6. 7. 2019

Čundr po Říši, Day 4: Leonard se nekonal aneb Fotr je jantar

Location: Deutsches Bernsteinmuseum, Ribnitz-Damgarten, Německo
V pátek 5.7.2019 jsme po prohlídce ponorky dospěli do městečka Ribnitz-Damgarten na břehu Baltu, ale již na území bývalé DDR, což se projevilo např. paneláky nasázenými přímo u moře. Říkal jsem si, že zvolníme kvapík posledních tří dní a že další den dáme nějakou soft aktivitu, např. vejlet lodí. Jenže následující den pršelo a my jeli zase indoor bomby, kterejch už měl malej muzikolog a oceánograf plný zuby.

Dopo došlo na plánovanou návštěvu muzea hudebního skladatele - Deutsches Bernsteinmuseum, odpo pak na ryby v Ozeaneu ve Stralsundu. Akurát jsem teda pěknej jantar, protože v prvním případě se nejednalo o hudbu, ale o nějakou zkamenělou pryskyřici. No nic, šutry sjíždíme taky, tak jsme vlezli dnu.

Gangsterovi se to moc nelíbilo, takže zlehka prudil, že pryskyřici mám napatlat klidně Supoj na laminátku a tak. Tedyk jsme to tak trochu v poklusu proběhli, ale byla to peckovka - i výstava i její zakomponování do bývalého kláštera. Netušil jsem, že má zatuhlá smůla tolik odstínů.

Pak jsme to šoupli do toho Stralsundu, což je město mezi pevninou a ostrovem Rujána, ale timing jsem totál prokaučoval. JayKay se zrovna nořil do spánku a to nebylo ouplně ideál, spíš totál PKZ. Ale o tom až příště.


Tady eště JayKay očekával výstavku a la West Side Story, ale za dveřma nás čekala smůla.

Loď ze smůly.

Barvu to má variabilní.

Barevnost úžasná.

Květy dubu zvěčnělé v jantaru. Lepší fotka je TADY.

Listy.

Většinu zviřátek, která uvázla v pryskyřici a zkameněla, tvoří hmyz a pavouci, méně obvyklí jsou červi, hlemýždi, korýši a stonožky. Tady se lapil štírek. Jeho detail je ZDE.

A takhle to probíhalo: strom ronil smůlu, moucha mu sedla na lep a zkameněla.

Opravdovou vzácností v jantaru jsou obratlovci - zde gekonek.

V dobách zalednění (žlutá plocha) se jantar patrně roznesl s ledovcem i do vnitrozemí. 

Balvan z jantaru.

Jantarová prafigurka koně.

V dílnách v muzeu se jantar přímo upravuje. Na focení uvnitř je ale zapotřebí si koupit povolení.

I na fajfku je zkamenělá pryskyřice vhodná.


Text a foto: Papouš 

Žádné komentáře:

Okomentovat