21. 2. 2021

Zámecký park v Krásném Dvoře ukrývá umělý vodopád. Šokoval hosty hudebního pavilonu

Location: Krásný Dvůr, Česko
Zámecký park v Krásném Dvoře o rozloze 100 ha založil v letech 1783 až 1793 založil Jan Rudolf Černín jako první svého druhu v Čechách. Jeho volné travnaté plochy oživuje množství romantických staveb. Vznik parku ovlivnily jednak šlechticovy botanické záliby a potom také cesta po západní Evropě, kterou podnikl v roce 1779. V té době se do Evropy začal šířit z Anglie nový sadovnický směr, podle kterého měla být přirozená krajina přivedena až k nejbližšímu okolí budov. 
Do zámku jsme se vypravili s JayKayem a Hlavičkou v neděli 21.2.2021 na bobovycházku. Text sem a níže k popiskům jsem si vypůjčil ze stránek krásnodvorského zámku.

Zámek byl v únoru 2021 nepřekvapivě zavřený, ale v parku je spousta altánků, pavilonků, glorietů a dalších serepetiček. Kromě toho tu roste přes 100 druhů dřevin - prastarých dubů, buků, lip, jírovců, platanů, javorů a olší. Nejvýznamnější je tzv. Goethův dub (dnes již pouze torzo), jehož věk se odhaduje na 1000 let, a patří tudíž mezi nejstarší stromy v Čechách.

Osou zámeckého parku v Krásném Dvoře je potok Leska.

Hlavička zkouší led na jednom ze zámeckých rybníků.

Goethův dub.

Ptačí voliéra z doby hned po založení parku před rokem 1791. Dnešní stavba - osmistěn s dřevěnými sloupky, drátěným pletivem a stupňovitá kupolovitá střecha s kruhovou lucernou se čtvercovými okny - pochází z úprav ve druhé polovině 20. století. V letních měsících se ve voliéře prohánějí andulky. 


Praduby.

Hlavička u dalšího ze staletých dubů.

Panův templ je nejstarší ze staveb v krásnodvorském anglickém parku z let 1783 až 1786.

Panův templ má podobu antického chrámku s klasickým hladkým tympanonem na čtyřech jónských sloupech v průčelí. Nad vchodem a okny jsou tři štukové reliéfy znázorňující Pana, řeckého boha lesů, pastvin, stád a lovců, podle něhož je templ pojmenován. Na jedné scéně je Pan zachycen při hře na píšťalu, což odkazuje i na hudební využití pavilonu. 

Na louku u Panova templu ústí umělý vodopád z roku 1785. Voda nashromážděná ve velkém bazénu pod Čínským pavilonem byla v určenou chvíli puštěna ze strmého srázu a hukot a hřmot, který vyvolala, měl ohromit návštěvníky parku, odpočívající v Panově templu. Na konci vodopád přepadává přes uměle navršené kameny do oválného bazénu a přebytečná voda se poté rozlila volně po louce před překvapené hosty.


Gloriet sloužil jako dobový symbol ideální antické formy, proto najdeme i v českých parcích více podobných objektů. 

Původním záměrem zakladatele parku údajně bylo umístit sem mramorovou bustu své manželky hraběnky Marie Terezie Černínové rozené Schönbornové. Gloriet poskytuje krásný výhled na vodní hladinu rybníka, do parku a částečně přes koruny stromů i za obzor.

Obelisk uzavírá 1100 metrů dlouhou rovnou cestu zvanou Mílovka. Uprostřed kruhového prostranství na konci aleje se tyčí monumentální čtyřboký 26 metrů vysoký jehlan z roku 1801. Latinský nápis na pamětní desce obelisku oznamuje, že zde byl umístěn na paměť slavného vítězství u Ambergu roku 1796, kde Karel Ludwig Johann Vavřinec velkovévoda rakouský zvítězil nad nepřátelskou francouzskou armádou. 


Seladon na bobech a tažná kobylka.

Golfové odpaliště u Novogotického templu.

Holandský statek je nazýván také Červená hájovna nebo Anglický dům z roku 1797. Objekt sloužil k bydlení, ale současně měl vzbuzovat iluzi selské usedlosti. Hlavní budova stojí na obdélném půdorysu a je postavena z režných cihel, které jsou natřeny červenou barvou.

Novogotický templ je ikonou zámku v Krásném Dvoře. Dokonce si myslím, že v souvislosti s místním zámkem je na fotkách častěji vidět templ než zámek.

Novogotický templ z 1793 stojí na nejvyšším místě parku (368 mnm) na okraji Velké louky, která dnes slouží jako tréninkové golfové hřiště. Stavba sloužila od počátku jako vyhlídka a později také jako připomínka úspěšného generála Karla Schwarzenberga, vítěze nad Napoleonem u Lipska v roce 1813. Jeho pískovcová socha od sochaře Josefa Maxe z roku 1847 byla umístěna v interiéru stavby na dosti vysokém novogotickém podstavci. 

Novogotický templ prošel v letech 2014 až 2017 obnovou. Pro veřejnost je nyní přístupný jak jeho interiér, tak i vyhlídková lávka.

Čínský pavilon stojí nad velkým bazénem, který sloužil jako vodní rezervoár pro vodopád u Panova templu. Postaven byl v letech 1788 až 1790 na uměle navršené jeskyni, do níž byla přivedena voda, která plnila drobnou nádrž ve tvaru čajové konvice a dále odtékala do velkého bazénu. Romanticky vyhlížející stavba měla připomínat čínskou pagodu. Zprohýbaná stříška lucerny nese na svém vrcholu vysoký hrot se zvonky, které kdysi obveselovaly návštěvníky parku svou půvabnou hrou. 

Velký bazén pod Čínským pavilonem, z něhož se krmil umělý vodopád, který ústil na louku u Panova templu.

Chrlič na Čínském pavilonu.

Cesta Mílovka končí u obelisku, vlevo hráz nádrže pro napájení umělého vodopádu. 

Osmiboký zahradní pavilon Lusthaus připomíná svými klasicistními formami francouzský styl Ludvíka XVI. Zdejší letohrádek byl postaven mezi lety 1784 až 1786. Sám Jan Rudolf Černín zde prý v době svých letních pobytů rád provozoval hudební produkce. V roce 1969 bylo přistoupeno k celkové rekonstrukci objektu, na počest Goethovy návštěvy parku roku 1810 byla v interiéru odhalena v témže roce jeho busta a letohrádek byl nazván Goethovým pavilonem. Busta je dnes, po její krádeži a opětovném nalezení, umístěna na zámku.


Zámek v Krásném Dvoře se objevil ve třetím dějství filmové série o básnících. 

Žádné komentáře:

Okomentovat