23. 7. 2020

Krmení rejnoků a žiraf v Zoo Zlín, kde na Slovácku schovávají švestky a spočinutí u strýca Azbesta

Po restdayi u vody na ONV předchozí den jsme se čtvrtý den Expedice Azbest ve čtvrtek 23.7.2020 vztyčili v Eurocampu Bojkovice, kde to sice stálo 350 CZK/noc, ale bylo to super vybavený, a vydali se vstříc hlavní události zájezdu - setkání s bossem karpatsko-plzeňské neutrální župy Azbestem. Než jsme ale na večírek do Horněmčí dorazili, museli jsme plnit poznávací složku tripu, teda spíš zootripu. Čekala nás návštěva zoo ve Zlíně, kterou předcházela výtečná pověst. A nekecali.

Hned za branou nás vítá vydra obrovská, královna Amazonie, kterou jsme v zoo ještě neviděli. Pecka. Lachtani, ibise rudé poznáváme snadno, ty jsme krmili v ptačí zoo ve Walsrode, v tropické hale Yucatan si fotíme korzujícího trubače agamiho. Cedule Krmení rejnoků! Kde? To chceme! Kupujeme kousky chobotnice a jdeme se seznámit se sibou ománskou. Rybky jsou trochu slizké, JayKay odtažitý, ale i tak si sibu podrbeme na tlamičce. Pecka!

Po o míjíme klece se mnoha druhy zoborožců, stimulujeme je zvuky jejich bratří z YouTubu, část dává zpětnou vazbu. Stále to má tempo a akci. Procházíme kolem žiraf a zřízenec vyvolává: "Kdo chce krmit žirafy?" Cože? Tady, hned! Za kilo? Drobný! Uděláte nám video, potřebujeme feed na stránky a na sociální sítě? Jasný! Dostáváme tři větvičky s javorovými listy, s nimiž je žirafa za chvíli hotová. Bomba! Aspoň video od žiraf, u rejnoků jsem ho zapomněl pustit. Čekuj video dole pod fotkama.

Další zastávka etiopská vesnice. Celkem autenticky vystavěný, k dispo bubínky, takže bušíme. Dole pod vesnicí jsou lvi, taky kouknou, kde se za plotem bere řev lva. Po slonech a nosorozích už jsme country, kromě toho je i dost pozdě a Azbest hlásí, že z basy plzní, kterou vypsal za 20km neutrál, už je půlka fuč. Sedáme na vláček a vezeme se k autu. Zlín, resp. Zoo Lešná je úžasná, pěkně zasazená, zajímavý zviřátka, interaktivita správně nastavená.

Neflákáme ani neutrály. Cestou do zoo zmultipointňujeme (z jednoho místa startuje víc neutrálů) sedlo nad Horní Lhotou ve Vizovických vrších a dá to dva prcky - Samá Lhota a Někomu na dvorek. Po zoo to ze Zlína bereme "zadem" přes 4 B (Březnice, Bohuslavice, Březolupy, Bílovice). Ten táhlej kopec jsem kdysi jel na kole cestou z ONV, takže cejtim potenciál. A taky, že jo - Cestou na župní slet za 8,7 km. OK, why not. 

Včil už jsme v Horněmčí a vítá nás strýc Azbest. Ač ze s Plzeňska, na Slovácku se už dokonale aklimatizoval, včetně místního dialektu. Koukáme jak puci, jak to tu maj udělaný - domky jsou nahňácaný na sebe tak, že tvořej souvislej pás podél silnice. Ale přitom má každej z nich zahradu, která je o šíři domu (cca 10 m) a o délce +/- 100 m. A tahle nudle je nahusto osázená švestkama! Tak tady maj zdroj na slivovici!

Azbest je vzorně nachystanej, hned nakládá na gril, plzínka sykne a začíná léčit vnitřnosti a mysl Sekretářky. Říďa honí sousedovic kočku, Azbestova žena Marcelka vzorně servisuje cateringovou složku. Fabii Camper parkujeme za Azbestovou zahradou na poli, kde dneska zakempíme. Povídáme a překvapivě ani ne moc o neutrálech jako spíš o lezení, resp. bafuňáření s ním souvisejícím. Zajímavý. Pohoda ale vládne vesmírem, zrzek působí blahodárně, přidají se i destilované švestky, normální svět, jak má bejt.

Tož děkujeme, strýcu Azbeste, za prima večírek. Snad se budeme moci brzy po sudetsku revanšovat!

Ráno v bojkovickém kempu. JayKay MultiMediaCenter v běhu, fotr zatím balí. Osvědčilo se.

Jdeš na snídačku a čumíš na anglickou tudorskou gotiku zámku Nový Světlov. Pohoda.

Vydru obrovskou, královnu Amazonie jsme zatím live neviděli.

Někde jsem slyšel, že tu bílou náprsenku má každej exemplář origo, něco jako otisk prstu.

Trubač agami provozuje polyandrii a funguje i jako hlídací pes.

Dvouhrbáči.

Budou záda, nebo ne?

Siba ománská je rejnok. V Zoo Zlín se nechají i podrbat, resp. jsou navyklé, že je návštěvníci krmí.

Nemové.

Krmení pro sibu ománskou - kousky chobotnice za 40 CZK.

V rámci nákupu krmení pro rejnoka byl vznesen požadavek na koupi "žraloka", z něhož se vyklubal pískací delfín. Hned se pustil do hranolků.

Zoborožec bělovlasatý - zoborožců mají ve Zlíně solidní kolekci. Ptactvo jsme stimulovali zvuky z YT, ale většina nás měla na háku. Ale našli se jedinci, co se zapojili a odpověděli zpěvem.

Žirafa Rothschildova.

Sup Rüppellův.

Oplechování stromku, aby dželada hnědá - chlupatej pavián žijící v etiopských horách - nevzala roha.

Lev na řev lva z YT reagoval - zvednul hlavu a částečně ji pootočil směrem k nám.

Slon africký.

Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat