12. 10. 2008

Sasko nejsou jenom písky VI. - Uferstein v Müglitztalu

Location: Glashütte, Německo

Uferstein a Terrassenwand jsou dva lahůdkové sektory v Müglitztalu - největší nepískovcové oblasti na saské straně východního Krušnohoří. Oba sektory se nacházejí hned vedle sebe a je tu lezení tak na jeden den. Poprvé jsme zde byli loni na podzim a už tehdy jsem si říkal, že to tu určitě musíme navštívit v létě.
Rulové skály jsou totiž přímo u říčky Müglitz (Mohelnice), takže v horkých dnech můžete jistit skoro z vody. Oblast leží přímo ve světoznámém hodinářském městečku Glashütte, kam je to z Ústí nad Labem jen 60 km. Jelikož je to po dálnici, tak Vám cesta vezme pouze ¾ hodiny.
Martin Švec leze Waterkant 5+ na Uferstein, Müglitztal, Sasko. Jistí autor článku.
Foto: Papouš
Ve složení Martin Švec, Papouš a já jsme na Uferstein vyrazili v neděli 12. října 2008. Od auta je to ke skalám cca 3 minuty. Vybrali jsme si hned první cestu zleva - Uferpfeiler 5, která je dobrá na rozlez, a pokračovali vedlejší Waterkant 5+, kde už se musí trochu přemýšlet při nástupu, ale taky pěkná.
Bahnsteig 8 7- je krásná čtrnáctimetrová plotna, která vede přímo z vod Mohelnice. Leze Papouš, jistí autor článku.
Foto: Martin Švec
Pak jsme se přesunuli za hranu na nádhernou plotnovou sedmmínusku Bahnsteig 8, která aspoň pro mě byla nejhezčí cestou v oblasti a i průvodce jí dává dvě hvězdičky. Cesta je výborně zajištěná nýty a my jsme si ji ještě prodloužili variantou dolezu po hrance s názvem Langer Bahnsteig 7. I když dolez vypadá obtížněji a je trochu do kopce, určitě stojí za to ho nevynechat, chyty tam jsou.
Martin Švec v Banhsteig 8 7-. Jistí Papouš.
Foto: Michael Vyleťal
Michael Vyleťal dolézá plotnu variantou Langer Bahnsteig 7.
Foto: Martin Švec
Uprostřed stěny jsme lezli další hezkou cestu Birkenvariante 6-, nad dolezem se muselo trochu přemýšlet. Na Ufersteinu je ještě pár hezkých cest jako Stromschnelle 7+ nebo Atlantis 8, ale na ty už jsme neměli sílu, a tak jsme se přesunuli do horního sektoru Terrassenwand.
Martin Švec leze Birkenvariante 6- na Uferstein.
Foto: Michael Vyleťal
Na Terrassenwandu jsme dali pěknou cestu Markise 6+, což je pro nás menší docela zajímavá cesta - hlavně kvůli dolezu nebo už možná kvůli strachu a únavě, protože kluci to přeběhli jako nic. Vlevo od této cesty jsou ještě dvě krásné plotnové sedmy a za rohem jsem si ještě vyhlídnul hvězdičkovou Supermaus 7- a pak na konci kraťoučkou, ale zajímavou hranku Cappuccino 7-. Tlačil nás ale trochu čas, tak jsem si tyto cesty schoval na příště.
Michael Vyleťal v Markise 6+ na Terrassenwand, Müglitztal.
Foto: Martin Švec
Všichni jsme se shodli, že tato oblast patří ve východní části Krušnohoří mezi ty hezčí, je perfektně zajištěná včetně slaňovacích kruhů. I když je občas na dolezech trochu víc mechu, tak jsme byli s výletem spokojení.
Levý břeh Mohelnice je obsypán továrnami na hodinky.
Foto: Papouš

Přístup

Z Ústí nad Labem po dálnici D8 směrem na Drážďany, hned za bývalou celnicí první sjezd a odtud Vás již nasměrují ukazatele na Glashütte. Do Glashütte přijedete z kopce kolem skal na křižovatku, kde se dáte doleva do města a budete hledat po levé straně podjezd pod kolejemi (cca 600 m). Tím projedete, za ním doprava a stále podél kolejí až k prvním obytným domům, kde necháte auto. Pokračujete dále po směru příjezdu a proti proudu potoka, až dojdete pod Uferstein. Při vyšší vodě musíte přijít vodou nebo se dá do oblasti dojít horní cestou. Za posledním domem a za parkovištěm po schodech do kopce a po vyšlapané cestě mírně doprava. Zde je oblast Terrassenwand a Uferstein je již jen 30 m dolů k potoku. Oblast je naproti vlakovému nádraží, takže by se sem dalo dostat i vlakem přes Děčín a Heidenau.

Doporučené cesty

Waterkant 5+
Langer Bahnsteig 7
Birkenvariante 6-
Místní klasa UIAA je tak o půl stupně až stupeň nadstřelená, cesty jsou o něco lehčí.
Na Ufersteinu je 13 cest: 2 pětky, 4 šestky, 6 sedmiček a 1 osma.
Na Terrassenwandu je 10 cest: 1 trojka, 1 čtyřka, 3 šestky a 5 sedmiček.
Iva Kolorenčová se brodí říčkou Müglitz pod nástupem Ufersteinu. V náručí má rodinku hřibů praváků, kterou  našla vedle skály při loňské průzkumné výpravě. Při průzkumu druhého břehu Mohelnice Iva pro změnu našla náruč hřibů kovářů.
Foto: Michael Vyleťal

Materiál

Typická krušnohorská kvalitní rula, jako je třeba na Perštejně nebo na Kapucínu - Liščích skalách.

Jištění

Lezli jsme vynýtované cesty a použili jsme jeden frend č. 2 k dojištění a dlouhou smyčku k prodloužení. Pokud polezete nezajištěné cesty, tak bych spíš doporučil menší čoky, případně frendy do č. 3.

Průvodce

Oblast je uvedena v průvodci Sportklettergebiete in Sachsen - Ostteil od Franka R. Richtera. V Hudysportu ve Hřensku za 590 Kč.
Pozn.: Článek původně vyšel na webu EuroClimbing, zde je znovu publikován s laskavým svolením autora.

Žádné komentáře:

Okomentovat