26. 7. 2019

Víkend na Šajbě: zoo Hoyerswerda a psina při lovu ryb do vrše

Location: Scheibesee, Německo
Víkend 26.7. - 28.7.2019 měl bejt zase ve znamení horka, takže v úvahu připadala jen nějaká válečka u vody. Vyrazili jsme na naše oblíbené Scheibesee, kde je supr koupačka a supr bruslung. Scheduli jsem moc neřešil - podle počasí klidně jen rest u vody, případně bruslung, eventuelně kouknout do bucket listu a ad hoc něco spáchat.

Pro Hlavičku to byla zároveň premiéra ve Fabia Camper, pro všechny pak nová situace - jak nacpat postel a čůriot do auta. Z předchozích cvičení ze skládání postele jsem věděl, že to jde, ale vostrej test je vostrej test. A dopadlo to vcelku OK, chce to jen dodělat window blindy, poladit bug nety a trochu si ujasnit, co kde v autě bude, aby to nebyl furt takovej chaos. 

Při sobotce 27.7. jsem si ale řikal, že by to chtělo přeci jen proložit nějakym entertainmentem pro JayKaye, tak jsme se rozhodli pro průzkum zoo v nedaleké Hoyerswerdě (Už zase zoo? Jo, už zase zoo.) Za mě dobrý, tyhle menší zoošky maj taky svůj smysl - člověk neběhá jak šuspajtl, aby zkonzumoval všechny atrakce, a i zvířata nejsou tak zatažený jako ve větších zoo, zdá se mi. 

Odpo jsme jeli k rybniku, kde Hlavička kápla na supr plážku sevřenou rákosím, takže JayKay se furt rochnil ve vodě. Nečekaně se namanul i lov ryb - čekni videjko níž a pochopíš. Náramná psina.

V neděli jsme poslali do deníčku bruslookruh kolem jezera, pak jsme se ještě trochu povalovali u vodní plochy a jeli dom. Vobčas taky dobrý - nehrotit scheduli, jen tak spočinout a vono se něco vyvrbí samo. I když backup v podobě bucket listu je taky gut.

Text a foto: Papouš 

Fabia Camper je celkově tetris - když chceš lůžkovou úpravu, musíš vyházet celý auto, rozložit kanape a pak tam všechno naházet. Ale i tak se ti tam všechno nevejde, takže čůriot jde na střechu a lednice stojí nestřežena v terénu. Nevyplatí se, viz níže.

Ale spí se dobře. Manšaft spal do devíti, zatímco v lese spící fotr se vztyčil už na pětku. Co s načatým ránem? Jasná koupel v Scheibesee...

... a pak jedno z posledních padesáti piv, který mně kumpáni naježili k abrahámovinám. Tohle byl třívoltážní belgickej třešňák. Jak nemam míchání ovoce a piva rád, tak tohle místo rozcvičky nebylo úplně zlý.

Eisbock byl jiná palba - jeho 12% se mnou slušně zacvičilo.

Swěrjenc cieszi się na zwěrjenc. Svěřenec se těší do zoo v Hoyerswerdě, lužickosrbsky Wojerecy. Letos už asi 157. zoo, ale JayKay má zviřátka rád a rodič si tim ulehčuje situaci, když se mu nechce dumat o hodnotnějším programu.

Hned za bránou je menší skleníček. Na 30.000hlavý město slušnej oddíl. 

Párek krokodýlů kubánských dorazil do východního Německa z krokodýlí farmy na Kubě v roce 1981. Nejprve byl hvězdou Státního cirkusu NDR. Po pěti letech pak plazi skončili v místní zahradě. 

Agamy.

Hrošík liberijský si ustlal na chytrou na seně, aby nehajal na tvrdym.

Zoborožec bělolící korunkatý.

Leguán fidžijský.

Rosnice běloretá.

Želva sloní je původem z Galapág.

Medvěd hnědý restuje.

Sošky zviřátek.

Jeřáb manžuský.

Myška drobná

Levhart mandžuský.

Fenek berberský je nejmenší liška na světě. 

Dikobrazi se před vedrem schovali pod kameny.

Pozor! Shora nepadá pokaždé jen déšť.

Tygr ussurijský.

U urzonů kanadských se právě podával obídek.

Zlatý bažant.

Vyfotit veverku Prévostovu je očistec. Neposedí.

Stříbrný bažant.

O existenci ledňáka obrovského jsem neměl ještě před měsícem šajn, ovšem v poslední době jsem ho viděl hned ve třech zoo - ve Walsrode, v Hoyeswerdě a ve Štítě.

Ara hyacintový.

No, vo tom jsem mluvil na začátku - nestřeženou lednici nám někdo vodtáh přes noc vo 200 m dál.

Po zoo následovala rekre na Scheibesee. Čeřen jsme neměli, museli jsme to vymyslet jinak. Měli jsme děrovanej futrál na ploutve, z něhož jsme zkonstruovali primitivní vrš. Kolem polehávající inženýři z NDR moc nechápali, ale vyklubala se z toho megahustá zábava - viz následující můví:



Plážka na Šajbě - luxus, pro JayKaye vody tak akorát, voda čistá.

Jedna z ulovených plotic.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat