28. 3. 2021

Na bruslích okolo Milady: jednou asi stačí, podkova bude schůdnější

Location: Jezero Milada, Česko

Od posledního inline bruslení na Miladě u Ústí nad Labem už utekly dva roky a tehdy byla zprovozněná jen půlka okruhu kolem jezera. Už loni ale hlásil bruslař-chrt Johny, že se to dá celý dokola. Než jsem vobul korčule a okruh zkonzumoval, tak to zabralo další rok - v neděli 28.3.2021 jsem se konečně odhodlal. Taktika byla jasná - zaparkovat na V břehu, začerstva dát zvedák nad parkovištěm a pak to na kochačku dojet proti směru hodinovejch ručiček.

Zvedák je trochu do kopce, ale pozvolna se to dá. Na sjezd v opačném směru to úplně není, snad jen pro někoho, kdo umí fakt dobře brzdit a ani tak to nebude žádnej požitek. Zbytek V břehu už jde dobře, byť asfalt žádnej zázrak neni. To je ostatně téma na celý Miladě - povrch je standardní silniční záležitost, žádný extra jemný kamenivo typu Flaeming nečekejte. Za pár let to zateče vodou, vymrzne a bude z toho drkocavej humus.

Parkoviště v SZ rohu jezera Milada.

Pláž z kačírku, voda čirá.

S břeh už je pohodka, je to snad celý z kopce, široká silnice, kochačka, výhledy. Z strana jezera začíná sjezdíkem s dojezdem do protisvahu a pak táhlým stoupáníčkem k Roudníkům na J straně rybníka. Tahle část nádrže je slušná i na koupání, není tu takový nápor lidí jako z ústeckého (východního) břehu. Pro osoby s pozorovacími spády je tu i biotop, kde se vyskytuje různé vodní ptactvo - mimochodem i sýkořice vousatá.

JayKay na S břehu. Asfalt starej dva roky jeví první známky vymrzlejch dírek. Zatim to ale jde.

Milada je zatopený hnědouhelný lom a s 250 ha to úplně drobek neni. Pro srovnání - Mácháč má 280 ha.

J břeh je parádička - novej asfalt podél odvodňovací strouhy, takže pořád z kopce, skoro až k autu. Zaslechl jsem námitku, že je blbý, že inline dráha, resp. obslužná silnice, křižuje místa s provozem - jde jen o dvě parkoviště, kde auta nejezdí rychle, takže to neni až takovej vopruz. Chtít u nás, aby to bylo oddělený, je trochu sci-fi.

Voda je tu zatím ultračistá, což láká žabí muže. Když nefouká, tak jsou ze břehu vidět ryby - já viděl kdysi tak 20cm štiku. Video třeba ZDE.

Na surf se taky dá. V zimě i občas lední brusle.

Okruh za 10,7 km odškrtnut, ale že bych ho chtěl jet i podruhý, to asi ne. Standardní trasa bude spíš podkova v kombinaci J + Z + S břeh a nazpátek za 17,5 km (s vynecháním V břehu), což je parádní fitness záležitost, v kombinaci s koupelí v čisté vodě libovka skoro jak někde v Lužici. Jak ale bylo řečeno, asfalt půjde za pár let do kytek, časem asi přibude tlak na výstavbu baráků, takže teď je čas se Miladu podívat, budoucnost je s otazníkem...  

Asfalt na J břehu je nejnovější, ale kamenivo stejně hrubý jako všude jinde, čili do budoucna průser.

Fóglů je tu hafo.


 

Text a foto: Papouš 

Žádné komentáře:

Okomentovat