28. 3. 2014

Andalusie Day 3: Národní park Doñana

Location: El Rocío, Španělsko
Protože Papouš1 má v logu zobák křivky obecné - což je podobný paradox, jako že lyže Rossignol (francouzsky slavík) druhdá mívaly na špičce galského kohouta - Buničiny nápad podniknout výpravu do španělského Národního parku Doñana, vyhlášeného hlavně množstvím a různými druhy ptáků, nemohl zůstat nevyslyšen. Východiskem pro návštěvu parku se stalo poutní město El Rocío.


Východiskem naší cesty po Národním parku Doñana se stalo poutní místo El Rocío.
El Rocío vypadá jak kulisy k westernu, ulice jsou písčité a upravuje je grejdr.
Ročně sem přijede 1 milion lidí uctít místní madonu.
Do parku jsme se vydali terénním autobuskem Iveco.
Do El Rocía jsme se připlazili pod pláštíkem tmy a město působilo dost záhadně. Dlouhé řady dvoupatrových prázdných domků, v ulicích místo asfaltu písek, mezi domy louky s koňma, pouliční světlo žádný. Jako budeme točit western, wtf?  Navíc déšť a vítr jak prase, tak jsem radši jsme zůstali spát v aygu.
Jeden z biotopů Doñany - piniové lesíky.
A v nich spousta vysoké.
Bylo zataženo a automat to moc nebral, takže jsem si fotil zviřátka v rangerově manuálu. Totok je káně.
Po píniových lesících přijdou na řadu tamaryškové hájky se soliterními korkovými duby. V tamaryšcích se schovávají rysové iberští, na dubech sedí luňáci.
Ráno vztyk a přesun ke kanceláři agentury, která nabízí prohlídky parku z oken terénního autobusu. Za 56  pro dva nás čekala cca 4hodinová projížďka parkem a návštěva jeho návštěvnického centra. Buničina pohotově zabrala dvojsedačku vedle šoféra, odkud byl luxusní výhled, přístup k manuálu s místní zvířenou a taky to skýtalo možnost klást dotazy řidiči a rangerovi v jedné osobě.
Největší plochu parku Doñana ale zabírají mokřady s velkými hejny ptáků jako jsou:...
Kolpík bílý.
Volavka stříbřitá.
Volavka červená.
Národní park Doñana má tři biotopy – piniový les, háje starých korkových dubů s tamaryšky a rozsáhlé mokřady, kde neroste nic. Highlighty parku mají být orel iberský o cca 12 jedincích a rys iberský, kterého tu žije 80 párů. Oba druhy trpí podle rangera malou početností, takže hrozí, že jejich zdejší populace zdegenerují.
Můj doñanský oblíbenec - slípka modrá aka calamón.
Animovaný calamón uvadí i film, který promítají v návštěvnickém centru NP Doñana.
Návštěvnické centrum je protáhlá pastouška s nějakou eko-travní střechou a nefungujícím presovačem. Jsem na dovolený, tak si, kurva, chci dát porádný kafe!
Buničina u zdejší výstavky...
Orla jsme samozřejmě neviděli a plachého rysa už tuplem ne. Mým hrdinou se stala modrá slepice s červeným zobákem a dlouhýma červenýma nohama - slípka modrá, španělsky calamón. V návštěvnickém centru uprostřed parku jsem si chtěl pořídit magnet s calamónem, ale měli jen nějakou hnusnou kachnu, kterou jsem teda nakonec vzal. Když jsme se vrátili do kanceláře agentury v El Rocíu, magnet s modrou slepicí tam sámo měli. Zachránila mě Buničina, která vyjednala bezplatnou výměnu hnusný kachny za modrou slepici. Já se styděl si říct.
...zobáčků...
...a kadavérů.
Nevypouštějte želvy a jiné nepůvodní druhy v parku. Kdo si přiveze Papouška, zase si ho odveze.
Zápisky z ornitologických pozorování aneb Kdo uvidí fógla, udělá čárku.
Buničina byla zkraje z prohlídky Doñany trochu rozčarovaná, protože jsme potkávali "jen" stáda vysoké, králíky, čápy a volavky popelavé, kterých je v Čechách už hafo (za komárů byla ovšem volavka vzácnost, což je mimochodem jeden z důvodů, proč nevolit komáry - všechno zmrvěj). "To jsme mohli jít zadarmo do lesa v Čechách," konstatovala suše Buněčná. Za její rozmrzelost možná mohlo i špatné počasí.
Za visitor´s centrem je rybník, kde se dá pozorovat různá havěť. Ranger přistavil dalekohled s tripodem.
Plameňák focen skrz dalekohled.
Plameňák a lysky.
Čejka chocholatá se německy řekne kibic.
Postupem se to ale změnilo. Viděli jsme dost druhů dravců, které jsem ve volné přírodě zahlédll jednou nebo nikdy. Třeba luňáka hnědého, kterého prozradí ocas s vykrojením ve tvaru písmene V, tu byly desítky. Viděli jsme i motáka pochopa a orla nejmenšího. A taky ibisy hnědé, volavky červené, kolpíky bílé a plameňáky růžové. S malým flamengem je to podobné jako s malou labutí – zamlada je odporně šedý, dorůžova se zbarví až v dospělosti. Ani dudek chocholatý není v Čechách houska na krámě. Viděli jsme dva, škoda jen, že neměli rozvinuté číro na hlavě.
Králičí hrad ve změti kořenových systémů. Králíci v parku údajně dost vadí, proto sem jeho správa natahala tyhle kořeny, kde se hlodavci soustřeďují. Králíci jsou takřka výhradní potravou místního rysa, který bohužel od nich občas chytne nějakou chorobu.
Na králičích pařezech jsme ovšem zahlédli 2 dudky chocholaté.
A kousek od nich taky břehule, které jsme pozorovali i při plavbě po polské řece Słupie.
Volavka popelavá.
Zmíněné návštěvnické centrum bylo v půli výletu. Protáhlá barabizna pokrytá rákosovou střechou evidentně trpěla, že byla in the middle of nowhere. Presovač byl out of order, nabídka magnetů prachbídná. Sauber byla ovšem vyhlídka z velkých oken visitor´s centra na vodní plochu v sousedství. Ranger přinesl výkonný dalekohled na stativu a pozorovali jsme plameňáky, lysky a calamóna.
A ještě El Rocío - vedle kostela byla separátní palírna svíček.
Svíčková bába Buničina si tu taky jednu zapálila...
...za dohledu místní madonky.
Po návratu z túry jsme se courli El Rocíem, nakoukli do místního poutního kostela na místní madonu, Buničina zapálila svíčku. Do El Rocía přitáhne ročně 1 milion lidí z celé Andalusie. Někteří přijedou dokonce na povozech tažených koňmi. Pak jsme polkli paellu a práskli do koní směr Ayamonte na španělsko-portugalské hranici, kde žije buněčná spolužačka Ivana. Ivany, se kterejma Buničina kámoší, jsou celkem interesantní figury. Doñana je každopádně kus nezničené přírody, co stojí za návštěvu.

Seznam zahlédnutých tvorů a bylin (ES - EN - DE - CZ)

Milano Negro - Black Kite - Schwarzmilan - luňák hnědý
Espátula - Spoonbill - Löffler – kolpík bílý
Morito - Glossy Ibis - Sichler - ibis hnědý
Cigueňa Blanca - White Stork - Weissstorch - čáp bílý
Cigueňa Negra - Black Stork - Schwarzstorch - čáp černý
Flamenco - Greater Flamingo - Rosaflamingo - plameňák růžový  mladej je jako mládě labutě šedý
Calamón - Purple Swamp-hen - Purpurhuhn - slípka modrá
Buzardo Ratonero - Common Buzard - Mäusebussard - káně lesní
Cigueňuela - Black-winged Stilt - Stelzenläufer - pisila čáponohá
Garceta Común - Little Egret - Seidenreiher - volavka stříbřitá
Garza Real - Grey Heron - Graureiher - volavka popelavá
Avefría - Lapwing - Kiebitz - čejka chocholatá
Garza Imperial - Purple Heron - Purpurreiher - volavka červená
Avión Zapador - Sand Martin - Uferschwalbe - břehule říční
Taraje - Tamarisk - Tamariske - tamaryšek
Aguilucho Lagunero - Marsh Harrier - Rohrweihe - moták pochop
Zampullín Chico - Little Grebe - Zwergtaucher - potápka malá
Abubilla - Hoopoe - Weidehopf - dudek chocholatý
Águila Calzada - Booted Eagle - Zwergadler - orel nejmenší
Text: Papouš
Foto: účastníci zájezdu

1 komentář: