21. 9. 2008

Bike po provensálsku IV. – k soutoku Durance a Verdonu

Location: Château de Cadarache, Francie
Na lezení ve Volx bylo teplo a tak jsme se v neděli 21. září 2008 rozhodli vyrazit na kole a prozkoumat další kousek blízkého okolí. Bohužel je to tady s kolem trochu potíž. Zdejší nezpevněné cesty jsou o ústa a na silnicích v bezprostřední blízkosti jezdí spousta aut. Našli jsme si tedy vedlejší silnice až na soutok řek Durance a Verdon. Cesta byla úplně po rovině, na silnici ani auto.

Parádní silničky okolo Durance a kanálu.
Někdy brodem přes potok.
Někdy okolo pole. Netušíme, co to na něm roste.
Celou cestu jsme různě míjeli nebo křižovali umělé kanály na řece Durance, které slouží pro výrobu elektřiny ve vodních elektrárnách.
Kanál vedoucí několik desítek kilometrů údolím Durance.
Kanál dost ubírá vodu v řece Durance.
Jedna z elektráren.
Asi po 2 hodinách jsme dorazili na soutok, kde se míchá špinavá voda Durance s čistými vodami Verdonu. Durance má navrch, takže dále je řeka kalná. Bohužel nás čekalo nemilé překvapení. Silnice byla zavřená, protože se zde nacházelo další důmyslné zařízení elektrárenské společnosti, to nám moje GPS dopředu neřekla. První závoru jsme ještě obešli, ale další zamčená brána nás nadobro zastavila.
Soutok Durance a Verdonu z jedné strany. Přes řeku: Chateau de Cadarache a vpravo kaple.
Acces interdit – DANGER. Vstup zakázán, nebezpečné. Tato závora šla ještě obejít;)
Co teď, zpátky se nám nechtělo, a tak jsme si na mapě našli, že ke kapli vzdálené od nás přes řeku asi 300m se to dá objet přes další most (nejsou tu moc hustě) asi 15 km a ještě po hlavní silnici. Vydali jsme se tam, na silnici toho naštěstí tolik nejezdilo, a tak jsme dorazili k mostu přes Durance.
Po cestě k mostu. Další kaplička nad Durance.
Nakonec i vidět most stálo za to. Byl zde postaven nový most a ponechány pilony starého Pont Mirabeau.
Pont Mirabeau.
Na skále za pilířem mostu se leze :)
Pak jsme již pokračovali podél dalšího umělého kanálu zpět proti proudu na místo soutoku. Kaple, kterou jsme viděli před 2 hodinami z druhé strany řeky, se nacházela u Chateau de Cadarache.
Tak to je ta kaple za soutokem.
Toto chateau je součástí nějakého institu pro jadernou energii – CEA Cadarache. Ten se nacházel za několika ostnatými dráty na druhé straně silnice. Na příjezdové cestě na zámek bylo napsáno, že je tam vstup omezen. No nehnali jsme se sem takovou dálku, abychom to vzdali, takže jsme přijeli na chateau, dorazili ke kapli a okoukli soutok.
Příjezdová cesta k Chateau de Cadarache. Přísně tajné.
Foto z areálu zámku.
Konečně soutok Durance a Verdonu. Vlevo umělý kanál, uprostřed Durance a vpravo Verdon.
Tam dole naproti jsme před dvěma hodinami stáli. Kalná voda Durance.
Při cestě zpět nás zastavil nějaký pán a ptal se, co tam hledáme, a vyprovodil nás, že je to soukromý majetek a že se tam nesmí. Naštěstí jsme již viděli vše, co jsme chtěli, a tak jsme přes město Vinon sur Verdon pokračovali zpět domů. Zvolili jsme trasu kratší po hlavní silnici, ale nebyla to volba zrovna dobrá.
Text a foto: Plši

Žádné komentáře:

Okomentovat