21. 7. 2020

Živá voda v Modré u Velehradu: nad podvodním tunelem plavou dvoumetrové vyzy velké

Po návštěvě Zoo Vyškov a přesunu do kempu Smraďavka u Buchlovic jsme se v úterý 21.7.2020 s JayKayem hnuli v rámci Expedice Azbest 2020 k další atrakci, která se při domácí palebné přípravě jevila jako perspektivní. Živá voda v Modré u Velehradu je podvodní tunel se sladkovodními rybami nad hlavou. Akvárek už jsem pár viděl - namátkou v BCN, MT, BER, HH, HK, BG, DC, LEI atp., ale tunel v open-air rybníku ještě ne. Měl jsem bůhvíproč nějakou zfetovanou představu, že tunel vede po nějakym bahňákem, kde bude sotva vidět na 30 cm, ale houby.

Živá voda je nově postavené ekocentrum, na které dosedá samočistící biotop s parádně průhlednou vodou. Barák má dokonce výtah, takže do podvodního tunelu se dostanou i vozíčkáři. Rybník je hluboký 6,5 metru, vlastní tunel má délku 8 metrů a šíři 2 metry. Jeho levá část patří rybám chladných vod, horských potoků a řek - jelcům, lipanům, mníkům, pstruhům, parmám a ouklejím. Vpravo jsou velké ryby - kapři, štiky, candáti nebo sumci

"Raritou naší expozice jsou jeseteři - tažné ryby, které dříve migrovaly z Černého moře až do řeky Moravy. Mezi jeseterem ruským, malým či hvězdnatým se vyjímá vyza velká - největší sladkovodní ryba světa. U nás uvidíte několik vyz délky téměř 2 metry," píše se na stránkách Živé vody.  

U kasy je kromě 5m makety vyzy velké i hrací koutek s doplňovačkami a kvízy, fotky ryb a vycpaní vodní ptáci a savci. Venku najdete tematické biotopy s např. bylinkovou zahrádkou. V sousedství je ještě výběh s tury. Dobrý, pěkný, nápaditý. Kdo toho nemá ještě dost, může zabrousit do sousedního archeoskanzenu, ale to nebyl náš případ.

Den předem si JayKay prosadil koupi elastické housenky a hned vzápětí přišla o oko. "Tati, můžeš to opravit?" Inspirace to byla tak mocná, že jsme museli vytvořit první neutrál v Dolnomoravském úvalu pojmenovaný Jednooká housenka.

JayKay v podvodním tunelu Živé vody v Modré u Velehradu.

JayKay obdivuje jesetery.

To velký je vyza velká.

Mordy to má velký.

Asi parmičky.

JayKay a ščuka.

Sumec.

Seznam ryb, co tu pěstujou.

Pani v tunelu z pohledu z horní terasy.

Tunel shora.

Rybníček. Tunel a ryby jsou v levé části.

Do pravý části se daji házet šutry připravené na břehu. Využito.

Výběh praturů s vyhlídkovou věží.

I v Krasu byl pratur.

Malej pratur na pastvě.

Větší kousci odpočívali ve stínu. Asi bych to zvíře nechtěl naštvat.

JayKay pak podrobil kontrole dřevěnýho pratura na parkáči...

...měl tam nedostatky - vodpadávalo mu ucho.

 

 

Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat