28. 11. 2021

Synagoga v Úštěku je kostel a škola v jednom. JayKay k ní přibral i Helfenburk a legendární hospodu

Location: Úštěk, Česko

Synagoga v Úštěku je zajímavej baráček. Město stojí na skalním hřbetu, na nějž je netradiční klasicistní stavba "přilepena". Je to de facto věž, která má v horním patře modlitebnu a v dolním jednotřídku a s ní sousedící místnost pro kantora. Škola + kostel in one. Kamenná stavba začala vznikat 1794, 1851 to pak "vyhnali vo štok", resp. zdvihli o 1,2 m, aby se pod střechu vešla galerie pro ženy. JayKay Kunsthistoricus vydal povel k návštěvě synagogy na začátek chanuky - v neděli 28.11.2021. S sebou si vzal i bratrance Tomíka a obslužný personál z řad maminek a tatínků. 

Židé žili ve městě už od 14. století. "V roce 1815 žilo v Úštěku 7 židovských rodin (45 osob), v roce 1850 to bylo 10 rodin (73 osob) a roku 1870 již 161 židovských obyvatel. Nejvyššího počtu dosáhla zdejší židovská obec v roce 1893, kdy v Úštěku a okolí žilo 192 Židů. V novější době se úštěčtí Židé věnovali především obchodu s chmelem, který v úštěcké oblasti dosahoval výjimečné kvality. Ještě ve třicátých letech měla úštěcká židovská obec 68 členů. Po obsazení Sudet v říjnu 1938 uprchla většina zdejších Židů do Prahy, některým se podařilo včas uniknout do ciziny, zbývající zahynuli v nacistických vyhlazovacích táborech," píše se na stránkách 10hvezd.cz.

Za války bylo zařízení synagogy zničeno, později dále chátrala. Propadla se střecha a budova byla určena k demolici. Roku 1993 převzala budovu Federace židovských obcí v ČR a v letech 1995–2003 a 2010–2014 provedla její celkovou obnovu. Znovu byla synagoga zpřístupněna v červnu 2014. Historii úštěckých Židů pak zachycuje výstava v sousedním Rabínském domě.

Po návštěvě úštěcké synagogy jsme pak vedli nápor na nedaleký Helfenburk, kde jsme si střihli krásný okružík po naučné stezce, abychom ve finále ochutnali klasickou českou kuchyni v legendární restauraci U Doušů v Kravařích.

Úštěcká synagoga, vlevo Rabínský dům.

Z rabínského domu.

Výklad - zleva Filous, Tomík, teta Móda a vykládající.

Zdobný strop.

Lavice pro věřící.

Pohled z ženské galerie.

JayKay a Hlavička nahlížejí z galerie pro ženy.

Hned vedle jednotřídky měl skromnou cimru kantor.

Jednotřídka v dolním patře. Atmosféru židovské školy by oba chlapci zvládli navodit hravě.

Věžovitost úštěcké synagogy vynikne až při pohledu z údolí. Dolní čtyři okna jsou jednotřídka a byt kantora, horní čtyři protáhlá okna jsou pak samotná modlitebna.

Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat