25. 12. 2020

Pískovcová varhana na Dutém kameni, libá APA z Bornu a skleněná roubenka

Location: 471 55 Kunratice u Cvikova, Česko

Výpad s Hlavičkou a JayKayem na Boží hod 2020 neměl úplně přesné notičky - rozhodli jsme se pro návštěvu Dutého kamene u Drnovce na Českolipsku. To je takovej malej zalesněnej hřbítek u silnice Cvikov - Liberec, kde je jedna hodně velká specialitka - čedičová varhana obtisknutá do pískovce. Ale jak je to u tý silnice, po níž to člověk mastí do LB, Jizerek apod., tak na návštěvu nebyl nikdy moc čas (jednou jsem se tam mihnul na otočku, ale to je takový naprd). Venku nebyl úplně počas na nějaký promenády a z auta se úplně nechtělo, tak jsme to využili na autozevling po okreskách.

Cestou přes Polevsko jsem si vzpomněl na herního vývojáře Daniela Vávru a jeho pojednání o skleněné roubence v Novém Boru. Bang, a bylo jasný, že se na ni musíme podívat. Tušil jsem, že to bude asi na hlavním náměstí, ale ouha, nebylo, ale bang - trefili jsme novej pivovar Born a šup hned dvě petky s sebou. Skleněná roubenka je na tzv. Leniňáku, nyní Palackého náměstí. Takže jen foto z auta a na střeva toho domu dojde příště.

Dutý kámen super - objevili jsme ofigo parkoviště na louce u silnice, pak přes louku a výšvih na hřbítek, po němž se dojde k pískovcovým varhanům a k Dutému kameni, což je věž jak prase. Vedle ní je vyhlídka do kraje. Zpátky jsme to vzali spodem pod západní stranou hřbítku, abychom se podívali na pískovcové masivy z něj padající. Vypadaly mocně. Túrka na Duťák je kurz und gut, s babym i babou na klid, 2km šour. Nějaký širší info jsem naházel do popisků k fotkám, takže check this out below.

Pak ještě přišly na Hlavičku nějaký memoáry krz párty s tričkárnou v Kryštofově údolí, tak jsme sjeli i tam. Ven z auta se ale nikomu nechtělo, tak jsem jen došel k pani do stánku pro magnet na lednici. Ale protože náhoda přeje připraveným, tak jsem si sjel jeden projektík z neutrálovýho bucket listu - Svatomartinská husa (ten mejdan s tričkárnou byl na sv. Martina, takže proto).

Takovej zevlovejlet a tolik zajímavého. Zajímavý.

Při pátrání po skleněné roubence se nám podařil zásadní objev - narazili jsme na nový novoborský rukodělný pivovar Born.

Born zvolil názvy piva podle šachových figurek - protože v Boru je kvalitní šachová základna. Z vystaveného spektra měli v nabídce pouze apu Dáma. Cestou na Dutý kámen jsme vzali dvě flašky, ochutnali a cestou domů jsme vzali další čtyři.

Na skleněnou roubenku v Novém Boru mě upozornil český herní vývojář Daniel Vávra (hry Mafia, Kingdom Come: Deliverance), resp. jeho YT pořad Jáma pekel, díl 6, v němž upozorňuje na problémy v současné architektuře a na necitlivé opravy historických budov. Buhvíproč si ale vzal na paškál Nový Bor, který se mi odjakživa jako město líbil. Ale to je celkem egal - hlavně jsem si od Vávry odnesl onu skleněnou roubenku. Ta je sídlem sklářské firmy LASVIT, která prodává lustry arabským šejkům. "K historickým dřevěným budovám přistavěl LASVIT dvě novostavby - Černý dům a Skleněný dům, architektonické metafory tmy a světla. Skleněný dům může po setmění svítit jako pomyslný "maják sklářství", který symbolizuje obnovu a nové sebevědomí sklářství v regionu. Sídlo je přístupné veřejnosti vždy v pátek ráno od 9 do 11 hodin, ostatní dny po domluvě. Pro rezervaci nás kontaktujte na telefonním čísle 775 474 038," píše se na ceduli.

Zalesněný hřbítek u silnice ze Cvikova na Liberec. Ze silnice není vůbec není vidět, jaké klenoty ukrývá. Vpravo Ortel. Foto: Tomáš Hnídek

Hlavní geolog se už těší na pískovcová varhana (asi).

Hlavička s JayKayem míří po úzkém hřbítku k místním atrakcím.

Hlavička na nás vybafla z jeskyňky u cesty.

Tam chci taky, pravil JayKay.

Na Varhanech hned u turistické cesty je zdejší hlavní atrakce - obtisk čedičových sloupků do pískovce. Kdysi jsem si to představoval jako Panskou skálu z pískovce a ta titěrnost v reálu mě celkem překvapila. Čtyř až pětiboké sloupky jsou silné jen 2 - 5 cm. Dobře vyvinuté jsou rovněž ve stěně starého lomu v JV svahu hřbetu (tam jsme ale nebyli). 

Lezecká dominanta oblasti Sloupská jehla. Nejlehčí cesta je za VIIc, zbytek jsou osmy.

Nelezecká dominanta oblasti - věž Dutý kámen. Velká dutina, resp. skalní okno je vidět z druhé strany. Dutému kameni se podle infocedule říkalo i Zvon nebo Soví kámen. 

Údolní stěna Dutého kamene. V dolní části je dobře patrný hladký povrch pískovce s železitými povlaky - jedná se o kontaktní plochy s dnes již odvětralou vyvřelinou.

Široký kámen v sousedství Dutého kamene byl upraven na vyhlídku. Roku 1914 vytesali do jeho jižní stěny dva amatérští umělci ze Cvikova reliéf německého básníka Theodora Körnera (1791 - 1813), který v necelých 22 letech padl v bojích proti Napoleonovi (dostal na budku mečem, z čehož se ještě vykurýroval a napsal básničku, ale napodruhé ho zastřelili - viz ZDE). Körner napsal za svůj život jedinou básnickou sbírku - Lyra a meč. Motiv lyry a meče je i na věnci lemujícím básníkovu bustu.  

Hlavička fotí JayKaye na vrcholu Širokého kamene. Vrcholová lavice se jmenuje Karolinin odpočinek a vytesali ji v letech 1913 - 1914 členové Spolku pro nejsevernější Čechy. Poblíž vyhlídky je vyhloubená jeskyně Šustrova díra. Jméno má od jednoho ze stavebníků nedaleké již zrušené železniční tratě.

Sloupská jehla z údolí.

 

Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat