21. 10. 2023

Přechod Řípu je pěkná túrka s výhledy na Středohoří. A k tomu ještě Čertovy hlavy na Koko

Location: Říp, Česko

"Ahoj, máte dnes někdo v plánu nějakou akci?" probudil nás v sobotu 21.10.2023 dotaz JayKayovy pražské tety Zuzy. "Not yet," zněla naše trapná odpověď. Filtr na příznak žlutá 7 v Bucket Listu = nebyli jste tam, musíte tam jet - toho moc nenapověděl. Nakonec jsem navrhnul výstup na Říp, což jsme měli všichni na půli cesty. Kupodivu se to ujalo, i když jsem si říkal, že to je dost školometský a mírně nudný. Na Řípu jsem ještě nebyl, takže why not?

Sraz jsme si dali na megaparkovišti v Krabčicích, odkud vede k úpatí Řípu 750 m dlouhá lipová alej. Aut je tu hafo, protože na Řípu si dali dostaveníčko (vodporný spojení, co?) fans několika hnutí Kouzelníka Žita. Teta Zuza je z množství lidí trochu nesvá, ale nakonec se vydáváme k vršku. Bizárci od legendárního nácka mě cestou ujišťují, že "nejsou nacisté" a "že si mám jít poslechnout projev". Namítám, že to jsou bludy, ale nakonec se stahuju a dál nerejpu.

Na Říp je to 200 vejškovejch metrů, zvedák z Krabčic je slušnej. Na vršku mineme hospu, vlezeme do rotundy sv. Jiří, koukneme na Roudnickou vyhlídku s famozním panoramatem Českého středohoří. Z vrcholu se pak skutálíme přes Pražskou vyhlídku a po neznačené cestě se vracíme k autu. Nakonec moc pěkná túrka, a to jsme ani nestihli probrat ty praotce a podobnou havěť.

Den je ještě mladej, tak strejda Filous navrhuje dorazit se na nedalekém Kokořínsku, kde se rýsuje okruh kolem nejslavnějšího dílka Václava Levého, kuchtíka z liběchovského zámku. Ten tu ve 40. letech 19. století vytesal do skály Čertovy hlavy. Okružík taky moc pěknej, takže zase jednou vydařená akcička s Prahama.

Z Krabčic, kde je velké parkoviště za 50 CZK/den, vede k úpatí Řípu dlouhá lipová alej s mocnými výhledy na České středohoří. Vlevo teta Zuza, vpravo strýc Filous.

Hospodu na vršku Řípu zdobí buditelský nápis Co Mohamedu Mekka, to Čechu Říp. Do hospy jsme nešli, bo byla v obležení fans landovských hnutí Zlatý špendlík / Obrozenci 2.0 / Ordo lumen templi / Blanická výzva / .... (dosaď si sám). Správnej obrozenec - vlastenec má českou nebo husitskou vlajku, triko Obrozenci 2.0 a psa plemene Stafford. Legendární nácek spatřen nebyl. Jo, je mi k smíchu, blb.

Rotunda sv. Jiří a sv. Vojtěcha na samém vrcholu hory patří k nejstarším románským památkám u nás. Vznikla 1039 AD.

JayKay s Tomíkem dostali instrukcí, že jak někdo píchá kopím do draka, je to sv. Jiří. Může při tom sedět na koni.

Tomík & JayKay koukají do věže rotundy...

... na via ferratu, co vede ke dvěma zvonům. Zvoní se tu ručně, taháním za provazy, což dle wiki vyžaduje správnej grif, aby to správně znělo.

Sv. Jiří nemusí jezdit na koni, ale draka obslouží i na stojáka.

Teta Zuza v elastickém kompletu s brandingem jejího chlebodárce. Dělala si legrandu, aby ji někdo skrz to nespojil s landovcema. Zde na Pražské vyhlídce na Řípu.

Ochočená kavka Franz oklovávala na parkáči pod Řípem auta jak novozélandský papoušek nestor kea. Legendární francouzský lezec Petr Bláha mě upozornil, že kea umí i vraždit ovce. 

Tomík s panoramatem Středohoří. Foto: teta Zuza

Zámecký kuchtík Václav Levý z Liběchova vyrubal ve 40. letech 19. století ve skalách na Kokořínsku leccos - třeba jeskyni Klácelku u Želíz...

... nebo Čertovy hlavy tamtéž. Po Řípu jsme měli ještě trochu času, tak jsme tam skákli.

 

Text a foto: Papouš

1 komentář:

  1. Děkuji za vaše jasné vysvětlení a úsilí při vytváření smysluplného obsahu.

    OdpovědětVymazat