3. 10. 2023

Ferrata Vinařská B: po 5 letech vostrej pokus s JayKayem, traverz nás docela prověřil

Location: Vinařská, Ústí nL, Česko

Ferratu Vinařská B pro mě objevila ústecká lezkyně Marta Safari v dubnu 2018 a s JayKayem jsme se ji ihned vydali prozkoumat. Před pěti lety ale nebyl důvod tenhle miniklettersteig o délce tak 15 m zdolávat, a tak jsme ho hodili do standby režimu. Až letos, v roce 2023, z něhož se samospádem vyklubal Rok ferrat, jsme se drátům na velmi estetickém čedičovém výchozu rozhodli pověnovat. Víkendový den tomu za to nestojí obětovat, ale krásně to pásne do režimu poo, teď už poško. Proto jsme sem vyrazili v úterý 3.10.2023. Nejdřív jsme na lavičce pod ferratou zfoukli úkoly a svačinku, JayKay si pohrál na sousedním hřišti a pak jsme vlítli na ferratu.

Ferrata Vinařská B je doslova "paneláková" záležitost. Její autor Karel Bělina ji vybudoval mezi ústeckým sídlištěm Pod Holoměří (ulice Vinařská) a místní Masarykovou nemocnicíDesetimetrová skalka je solidně převislá a čedičové sloupy tu dokonce vytvářejí "slunce" ne nepodobné tomu na skalní hradbě Vrkoč v ústecké části Vaňov.

Nejpřevislejší spodní části se stavitel vyhnul a ferratu vede traverzem nad ní. Traverz skončí na široké polici, kde je lavička a stojan na knihu, a odtud vede ocelové lano asi 3 metry podél kramlí na vrchol - levá verze. Celé to může mít tak 15 m. Od knihy se dá jít i doprava a to se pak ferrata natáhne o dalších cca 15 m.

I když je to mrňavý, úplná dávačka to nejni. Traverz je sice chytovatej a stupovatej, ale trochu převislej a vyhazovací. Takže jsme ho s JayKayem proviseli na vodsedkách. Zbytek je lehoučkej. Místo B by tomu ale klidně slušelo i C. 
Ferrata Vinařská vznikla na popud agilních učitelů z nedaleké základky, kterým přišlo dobré mít nedaleko školy cvičnou ferratu. To jen pro hejtříky, co to budou mít potřebu to shazovat. Za mě OK.

Pohled na čedičový masiv se "sluncem", na který ferrata Vinařská B vede.

JayKay a "slunce".

Klíčové místo ferraty je tenhle traverz nad "sluncem".

Traverz je sám o sobě moc pěknej, chytovatej a stupovatej, akurát trochu převislej. Takže elév, kterej kvůli velikosti ferratových karabin potřebuje k přecvakávání obě ruce, je tak trochu marnej. Čili tohle B by klidně mohlo bejt i C.

JayKay už v dobrym za traverzem.

Sekretářka tut.

Po polici se odpochoduje za roh.

Tady je dajaké drevené sedátko a podstavec na knihu.

Borháky umim lepit hezčejš, musim neskromně prohlásit.

Od knihy se jde kolmou částí 3 m lehce na vršek nebo doprava do další větve s cik cak lanem...

..., která končí u torza plotu Masarykovy nemocnice.


Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat