10. 4. 2006

In-line podél Labe II. - ze Žlebu do Bad Schandau

Location: Bad Schandau, Německo

Výlet na bruslích kaňonem Labem z Čech do Německa patří mezi nejhezčí trasy, které jsme s Manažerkou v roce 2006 absolvovali. Úzkým údolím sevřeným skalami pomalu plyne řeka, po ní plují kolesové parníky Saské paroplavby, na březích se pasou krávy a poníci. Bruslař si to sviští po apartním asfaltu, čas od času vymění brusle za loď a jen se kochá okolím.

Ve 2,5 km dlouhém lomu (pás žlutých skal) v Postelwitzu u Bad Schandau se těžil kámen po dobu 500 let až do roku 1907. Pevný a odolný pískovec posloužil jako stavební materiál např. na kostel Frauenkirche a Katedrálu v Drážďanech, na budovu Říšského sněmu v Berlíně nebo na hamburskou radnici. V horní části snímku skalní skupina Schrammsteine.
Trasa začíná v Dolním Žlebu na levém břehu Labe u státních hranic s Německem. Od místního přívozu vede cyklostezka, která po zhruba dvou kilometrech přetne hraniční potok Klopot a vstoupí do Saska.
Lezení na Schrammsteinech.
Levobřežní trasu prakticky není nutné popisovat - přes vísku Schöna lemuje Labe až do Krippenu, kde se asfalt náhle změní v šotolinu. Pokud jste natrefili až na ni, jste špatně. Vraťte se a odbočte k řece na přívoz.
Krmení poníků cestou do Krippenu.
Typický přívoz přes Labe.
Prám vás ta necelé euro (pokud se dobře pamatuji) doveze na pravý břeh do Bad Schandau. Tady se můžete zabavit podle svého - třeba navštívit Dům Národního parku Saské Švýcarsko, Toskánské lázně nebo se stavit v horošopu pískařské legendy Bernda Arnolda.
Výhled z přívozu na Bad Schandau. V pozadí Lilienstein. Vpravo Toskánské lázně (Toscana Therme), kde si můžete zaplavat při meditační hudbě a světelných efektech za 12 € na dvě hodiny.
My jsme s Manažerkou dospěli na bruslích až k místnímu Penny Marketu, kde jsme usoudili, že je čas na obrat. Na bruslích se dá dojet až do Drážďan, ale o tom někdy jindy.
Adrenalinová projížďka na gumovém člunu po Labi.
Pro zpáteční cestu jsme zvolili pravý břeh Labe. Cesta přes Bad Schandau je ovšem mírně nekomfortní, protože vede po zámkové dlažbě. Její kostky jsou orientovány podélně se směrem jízdy, což vede k tomu, že ve spárách mezi kostkami se občas zachytnou kolečka. Po chvíli drncání však dojedete na konec města, kde začíná standardní asfaltová cyklostezka do Schmilky.
Socha ryby a současně malá bouldrovka v Bad Schandau.
"Perníkové chaloupky" v Bad Schandau.
Břeh Labe je ale tak úzký, že do příhraniční Schmilky se už stezka nevejde a skončí kousek před obcí. Průjezd Schmilkou k místnímu přívozu se ale dá zvládnout po chodníku. Z pravého břehu Labe Vás loď doveze na protější břeh do Schöny. Odsud se vrátíte zpátky do Žlebu.
Na bruslích z Dolního Žlebu do Bad Schandau a zpět

GPS: Dolní Žleb: 50°50'35.635"N, 14°13'1.271"E, Bad Schandau: 50°55'17.213"N, 14°08'32.156"E
Délka: 26 km (Dolní Žleb - Bad Schandau - Dolní Žleb)
Povrch: Dolní Žleb - Krippen: kvalitní asfalt, Bad Schandau - město: asfalt a zámková dlažba, Bad Schandau - Schmilka: kvalitní asfalt
Parkování: v Dolním Žlebu u přívozu (moc aut se sem ale nevejde)
Text a foto: Papouš
Mapa: PWN

Žádné komentáře:

Okomentovat