3. 7. 2019

Čundr po Říši, Day 1: Weltvogelpark Walsrode, největší ptačí zoo na světě

Původně jsme měli jet na Upálený 2019 (Hus + ty dva s těma písmenama) na Mallorku, ale nakonec jsme si s JayKayem odhlasovali, že se nám do předraženýho a žhavýho Středomoří nechce a že si uděláme čundr po severním Německu. Přispěl k tomu i fakt, že testy Fabia Camper Postealth - čti testy postele ve fábce - dopadly dobře a love, který bychom vrazili do chřtánu provozovatelum posekanejch luk (čti kempů), jsme tak mohli utratit u provozovatelů zábavnějších záležitostí.

A jako bylo jasný, že když slavim pade, chtělo by to něco extra, ne žádný béčkový atrakce. No a proto, že už cca rok jedu v Hitlerech a věcech kolem WW2, základní kostra vejletu byla brzy jasná - muzeum tanků v Munsteru (neplést s Münsterem) a německá ponorka U-995 v Laboe nad Kielem. Prostě dvě jasný sedmičkový akce, který ve finále nemůžou bejt jiný než pětkový. Teda třešničky na dortu.
Už jsem to tu asi popisoval, ale my to máme takhle - v naší databázi vejletu Ausflux (t.č. 1075 položek) dostane místo, kde už jsme byli, hodnocení 1 - 5 (jednička = shit, pětka = pecka), místo nepoctěné naší návštěvou status 6 a místo nepoctěné naší návštěvou, kam fakt chceme jet, páč to zavání peckou, sedmičku (+ podbarvení žlutou barvou). A teď jsme prostě chtěli konzumovat jen ty bestofky.

Screenshot z tabulky Ausflux - v nejlevějším vyfiltruješ sedmičky, další sloupec = kolik bude stát vlez (pro tento případ € = 100 CZK), další sloupec je kilometráž, další typ aktivity (např. inl = inlajny), sloupec Podrobnosti je jasnej, JK = vhodné pro dítě, JK+ = vhodné pro dítě, mohlo by se mu i líbit, smysl dalších 2 sloupců jsem už zapomněl a poslega je, kdy se tam dá jet. Sloupců to má víc - např. vzdálenost od domova, okres/kraj/stát, grupování po vícedenní akce apod., ale to už bychom přetekli do basketu. Nebránim se radám kompjůtrově zdatnějších, jak to vylepšit.
Zur Sache: než jsme vyrazili na ty tanky, sháněl jsem nějaký místo na spaní, resp. stellplatz, a našel jsem jeden u Walsrode nad Hannoverem. Koukám, že u toho inzerujou i ptačí zookoutek, ale kdo by se s tim mazal, když se jede na panthery, tigery a další obrněnce. JayKay ovšem hodnotí akce i podle jejich promořenosti klouzačkama/houpačkama, což asi v zookoutku mít budou. Kouknu radši na fotky a je jasný, že dopo 3.7.2019 budem muset těm fóglům dát. A vodpo po spa tanky.
Prd. Žádný vodpolední tanky. Ze zookoutku se vyklubal Weltvogelpark Walsrode, největší ptačí zoo na světě. A je to fakt porno. Ze začátku jsou různý vodní ptactva a tyhle nudy, ale pak to začne - sokolnická show s vypuštěním papoušků ara na závěr, obří voliéra s ibisy a čápy, kde si za 1 € koupíš misku s červama a krmíš, teda dítě krmí a má radost a ty máš radost z tý jeho radosti.
Mají tu kiwiho (noční pták, neni vidět), kondora andského, pavilon s kolibříky (!), tropické skleníky, co by v Čechách daly na samostatnou botanickou zahradu, nestory kea - což je na papouška vcelku hnusnej pták, ale chytrej jak čert, zoborohy, tukany, kasuáry a když už si myslíš, že je po všem, tak je tu pavilon Toowoomba, kde koupíš za 1 € misku s banánovym nektarem a rázem na tobě sedí 10 lori mnohobarvejch. Fakt hustý.
Ptáci krása, ale Königstiger čeká. Už vidíš východ ze zoo, ale v tom malej gangster zahlaholí: "Klouzačka/houpačka." A vpravo je takový "menší" dětský hřiště s 20metrovou věží, z níž padaj dolů tři klouzačky, kam jsme se ani neodvážili, lanový hřiště velký jak ráhnoví na čtyřstěžníku Kruzenštern, trampošky, vana s kuličkama (ne po kotníky jako u nás, ale v metrový vrstvě). "Napřed napapat, pak klouzačka, OK?" - "Blázníš dědku? De se rovnou na věc. Tanky vodlož na zejtra, buď vod tý lásky..."
Text a foto: Papouš   
Stellplatz (parkoviště pro obytné vozy) u ptačí zoo Weltvogelpark ve Walsrode. Vlevo jasně dominuje Fabia Camper v modifikaci Postealth, v pozadí nudný bílý krabice, ze kterejch lezli nějaký důchodi. Uznávám, přijeli jsme ve dvě ráno, trochu jsme dělali rambajs, páč uvedení Fabie Camper do spacího módu je prostě tetris. Když už bylo hotovo a leželi jsme, udělal jsem fotku spícího JayKaye pro Hlavičku. No a jeden z těch gerontů na nás poslal benga, že prej používáme stroboskop. Ale benga v pohodě a štellplácek za 0 €. 

Čajček vod fotra a buchtička od maminky. "Dobré ráno, blahorodí." - "Nebudu!"

Plastika hnízdícího kolpíka.

Čapí hnízdo na borovici. Čápů tu bylo hafo.

Volavka nádherná.

Menáž. Najde se i rybička.

Čáp sedlatý je největší druh čápa.

"Kubáno, co to je?" - "Čáp!" - "Výborně!"

Pinguins.

Císaře ve Walsrode neměli, jen plastiku. 


Sova klínočelá.

Pelikán.

Flamenco nebo flamingo? The Spanish word for the flamingo is 'flamenco'. So sometimes people who speak Spanish do mean the bird when they say flamenco but the word flamingo is never used to describe the art form. Prase aby se v tom vyznalo.

Plameňáci.

"Kubáno, co to je?" - "Čáp!" - "Čáp má červenej zobák, tohle je pelikán!" - "Neni, je to čáp!"
Pelikán australský.

Takže: dva čápi, resp. dva pelikáni.

Archimédův šroub. "Já chci taky." - "Vopatrně, ať se nenamočíš." ... Stejně se namočil.

Tady jsem si vzpomněl na Supa - když vyhrává/boduje/vítězí, tak vydává jakože takovej supí skřek, kterej ale zní jako krákání havrana. 


Ptačí show - nad hlavama diváků si dva sokolníci posílají dravce, kterej publiku skoro češe vlasy drápama. Nakonec vypouštějí papoušky ara.

Ve Freiflughalle sídlí tropické vodní ptactvo. Dá se i krmit.

Zakoupíte misku červů za 1 € a jde se na to.

JayKay a ibis rudý.

JayKay krmí kladivouše afrického.

Ten černej si dal taky.

Orel bělohlavý.

Orlík kejklíř.

Kasuár severní - píšou nejnebezpečnější pták na světě. Kopat i klovat umí.

Obří kolibřík před vchodem do jejich pavilonu. Na mobil se to fotit nedá, ale zážitek velkej.

Korunáč Sclaterův je největší holub na světě. Ve Weltvogelparku se procházel volně po skleníku. My ho známe ze Zoo DC, kde ho mají ve voliéře,

Leskoptev nádherná - taky maj v Zoo DC.

Tropický skleník Jungle trail by jinde vydal za samostatnou botanickou zahradu.

Něco kvetoucího.

Ledňák obrovský byl po jménem Olly jedním z maskotů olympiády v Sydney v roce 2000.

Kakadu brýlový - taktéž mají v DC, kde ho sponzoruje jedna z místních očních optik.

Parroti.

Nestor kea.

Keové patří na Zélandu mezi osvědčené okusovače aut.

Kakadu palmový je zase zdatný bubeník.

Zoborožec přílbový - u tohodle borce jsme se s JayKayem vyblbli nejvíc. Fógl dělal poskoky na větvi - dva tam a zase zpátky, já to dělal s JayKaem na koni za děsnýho řehotu. Vydrželo nám to ještě dva dny.

Tukan bělolící.

Dvojzoborožec nosorožčí. A teď to řekni 10x po sobě. Když se nezadrhneš, pošlem ti klíčenku.

Krmení lori mnohobarvých. JayKay se zatím směje, ale pak mu přistál jeden na hlavě a měl trochu strach. A to má přezdívku Malej Papoušek.

Tuktukan jezdí do práce tuktukem, soudí JayKay.

Ráhnoví jak na čtyřstěžníku, ale až vod 12 let.

Ty klouzačky maji nějakej divokej sklon.

Naštěstí je tu i kinderverze.

Irská lavice pro děti.

JayKay skočil bezelstně do koulí a za chvíli zmizel i s pačesama. Servisman pak tonoucího musel zachránit.


Žádné komentáře:

Okomentovat