6. 7. 2019

Čundr po Říši, Day 4: Ozeaneum ve Stralsundu, na skok do Ückeritzu a zpět domů

Location: Hafenstraße 11, 18439 Stralsund, Německo
Ozeaneum ve Stralsundu
, městu na pobřeží DDR naproti ostrovu Rujána, je hodně vymazlený akvárko. Vlastně to neni jen akvárko, ale komplexně pojatá expozice, která se věnuje životu v Baltu a Severním moři a jejich využití a která dává věci do souvislostí. S JayKayem jsme se sem připlazili v sobotu 6.7.2019 odpoledne a byla to další nabušená atrakce našeho Čundru po Říši (ponorka, tanky, zoošky, jantaři). Byl to už druhej spot ten den - dopo jsme navštívili Německé muzeum jantaru v Ribnitz-Damgartenu, což se projevilo na ředitelově únavě. 

V Ozeaneu jsou teda různý akvárka s havětí, která žije ve slaných/sladkých/brakických vodách Baltu a okolí, expozice o hospodářském využití moře, batyskafy nebo modely velryb 1:1. Pestrý, zajímavý, takový německy velkolepý. A taky je dobrý, že se něčim pokochá youngster, ale i poučí jeho fotr. Akorát teda hospoda dole v přízemí je tragicky pomalá, což je ale jediná vada na kráse. 

Ze Stralsundu jsme se shiftli do přelidněnýho kempu v Ückeritzu na poloostrově Usedom za dalšími rekreanty (Plši a Pepini), ale dali jsme tam jednu noc a pak se stočili k domovu. Každopádně na Usedom se ještě vrátíme, páč je tu (a taky v Bucket Listu) pár atrakcí - např. v Peenemünde, který potřebujeme zkonzumovat. Suma sumárum byl Čundr po Říši celkem vydařená akcička.

Cestou od Parkhausu do Ozeanea.

Gorch Fock je bývalý německý trojstěžňový cvičný bark, první ze série cvičných školních plachetnic postavených pro Německé říšské námořnictvo v roce 1933. Plavidlo přežilo druhou světovou válku, po které bylo zabráno jako válečná reparace Sovětským svazem a zařazeno do Sovětského námořnictva pod jménem Tovarišč. (wiki)

Most ze Stralsundu na Rujánu.

Jump přes louži nebo do ní musí bejt.

Ozeaneum je i prudká architektůra.

Kostřička velrybky ve vstupní hale.

Sviňucha obecná je takovej delfínek. Polsky je to moršwiň - poprvé jsem se s jejím obrázkem setkal v tuleňáriu na Helu.

Tuleně.

JayKay je tulivej, teda svym způsobem taky tuleň.

Úhoři.

Ščuka.

Hranáč šedý.

Treska.

Treske.

Jeseter.

JayKay DaDajvr.

V sálu s velrybkama.

V sálu s velrybkama.

V sálu s velrybkama.

 

Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat