůležitější ale nakonec byla tažná smyčka s karabinou (na tříkolku), na kterou JayKay chytal ryby tak usilovně, až ji utopil. Pomocný personál si to ale líbit nenechal, šel do slipů a smyčku i s karáblí asi na dvacátej ponor vylovil. Sasíci měli show. 

Půjčovna loděk.

Lesklokorka ploská na návsi v Rathenu. Jo, vod tohodle jsou dobrý říjnový muzeální mykovycházky na Tašov. Vidíš choroš a víš. Yes! 

 

 

Text a foto: Papouš

1 komentář:

  1. Dík za tim. Udělám si tam s prckem asi taky vejlet :). Miki

    OdpovědětVymazat