27. 3. 2021

Bifurkace u Libouchce: z vidličky v potoce teče voda doleva do DC, doprava do UL

Location: Libouchec, Česko

O bifurkaci aneb rozvětvení vodního toku do dvou koryt jsem si vždycky myslel, že se vyskytuje jen někde v Jižní Americe. Někdy v devadesátkách mě ústecký fyzický geograf Ivan Farský upozornil, že jeden případ bifurkace je za rohem - na Jílovském (voda teče do DC) a Klíšském potoce (voda teče do UL) v Libouchci. K výpravě na místo činu jsem se ale dostal až v sobotu 27.3.2021.

Celý jsem si to představoval jako nějakou větší výhybku, kde stojí výhybkář u páky a nastavuje vodní tok, aby tekl střídavě do Děčína a do Ústí. No, ve finále je to tak, že hlavní je koryto Jílovského potoka a vidlička do Klíšského je jen taková stružka, co do ní sotva nateče nějaká voda.   

Vidlička na potoce - doleva to teče do Děčína, doprava do Ústí nad Labem.

Bifurkace na obou potocích je umělá a vznikla před cca 600 lety ve středověku. "Město Ústí nad Labem si nechalo vybudovat kanál z Jílovského potoka k prameništi Klíšského potoka, kterým odebíralo z Jílovského potoka polovinu jeho vody a za tuto vodu platilo původně majitelům liboucheckého panství Vartenberkům," píše se na infoceduli na místě.

Jílovský potok padá doleva na Děčín, Klíšský se proplazí pod vrátky a sype to doprava na Ústí. Uznávám, že až taková show to neni, ale nápad je boží a na místní poměry vcelku unikát.

"Rok vybudování kanálu není znám, první písemný doklad jeho existence pochází z roku 1487. Tehdy bylo do Zemských desek zapsáno, že Zikmund Vartenberk prodal nárok na platbu za vodu litoměřickému občanu zvanému Černý Pešek za 290 uherských zlatých. Posílením vodnosti Klíšského potoka bylo možné pohánět až šestnáct mlýnů, z nich první dva byly ve Žd'áru, dále ve Strážkách, čtyři v Božtěšicích, dva na Bukově, jeden na území Klíše a ještě šest přímo v Ústí," uvádí text na ceduli.

Tenhle zimně/jarní bordel v kufru mám rád. Můžeš si vybrat suchý programy (kolo, koloběžka, brusle, houby) nebo mokrý programy (boby, lyže). JayKay je obojživelník.

Za mě hodně velká zajímavost (zbytek osádky auta mé nadšení úplně nesdílel...). No a teď čumim do wikipedie a koukám, že další bifurkace je na Bělském potoce a potoce Ostružníku u Děčína. ihned zapisuji do bucket listu. O další bifurkační zábavu je postaráno a ještě máme s JayKayem v plánu objevování akvaduktů na Pardubicku...

No a večír NEIPA (New England India Pale Ale) z Falku Krásná Lípa. Hodně zábavná exploze ovocnejch chutí. 

Text a foto: Papouš

1 komentář: