23. 12. 2021

JayKayovo alpské soustředění, Bad Hofgastein: ski a apres ski - saně, brusle, koupel, muzeum a boby

Location: Bad Hofgastein, Rakousko

K Vánocům 2021 jsme s JayKayem dostali od pražský babičky vejlet do rakouského Bad Hofgasteinu, což je první vesnice pod legendárním střediskem Bad Gastein. To nám náramně přišlo vhod, protože sekretariát dumal, kde bude probíhat JayKayovo lyžosoustředění a velký hory s garancí sněhu byly ideál. Program byl jasnej - půl dne na sjezdovce a vodpo nějaký apres ski - sáňky, koupačka, bruslení, bobíky, návštěva muzea minerálů.

Dopolední lyžoprogram probíhal na cvičné louce v Angertalu, kde se nejhodnější tatínek změnil v hajzla rohatýho, ale děťátko během pěti dnů zaznamenalo jakýsi progres, dokonce by se dalo říct sebevědomí. Koneckonců je to vidět zde:

 

Angertal byl na první skluzy JayKaye ideální - tři pásy v krytých tunelech + kotvička, sklon svahu mírný. Cena cca 15 €/půlden (což bylo levnější než na některých místech v Čechách). Počasí nám vesměs přálo, takže jsme většinou dali gábl venku.

Jako první apres ski jsme ve čtvrtek 23.12.2021 zvolili sáňky. Sáňkařská dráha MONDI se snáší na 1,2 km z Bellevue Alm do Bad Gasteinu. Jsem si říkal, jestli to vůbec pojede, nakonec překvapilo. Na Bellevue Alm nás vyvezla taková ancient lanovka za 8 €. Dolů napřed na pohodu, pak se to sklopí a měl jsem plný brejle to ubrzdit. Příště pořádný nesešlapaný boty nebo klidně i lyžáky. Druhá jízda byla už za 6 €, zkoušeli jsme i brzdit smykem, ale dole na dojezdu jsme chytli hranu a letěli jsme.

V pátek na Ježíška 2021 jsme si naordinovali po lyžičkách brusličky v místní Eisareně v Bad Hofgasteinu. Byla to trochu torturka, protože jsme na tom krz koronu dlouho nebyli. Do našeho tradičního pátečního termínu na kluzišti v Povrlech se nasrali kinderhokejisti a na bruslích jsme stáli za dva roky jen jednou na Nudli na Cínovci.

Na Boží Hod 2021 byl třetí kritickej den, takže jsme po lyžuňku vyrazili do bazénku Felsentherme v Bad Gastein, což je echt lázeňský město s takovejma těma echt lázeňskejma domama se zdobnejma klandříkama na balkónkách. Tož jsme se naložili do vody, bo bychom dali spočinout končetinám zdevastovaným lyžbou a čuměli přes sklo na lyžaře na sjezdovce.

Štěpána jsme věnovali prohlídce Bad Hofgasteinu s pokusem o návštěvu muzea minerálů, aby měl JayKay Mineralogicus nějaký vjemy. Ale měli zavřeno, protože pan majitel umřel. Poslega den v pondělí 27.12.2021 jsme už jen trochu pobobovali.

V úterý 28.12.2021 si v rámci přesunu do Aussigu JayKay Kunsthistoricus vymyslel návštěvu galerie moderního umění Lentos v Linzi, čemuž se pověnujeme s separátním textu.

Suma sumárum se JayKayovo alpské soustředění vydařilo, čímž děkujeme pražské babičce za support a strejčkum a tetičkám za trpělivost s námi, divochy ze Severu. 

Na startu sáňkodráhy na Bellevue Alm.

Doublesáně JayKay Sáňkus a fotr. Stroj je z legendárních Plších zásob - shánčlivý ujo Plch má všechno 2x. Děkujeme za zapůjčení sáněk, lyží a řetězů.

Touhle historickou lanovkou se jezdí z Bad Gasteinu na Bellevue Alm.

Bad Gastein.

Wurstíček a škopíček na sjezdovce.

Po koronapauze JayKay Bruslus opět na korčulách.

Tenhle Eisbär se stal těžištěm bruslení. JayKay Bruslus ho zmerčil u nějaký holky, takže po ní, resp. po medvědoj tvrdě šel...

...nakonec byly figury objeveny na kase kluziště a za 2 € jedna zapůjčena.

Kluziště v Bad Hofgasteinu.

Felsentherme Bad Gastein. Prej se to čte Gastajn, a ne Gaštajn.

Fotr v relax módu, bobánek páchá něco s kýblem.

Strejda Filous je velkej sportsman (tetička Zuzka taktéž), takže jablko v případě bratrance Tomíka nepadlo daleko.

Cousin Tomík. Chlapcum funguje jakási zvláštní synergie, takže když se potkaj, tak to lítá. Taky šikanujou fotra/strejčka.

JayKay Mineralogicus samozřejmě nesměl chybět v Muzeu minerálů v Bad Hofgesteinu. Bohužel, pan majitel před časem umřel a muzeum nepremává.

Termální voda prýští na BadGasteinsku na každym rohu..

Námraza pod vývěrem termální vody.

Z podvečerní tvorby apres ski.

Vítěz.

Skútr místní skišůle.

 JayKay Lyžus šel po tomhle přívěšku za cca 7 € od začátku pobytu. Měl slíbeno, že když se naučí lyžovat, tak bude. Byl.

Text a foto: Papouš 

Žádné komentáře:

Okomentovat