28. 10. 2022

Plešivců je miliarda, jen ve Středohoří jsou tři. Ten u Kamýka ovšem pluje v moři ledu a kamení

Location: Kamýk, Česko

S Plešivci se v Čechách roztrh pytel - jen na domácím hřišti ve Středohoří máme tři! Další dva jsou Doupovských i Lužických horách, mezi Prahou a Hořovicemi je jich šest! Nejvyšší Plešivec je v Krkonoších, nejznámějším Plešivcem je pak skiareál v Krušných horách. Ze sběru +/- 16 ks Plešivců v Česku by se dal udělat koníček. Nám nejbližší Plešivec 509 mnm je nad obcí Kamýk nad Litoměřicemi (mmch Kamýků je taky tři a vozejk). Velkou zajímavostí jsou rozsáhlá suťová pole, přes která dokonce vede turistická značka k vrcholu. Velmi interesantní jsou též ledové jámy, kde se drží led a sníh do pozdního jara. 

Na Plešivci 509 mnm jsem byl kdysi s místním pábitelem Zelinářem aka Zelím aka folkovým bardem Fousáčem (!) a jeho ženou Bárou, kteří sídlí na nedaleké Malíči. Z rozsáhlých suťových polí jsem byl úplně paf, takže jejich umístění do Bucket Listu byla jasná věc. V pátek 28.10.2022 jsem se sem tedy vypravil s JayKayem Horalem, Danečkem Bratranečkem, Mišicí Tetičkou a Hlavičkou. Sutě překvapily i pobavily - "kdybyste mi řekli, že jedeme hamtat do hromady šutrů, neberu si najky za štyry litry". 

Kopeček jsme pěkně vyběhli a pak oběhli ve smyčce o velmi sympatických 3,7 km (kvůli rozšíření Plešivců si Hlávka myslela, že jedeme na ten u Karlových Varů), stavili se v Ploskovicích pro jablka a koukli na jednu tajnou lokalitu na drahokamy, což byl požadavek Danečka Bratranečka (resp. jsem mu nakukal, že je potřebuje).

Pěkná vycházka, jako dělaná na krátká podzimní odpoledna.   

Dnešní výlet si vybral náramně, sekretářko. (kecám - dělal ksichty, aby si je moh nahrát do aplikace s písničkama)

Statné duby poblíž kaple sv. Jana.

Začínáme zostra stoupat.

Kaple sv. Jana pod Plešivcem. Měla i venkovní kazatelnu,

Její interiér.

Vrcholové družstvo pod finálním suťovým polem.

Traverz sutí.

Kamenné moře, možná jedno z největších ve Středohoří. V šutrech žije hafo brouků.

Horské podmínky při vrcholovém útoku.

Run na lípu kousek pod vrcholem. Od ní šlo družstvo Hlavička - JayKay diretissimou.

Vršek! Zprava Daneček Bratraneček, Mišice Tetička, Hlavička a JayKay.

Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat