5. 7. 2019

Čundr po Říši, Day 3: ponorka U-995 a německý Člověče, nezlob se

Location: Ponorka U-995, Laboe, Německo
Německá ponorka z WW2 - U-995 - byla jasnym highlightem letošního Čundru po Říši. Původně jsme se chystali na ruskou ponorku U-461 v Peenemünde v rámci týdenního pobytu v kempu v Ückeritzu na Usedomu, ale Plchovo upozornění, že máme v postel v autě, mně rozsvítilo v hlavě a načapalo při špatně nastavenym mindsetu. Jasně, jsme s JayKayem nomádsky nastavená dvojka, spací Wagen máme, tak proč trávit dovolenou na jednom místě? Uděláme vokruh po sedmičkovejch atrakcích a Usedom bude jen jednou ze zastávek!

U-995 sedí na břehu Baltu v letovisku Laboe poblíž Kielu  a neni úplně houska na krámě: dochovaných německých ponorek je. co by na prstech jedné ruky spočítal. U-505 (třída IX) mají v Chicagu, nakrájenou U-534 (také třída IX) hostí anglický Birkenhead a v Bremerhavenu kotví U-2540 (třída XXI). Kromě toho je ve světě k vidění pár malých ponorek typu Biber.

Německou ponorku zachránilo to, že v čase kapitulace 8.5.1945 byla v doku v norském Trondheimu. V roce 1952 ji získali Norové a ještě 10 let sloužila v místním námořnictvu, v roce 1971 ji pak prodali zpět Němcům za 1 marku. Moje podezření, že se v U-995 natáčel legendární film Ponorka, rozptýlil článek ve 100+1, podle něhož se točilo v kulisách vyrobených podle chicagské U-505

Poblíž U-995 je ještě Námořní památník, kde jsou prima modely lodí a 72m vysoká vyhlídková věž. Vidět střeva U-bootu - závitali jsme sem v pátek 5.7.2019 - je supr věc, JayKay ale zatim stále řadí ponorky do množiny lodí. Ale myslim, že po návštěvě další podvodní loďky už existenci ponorek vezme na vědomí. 

U-995 a jiné i (ne)ponorkové tipy

Ponorka - muzeum U 995 - komplexní článek na fronta.cz, leccos jsme přebrali i sem
Filmový trhák Das Boot: Fikce, nebo věrný popis reality? - 100+1 o filmu Ponorka
Bojové mise U-995 - na valka.cz
U-995 prohlídka - na YT
Peklo v hlubinách 1+2 - na YT
Mark Felton Productions - tenhle YT kanál mě hodně baví, jsou tam i osudy jednotlivé vojenské techniky (třeba jsme tam objevili osud Königstigera z muzea v Munsteru), videa jsou kolem 5 minut, mluví velmi srozumitelnou English
TIK - tenhle maník osvětluje příčiny nejrůznějších rozhodnutí ve WW2, občas se mi zdá, že trochu reviduje dějiny, ale je celkem zábavnej

Text a foto: Papouš

Kiteři v Laboe v Kielské zátoce.

U-995 už čeká na šerifa ponorkového loďstva Aussig JayKaye a jeho zástupce.

Šerif netrpělivě přešlapuje. "Vidíš trojici protiletadlových kanonů na věži? Ten single je ráže 37 mm, ta dvojčata jsou 20 mm," vysvětluje JayKay.

A tady v detailu. Místu, kde jsou kanony, říkali námořníci zimní zahrada.

Dem na to.

Ještě pohled ke šroubům a kormidlům.

Zadní torpédomet měla U-995 jen jeden.

Točí se to?

Využití prostoru je maximální.  Známe z Fabia Camper, na možnostech ponoru pod hladinu budeme ještě muset zapracovat.

Lodní telegraf na zádi.

Diesel - motůrky. Jak to zní, si poslechněte ZDE.

Kuchyňka.

Palandy pro důstojníky.



Průlez a zase něco k votočení.

Tady toho bude na práci povícero.

Periskop.

Hloubkoměr a sklonoměr.

Budíky lodního telegrafu na velicím stanovišti.

Vysílačkovna.

Torpédo ráže 533 mm zabíralo i prostor pro spánek manšaftu.

Čtyři torpédomety na přídi, celkem nesla loď 14 torpéd.

Na přední části věže U-995 je logo hry Fang den Hut (Chyť si klobouk, ten modrej a červenej panáček). Hra byla uvedena na trh v roce 1927 a jde o jakési požírací Člověče, nezlob se. Hráči mají figurky ve tvaru malých kuželů a začínají hrát ze základny, která je současně domečkem. Když dosáhnout pole, kde je soupeřův kužel, přiklopí ho svým a vydají se zpět na základnu. Cestou ovšem mohou být pohlceni figurkou jiného soupeře. Požírat nelze jen na několika šedých polích. Vyhrává ten, jemuž zbyla figurka ve hře. Praktická ukázka ZDE.

Použitím loga ze hry Fang den Hut chtěla posádka ironicky poukázat na to, že se z lovce může stát kořist. Nestalo se, U-995 potopila pět ruských lodí a jednu americkou poškodila. Repro: wiki


Šťastný majitel čepky s ponorkou (vlevo) a šťastný majitel modelu ponorky (vpravo).

Lodní šroub z těžkého křižníku Prinz Eugen, který byl v roce 1977 vyloven u atolu Kwajalein z hloubky 40 m. Tam se dostal při poválečných zkušebních atomových testech a ještě pořád z něj kus čouhá nad hladinu.

A model Prince Evžena před Námořním památníkem v Laboe. Mimochodem, zjistil jsem, že, jde-li v angličtině řeč o lodí, používá se "she".

Evža. Vymazlený modýlky tu maj.

Námořní mina.

Miny se ze zádi lodě shazovaly do moře.

Bismarck.

Arado Ar 96 bylo z paluby Bismarcku vystřelováno katapultem. Na palubě byla celkem 4 letadla.

Na místě památníku stávala věž s dělem - na místě jejích základů je nyní podzemní Hall of Fame, resp. památník na námořníky, kteří zemřeli ve WW1 a WW2. JayKay zjistil, že některé dlaždice na zemi se vrklají a trochu vyrušoval.

Hall of Fame je přesně pod tím zeleným ostrůvkem. Věž má 72 m a Gott sei Dank na ni vede výtah.

Ve vestibulu věže je trocha statistiky, kolik německých lodí bylo potopeno.

Výhledy jsou mocné.

Pohled směr Kiel.

U-995 vypadá shora jako JayKayův modýlek...

...kterej JayKay podrobil zátěžovému testu hodem na podlahu. Páč to byl čínskej aušus, útok střekovského torpédoborce nepřežil.

Z Kielu jsme se přesunuli směr Ribnitz-Damgarten, což je taky u Baltu, ale už u dederónů. Fabia Camper na Stellplatzu zvaném Husí Louka za 11 €. Mezi dominantně bílý obytňáky jsme vnesli trochu barvy.

Prošli jsme se po maríně...

...zaplánovali výlet lodí na další den, abychom nemuseli do místního muzea Leonarda Bernsteina, což byl asi pěknej jantar...

...zavítali do místní rybí restaurace, kde měli vtipný kliky ve tvaru ryb, který se ale nevešly do futer...

...a vyzkoušeli místní klouzačku, kde jsme potkali dvě zahalený pani, co volali na doprovod v počtu šest dětí: "Ahmed" apod. Aber wir schaffen das!

Žádné komentáře:

Okomentovat