24. 2. 2024

Projekt Hibsch: Geolog zmapoval Středohoří, ve svém rodišti má kapesní muzeum + pár keší a stromů k tomu

Location: Homole u Panny, Česko

Když si mě s JayKayem loni v létě našel geocaching, jehož nákaza inkubovala až do podzimu, kdy se naplno rozvinula, bylo evidentní, že keše časem vstoupí do našeho Bucket Listu. Je to proto, že skloubení cílů z BL a kešek se přímo nabízí. Jednou z prvních akcí, která vypadla z toho fúzování, byl Projekt Hibsch. Nebylo to moje první koketování s tímhle chlapíkem - už v roce 2007 jsem po něm pojmenoval cestu v lezecké oblasti Kašparák - Syn sopečného pohoří - podle headlinu v časopise Vesmír. 

Josef Emanuel Hibsch byl geolog a významný evropský vulkanolog, který podrobně zmapoval České středohoří. „Zasadil se o záchranu geologicky unikátních lokalit, jako jsou Panská skála, Vrkoč či Komorní hůrka, které jsou chráněné jako národní přírodní památky,“ píše se na wiki. A tenhle zdatnej borec se narodil kousek od Ústí nL v Homoli u Panny, kde má muzeum.

Nosíme si domů šutry, které Hibsch mapoval, jeho muzeum v Homoli je plný šutrů, kousek od Homole je mystery keš GC15BXV J.E.Hibsch, tradka GC2J2YY Pamatne stromy Ustecka #10 - Lipy u pomnicku, další dva památné stromy pár památných stromů a záhadně zvrásněný Jivínský kámen. No, to by bylo, aby z toho sekretariát nevyšlehal nějakej lehkej zábavnej tripík.

Zima 2024 stála, co se týče sněhu, za prd, takže na sobotu 24.2.2024 si domlouváme otvíračku Mineralogického muzea J.E.Hibsche a s Plchama tam vedeme nápor. K Plchům se přidává i Lenin Gang, takže dohromady je nás pěknejch 10 kousků. Pro kindery si JayKay nachystal welcome šutr, kterej spočíval ve varhánkovitém aragonitu od Dobrčic, který jsme získali na výpravě s lounským muzeem a který jsme vykoupali do bělostné bílé v octě.

Postupně zkonzumujeme mucojm, pak jdeme položit minerály z JayKayovy sbírky k pomníku J.E.Hibsche u místního kostela (kytky nám přijdou trapný, šutry jsou víc ve stylu), jdeme slovit Hibschovu keš, vydrápeme se k památnému Modřínu u Nové Vsi, seskáčeme přes polom ke keši u lip, protáhneme se vesnicí k Jivínskému kameni.

Počasí jarní, slunce svítí, pohoda velká. Nakonec jsme ještě keškově nedotažený, tak pošleme do deníčku mysterku GC87RZ3 Jaro vola od vody v nedalekém Bláhově. No ty bláho, dobre bolo.

Projekt Hibsch nemůže začít nikde jinde než v Hibschově muzeu v Homoli u Panny, kde se geolog narodil.

Plši a Lenin Gang si prohlížejí jednu z vitrin v muzeu.

Thomsonit je jeden z nejhezčích zeolitů. Na Pusťák jsme taky s Plchama vedli nápor.

Busta J.E.Hibsche.

Vyvřeliny ČS.

Plší dorost a Jenda Lenin jr. (zcela vlevo) u Památníku J.E.Hibsche u homolského kostela. K jeho patě jsme položili kameny se zeolity, což nám přišlo víc ve stylu než kladení kytek.

Kladení šutrů vedlo Hlavatku - Zubatku k nechtěnému vtípku s macevou a pokládání kamínků na ni. Takže: ne, nebyl 😁

U geologovy cache.

Zdrojem bžundy byl polom jasanů nad Homolí. V popředí Plšice Lucka, vzadu JayKay Hibschus.

Došlo i na skákací fotku.

Plch je holubičí povahy.

Památný strom Lípa v Nové Vsi u Pláně.

Plch Tomík v rouře poblíž keše u dvou lip.

Jivínský kámen má zajímavé rýhování.

Plšice Zuzanka na Jivínském bugru.

Hadí smrk.

Text: Papouš
Foto: Plch a Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat