26. 2. 2011

Zamrzlé doly Milada a Matylda

Location: Matylda, Most, Česko
Bruslení po ústeckém moři - jezeru Milada - bylo výzvou, kterou předestřel Plch a která v sobotu 26. února 2011 musela být vyslyšena. Milada je rybník jen o desetinu menší než Máchovo jezero. Zatopený hnědouhelný lom Chabařovice má délku 3 km a na šířku půl až tři čtvrtě km. Po obvodu se dá natočit okolo 8 km. Čili na české poměry žádnej drobek.

Plši a Buňka cestou k Miladě.
Průzkum tloušťky ledu.
Pokus o bruslení. Radši u břehu.
Napouštění Milady skončilo loni a její okolí je měsíční krajina křížená s industriálkem. Výsypky jsou osázené stromy v pravidelných řadách, půda v okolí bývalého lomu stále pracuje a sesouvá se. Do jezera odcestovala už i část cyklostezky, která ho lemuje.
Cyklostezka ujíždí do jezera.
Bariéra z naplavených ker. Za ní byl led už za hranou.
Plch (v popředí) letos piloval bruslení při hokeji v Povrly Arena v Běliningradu. Je to znát.
K jezeru jsme vyrazili z vesnice Roudníky. Za místním kostelem jsme nechali auto a po rekultivovaných svazích sešli k západnímu konci jezera. Led jsme proklovali kolemjdoucím šutrem, ale nebyl z nejsilnějších - měl cca jen 7 cm. Kontrolní pochůzky po ledě zjistily zlověstné praskání.
Bubliny 1.
Bubliny 2.
Repro: www.mapy.cz
Dilema, jestli vůbec nasazovat korčule nebo přejet na jezero Matylda k Mostu, kde bylo ledu dost, vyřešeno asi po čtvrthodině. Led byl totiž glatt wie ein Spiegel. Ale kvůli bezpečnosti pohyb jen u břehu. Ujeli jsme asi 300 metrů až k naplaveným krám a za nimi byl už led krajně nedůvěryhodnej. Proto radši obrátka a směr Most.
Na Matyldě hladko.
Ryba mražená.
Buňka šumuje v rákosí.
U Matyldy je nové parkoviště, u rybníka zmizely skříňky na boty pro inlinisty. Led byl proti Miladě masař, byť trochu měkký a vcelku popraskaný. Do prasklin se nepříjemně propadávaly brusle. Ale pořád luxus. Zkonzumováno 3x tam a zpátky na délku (necelé 2 km v jednom směru), zaznamenány 3 tlamy.
Monika (vlevo), Buňka a Hněvín.
Monika má na bruslení brusle s upilovaným zoubkem a na plchy brokovnici s upilovanou hlavní.
Repro: www.mapy.cz
V neděli ještě pokus o bruslení na rybníku u Chlumce, ale podklad byl břečkózní a bořily se do něj celé nože. S pátečním "golfovým" rybníkem, sobotní MiladoMatyldou ale celkem inspirativní oprámovej víkend.


Text: Papouš
Foto: Buňka a Papouš

1 komentář:

  1. Datum: 05.03.2011
    Titulek: Barbora...
    To jste to mohli vzít ještě kolem Barbory. Tam to je (bylo?) taky luxusní. http://www.xcontest.org/world/cs/prelety/detail:Lukas_Ch/23.2.2011/11:58

    L.

    OdpovědětVymazat