19. 8. 2010

In-line Valašské Meziříčí – Horní Bečva

Location: Dolní Bečva, Česko

Návštěvu příbuzných koncem června na severní Moravě jsem zamýšlel spojit s torturou na inlinech. Info na netu bylo minimální, jen že podél Bečvy vede cyklostezka a že některé její úseky se hodí i pro bruslení. Po krátké konzultaci s lokály jsem se nakonec rozhodl korčule přibalit a vyzkoušet místní terény na vlastním těle.

Konec obce Dolní Bečva.
Odstartoval jsem až z Dolní Bečvy, protože u Horní Bečvy vedly některé úseky po prašné cestě. Kousek pod kostelem v Dolní Bečvě je odbočka na kemp, kde se dá zaparkovat a dál pokračovat po svých na bruslích.
Jeden z mnoha mostů přes Rožnovskou Bečvu.
Golfové hřiště mezi Dolní Bečvou a Rožnovem pod Radhoštěm.
Stezka se vine podél řeky Rožnovská Bečva a dost úseků je krytých stromy, takže i v nejparnějších dnech tu bude příjemné klima. Cestou z Dolní Bečvy míjíte golfové hřiště a než se nadějete, jste v Rožnově pod Radhoštěm, kde můžete doplnit tekutiny, ale i potrápit tělo v místním Gibon parku.
Rožnovský Gibon park.
Pohled do parku, kterým vede cyklostezka a jehož součástí je valašský skanzen.
V Rožnově musíte poprvé přejet silnici, ale pro bruslaře je přejezd velmi pohodlný. Následuje park, jehož velkou část zaujímá skanzen - Valašské muzeum v přírodě . Za parkem narazíte na schody, které se ale dají zdolat za pomoci zábradlí.
Pokud jste to zvládli, přichází navigační zádrhel - musíte překonat silnici a po přejezdu mostu přes řeku se dáte vlevo a po 50 m se znovu napojíte na cyklostezku. Po kilometru se napojíte na silnici s drsným povrchem, ale těch 500 m se to dá vydržet. (cestou tam ani zpátky jsme nepotkal žádné auto)
Výjezd z parku.
Úsek vedený po silnici.
Průmyslová zóna na dolním konci Rožnova pod Radhoštěm, za ní se tyčí hora Radhošť.
Přes Zubří a Střítež nad Bečvou přijedete k silničnímu dlážděnému mostu. Přes něj se dostanete do obce Veselá, kde se jede po silnici označené cykloznačkami. Na jedné z křižovatek je lepší se dát vlevo, na konci ulice doprava a silnice vás přivede zpátky na cyklostezku.
Úsek mezi Zubřím a Zašovou je osvětlen, takže je možné zde potrápit tělo, i když je tma.
Silniční most do obce Veselá, který je potřeba zdolat.
Na začátku Valašského Meziříčí u společnosti Schott Solar jsem se obrátil k návratu, protože dál vedla hliněná cesta. Je ovšem možné, že kdo sem dorazí po 1. srpnu 2010 (termín dokončení celé cyklostezky), dojede dál a nebude projíždět nedodělanými pasážemi.
Úsek Horní Bečva - Prostřední Bečva vede podél silnice po dlažebních kostkách, které jsou vhodné i pro bruslaře. Prostřední Bečvou se projíždí po staré silnici, kde moc aut nejezdí a povrch je v rámci možností sjízdný. Dále až na Dolní Bečvu se pokračuje po dlažebních kostkách podél silnice až na asi 100 m dlouhý úsek prašné cesty, těsně před příjezdem do Dolní Bečvy. Tu projedete po dlážděném úseku podél silnice.

Info

Cyklostezka Valašské Meziříčí – Horní Bečva 30 km
Pro větší mapu klikni na obrázek.
Repro: Domovina s.r.o.
Povrch: z velké části hladký asfalt, ale najdou se i úseky s horším asfaltem, s hladkými dlažebními kostkami a jedna 20m pasáž po hrubých dlažkách
Náročnost: vhodné spíš pro zkušenější bruslaře, ale najdou se zde i úseky vhodné pro začátečníky
Hustota provozu: bruslařů je zde málo, ale s cyklistou se potkáte často
Text a foto: Johny25

3 komentáře:

  1. Červená Anna21. 12. 2012 20:37:00

    Datum: 26.11.2010
    Titulek: Cyklostezka H.Bečva-Rožnov p R.
    Celé roky jsem se těšila až bude u nás cyklosteska a nyní jsem z ní sklamaná. Vede místy neupravenými povrchy, což není pro cestovní kola moc příjemné. Dále je na trase je 6 pravoůhlých zataček, některé jsou v těsné blískosti řeky Bečvy a v některých úsecích nepřehledné. Navíc je to cyklosteska i pro pěší a maminka s kočarkem není neobvyklá. Cyklostesku máme, ale bespečná mi nepřipadá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Datum: 19.09.2011
      Titulek: Re: Cyklostezka H.Bečva-Rožnov p R.
      Díky za užitečné rady a hodnocení. Ale s češtinou bych navrhl něco udělat. Tolik chyb v jedné větě jsem ještě neviděl :-)

      Vymazat
    2. Datum: 26.09.2011
      Titulek: Re: Re: Cyklostezka H.Bečva-Rožnov p R.
      Jen souhlasím.Jak cyklosteska,tak i ta čeština mají své "mouchy".

      Vymazat