20. 7. 2020

Zookoutek a dinopark ve Vyškově nabízí kromě zviřátek a saurů i přesouvací buzeraci

Location: Zoo Vyškov, Česko

Zoo Park a Dinopark ve Vyškově byla první zastávka na Expedici Azbest 2020, při níž předseda Neutral Riders JayKay poprvé poctil návštěvou jižní Moravu. Highlight měla výprava každej den, protože jsme si s ředitelem udělali pěkně nadupanej program. Vyvrcholením byl sraz středohorsko-krušnohorské a karpatsko-plzeňské neutralizační župy v Horněmčí na Slovácku, kde si staví nové hnízdo neutral rider a climber Azbest. Ale než jsme k Azbestoj přibyli, vodfajkli jsme si pár bodů z bucket listu.

Zoo Park Vyškov je z hlediska standardní zoo, kde má bejt aspoň jedno zvíře z velké pětky, takovej zookoutek. Ale neni vůbec špatnej.  Docela slušné sladkovodní akvárko i nějaká opice se najde, zbytek je věnovaný expozici domácího zvířectva. Ale i to se dá zkousnout - třeba výstavka slepic mi přišla zajímavá variabilitou kurů - něco je prcek, ale třeba bruggskou bojovnici bych nechtěl potkat face to face. Z prasat tu uvidíte třeba černostrakatého přeštíka nebo kudrnatou mangalici.

Do dinoparku na druhém konci Vyškova se dostanete jedině ze zoo (Ano, jedině ze zoo. Ne, že dorazíte k dinoparku standardně autem a vlezete dovnitř), a to vláčkem, což je pakárna. Jednak na něj musíte v obou směrech vystát nechutnou frontu, druhak do něj naprší, i když má střechu. Cestou zpátky jsme chytli průtrž, v níž ten vehikl jel samozřejmě 4x pomalejš než cestou tam, a koupili jsme plnou nálož deště. Nevim, jestli chtějí ušetřit za další kasu nebo v okolí dinoparku nejsou parkovací místa, ale vopruz je to nehoráznej. Skoro bych to tipoval na vejmysl nějakýho lampasáka, což ve městě plnym lampasáků asi nepřekvapí.

Dinopark je klasika, gumový modely vypadají líp než třeba betonový v Saurierparku Kleinwelka a můžou se i hejbat. Tvůrci si vtipně pohráli se zasazením celého areálu do údolí potoka, které využili pro živé obrazy typu ještěr v bažině/ve vodě. Velkou zajímavostí je i visutá šlapací lanovka, kam nás ale nepustily věkové a hmotnostní limity. Plusem je, že je dinopark v hustém lese, takže když peče, je tu chládek. Celkem fajn, ale místy jsme měli dojem, že stánky převažují nad počtem vystavených ještírků. Business je holt business.

Takže jsme dorazili v hustém dešti do auta, oba všechny mokrý hadry dolu, aby se vejlet nezměnil v marodku, ještě než začal, nahodili motůrek a sušili se na naháče, páč všechny suchý věci byly v kufru. Kdyby nás tam načapal nějakej elf (čti: práskač), jak sedíme nahý v autě, tak mě vodvedou v klepetech. Moc to klucí vyškovský vymyšlený nemaj. Když už maj tenhle buzersystém, mohli by si pořídit nějakou víc vodoodpudivou verzi vláčku.    

Ale intro do Expedice Azbest 2020 celkem dobré. Takže za tři hvězdy, na víc to neni.

První biváček proběhl na parkáči před vyškovskou zoo.

Standardní campervanská snídaně - kedr, lovečák, kyselý vokurky, brumík a pitíčko.

Útok na osla. Využili jsme našeho oblíbeného zootriku a chlapcovi jsme pustili hýkání osla z youtubu. Chytil se a hejkal jak pominutej.

V éteru plave yes-éter.

Dvouhrbáč.

Skot watussi chovají afričtí Masajové.

Na lemury narazíte pomalu v každé zoo. Už jsme z nich poměrně přelemurovaný.

Plemeno mangalica je základem pro výrobu čabajky a uheráku.

Nutrie prý mají sladký trus. Zatím jsme netestovali a do budoucna ani neplánujeme.

Australská voliéra - JayKay Chtěl ulovit klokana klackem, já zatím lákal na ruku andulky.

JayKay testuje techniku porobeného zemědělného lidu.

Morčátka. Taky se papaj.

JayKay v hroší tlamě.

Úzké hrdlo mezi zoo a dinoparkem ve Vyškově - může se mezi nimi přejíždět pouze tímto vláčkem, který sice má střechu, ale za deště do něj stejně prší. Vyzkoušeno na zpáteční cestě při průtrži mračen. Na pikaču.

JayKay popohání dina gumovou housenkou.

Parasaurolophus mohl pomocí kostěného hřebene vydávat impozantní a hluboké zvuky. Něco ho ale žere.

Parasaurolophus s mladym.

Kuličkovou zmrzlinu jsme viděli poprvé, malej kelímek za cca 80 kulí.Jednou si zobnul, zbytek stlačil fotr.

Dobrou úchylárničkou v Dinoparku Vyškov je šlapací lanovka. Ale na tu příště - mladší člen dvojice nedosáhl na věkový limit, starší přesáhl váhový limit.

Oblíbený narrativ dinoparků - trosečníci v jungli narazí na ztracený svět dinosaurů. Titok letěli v práškovacím letadle Čmelák.

Nějakej T-Rex.

Další zkrocenej dino. JayKay je v tom dost úspěšnej.

Triceratops.

Zase kousací scénka.
Stegosaurus a stegosauře.


Druhou noc jsme strávili v kempu Smraďavka u Buchlovic. Staví tu okrasné rybníčky.

Voda vytékající z trubky smrdí po sirovodíku. I ve sprchách v kempu je to jak u pukavců doma. Ale místo je to krásný.


Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat