1. 1. 2021

Cajthamlova vyhlídka: za 350k strom ve výhledu, pád do hlubin a bahýnko. Zážitek ze světa dobroserů?

Location: Ústí nad Labem, Česko
Přemejšlim, jestli se tim mám vůbec zabejvat, protože tenhle blogánek se profiluje jako vlastivědná záležitost, a ne jako politickej věstník. Ale nasralo mě to, tak tomu pár řádek věnuju. Kousek vod paneláku nám mezi vilkami vyrostla vyhlídka Vlastimila Cajthamla, dítě tzv. participativního rozpočtu. Ten spočívá v tom, že radnice vyčlení love v řádu statisíců a občanstvo si pak odhlasuje, za co je chce utratit, třeba za genderově vyváženou akci (vy, chlapi, plácek na fotbal, my maminy klubík pro bábetká). Takže v Ústí nL na Střekově na to konto vyrostla vyhlídka za 350.000 CZK, ke který je přístup jak prase, z níž je vidět totéž, co z nedaleké rozhledny na Malém sedle, resp. spíš míň, a na níž se se při troše nepozornosti zabijete pádem do hlubin. Fakt mňamka.

Přístup vede po blátivé cestě mezi ploty vilek, takže když zaprší, dojdete na vyhlídku z bíle natřeného materiálu jak prase a vyhlídka je pak taky zadělaná jak prase. Kolem vyhlídkového altánu sice nějaké stromy padly, ale bůhvíproč tam zůstal jeden, který brání ve výhledu. Další issue spočívá v tom, že designově zajímavá vyhlídka je cca metr nad terénem, ale v čelní části není opatřena zábradlím, takže když nešikovně hamtnete, propadnete se do prostoru. Nějakej designovej klandr by se k tomu hodil. Celý to na mě působí jako dokonale promrdaný prachy, za který by se dal vopravit nějakej kus chodníku/silnice nebo zvelebit dětský hřiště, který jsou na Střekově v bídnym stavu. Ale OK, vox populi, vox dei, a měl jsem se taky participativně zapojit.

Politikum spočívá v tom, že za celou akcí tušim hnutí místních progresivistickejch dobroserů s potřebou agilně zvelebovat veřejnej prostor různejma život komplikujícíma nesmyslama. Když jde ale o to opravit místní děrovaný silnice, tak nikde nic, když jde o stavbu obyčejnýho marketu, tak se na to musí sejít pomalu architektonicko-environmentalistický konzilium a výsledkem je desítky let nezastavěná proluka. Občas dochází i k legračním situacím, že cyklokoordinátor z řad dobroserů, kterej si dal do programu vybudování trailů na kolo, protestuje proti stavbě trailů, kterou navrhuje parta místních nadšenců. Protest sám proti sobě, to nevymyslíš.

No nic, jsem si pocintal pentli a prchám zpět do lesů a k vlastivědě.

Text a foto: Papouš 

Bahenní lázně cestou na Cajthamlovu vyhlídku v Ůstí nL.

Pan Vlastimil byl patrně dost aktivní turista.

Vyhlídka od bahýnka.

Stromek ozvláštňující výhled...

Past - kdo to splete, může spadnout dolů na šutry. Trochu nepobírám, co na tom stálo 350.000 CZK... 

Pohled odspoda.


Žádné komentáře:

Okomentovat