25. 7. 2020

Vodní dům: super hřiště a mapa povodí na kuličky

Location: Hulice, Česko

V pátek 24.7.2020 jsme už pomalu uzavírali Expedici Azbest 2020 a mířili z Moravy domů. Cestu jsme ale rozsekli na dva díly a cestou jsme ještě zabivakovali u Sázavy v kempu Horka poblíž Zruče nS, což byl nápad hodnej vola, protože je to klasická vodácká masovka se všema vožraleckejma souvislostma. Naštěstí jsme to vychytali a usalašili se na parkáči před kempem, kde byl relativně klid. V sobotu nás čekaly zajímavější věci - návštěva Vodního domu v Hulicích.

Vodní dům bude patrně jedna z atrakcí postavených za háky z EU, ale v tomhle případě se nám to, a hlavně JayKayovi, docela líbílo. Instituce má takový ty bohulibý úkoly, jako je ekologická výchova apod. Nejvíc se nám páčil její dvorek, kde jsou různý kanály, pumpy, Archimédovy šrouby a další hejblata. Tam byl mládenec velmi rychle jako doma a dobrou hodinu tam řádil.

Uvnitř Wasserhausu se nám děsně líbila plastická mapa s povodími, kde řeky vytvářely jakési žlábky. Do žlábku si hodil kuličku a sledovals, do jakého moře teče. Velká ladička, krásná didaktická pomůcka. Jen ty kuličky u toho nebyly. Začul jsem, že by je mohli mít na kase a taky, že jo. Takže borec intenzivně pouštěl kuličky, jako správnej jedináček se s nikým nechtěl dělit a nakonec jsme je radši šlohli, aby nezbořil barák. Dobrej byl i generátor mraků.

Naproti tomu zdejší akvárka stála za starou bačkoru, byla zahumusená a ryby nikde. Po návštěvě Živé vody u Velehradu jsme měli o čistotě akvárka jiné představy. V Hulicích je ještě jedna atrakce, o níž jsem uvažoval - Včelí dům. Včely jsme ale viděli v Zoo Vyškov, tak jsme to nechali na jindy. Ovšem v areálu zručského zámku jsme tušili jinou zajímavost - Vodácké muzeum! Takže jsme sjeli na obídek do prostorově velkorysého baťovského Hotelu Zruč ve Zruči a pak se vrhli na lodě, špricky a pádla. Ale o tom v dalším pokračování. 

Vodní dům Hulice je zajímavě zasazen do krajiny.

Na dvorku Vodního domu jsou různé herní prvky - zde tři vodní pumpy, slušně fungující pouze jedna.

Než jsem stačil dorazit se svačinkou, pan ředitel už byl ve slipech a začal to na hřišti organizovat.

Plastová stříkačka semletá v lopatkách nerezovýho mlejnku nebude nejlepší nápad, bro. Záměr zmařen, zvuková odezva mocná.

Model ryby na dvorku.Vevnitř v domě jsou sice nějaký akvárka, ale za moc nestojej.

Další vodní kolo.

A nejhorší ze všeho jsou trpaslíci. Ty potvory vám vlezou všude.

Archimedův šroub umožňuje honit pomocí šroubovice vodu z nižší úrovně do vyšší úrovně. Větrné mlýny v Holandsku kromě mletí mouky honily pomocí Archimédových šroubů vodu z míst pod úrovní moře pryč.

A další vodní kolo.

JayKay opravuje generátor mraků.

Plastická mapa rozvodí se nám s JayKayem líbila nejvíc - viz video níže. Akorát u ní nebyly kuličky, pro které jsem skočil na kasu. Myšlenka, že je u mapy pak necháme pro ostatní, byla zcestná...

...JayKay všechny kuličky znárodnil, aby si s nimi mohl hrát na terase baťovského hotelu ve Zruči nS. 

K obědu se podávaly gnocchi, vepřík a špenát, což naštěstí prošlo.

  


   

Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat