5. 7. 2016

Horní Planá - Nová Pec - Stožec: inline podél horního toku Vltavy

Location: Horní Planá, Česko
Po konzumaci bruslotrasy přes lipenskou hráz jsme v rámci projektu Multiday Lipno zařadili další z místních klasik - lesní silnici z Nové Pece do Stožce. Při předzájezdové konzultaci mi ovšem místní znalkyně Švédka (není nad to znát poučeného lokála) sdělila, že tato trasa se dá prodloužit ještě o úsek z Horní Plané do Nové Pece. Sjízdný úsek se tak rázem natáhl z 16 km na 24 km, což potěšilo, protože úsek Stožec - Nová Pec - Stožec už jsem kdysi zkonzumoval v rámci projektu Brusložula 2007. Podle šedule jsme měli na stezku naskočit na Cyrila a Metoděje 5.7.2016, což také nastalo. 
V Horní Plané jsme nechali auto na parkovišti u pláže za snesitelných 30 CZK/den. Parkár je hned u stezky, což usnadňuje losgistiku. První 4 km vedou po luxusně široké stezce s parádním asfaltem. Od železniční zastávky Pernek na Šumavě pak trasa vede po místních silničkách s minimálním provozem. Asfalt už je spíš béčkovej, na což si stěžovala Hlavička, zmlsaná pěknou zrnitostí stezky u hráze Lipna. Za mě stravitelný - žádný dramata v podobě děr a flastrů, flow OK. Výškový profil bez problémů - vše dobrzditelné a zvládnutelné.
Jen jsme trochu koukali na "Tatry" u obce Bělá, kde se stezka přehoupne přes menší kopeček a následuje výživný sjezd. Ale dopadová zóna do trávy vedle cesty je v pohodě - sjel jsem to slalommo bez zadní brzdy (odmontována) i bez T-breaku. Akorát u napojení stezky na silnici do Nové Pece a přejezd mostu přes Vltavu je nutno dávat trochu pozor na projíždějící auta.
Z Nové Pece je pak zbytek do Stožce jasnej - na první křižovatce za mostem u hospody doprava a furt rovně 16 km až na náves do Stožce. Cestou je cca 9 přejezdů přes trať, kterou silnička lemuje. Celý tento úsek je v Národním parku Šumava a příroda je tu wunderschön - hluboké lesy, občas výhled na Vltavu, mateřídoušky kolem cesty, minimum osídlení, bruslařů a kolařů vcelku přiměřeně. Profil žádná zrada, ale trochu se to vlní. Před 9 lety mi to ani nepřišlo, s kočárem před sebou byly kopce znát. Hlavička mírně hučela skrz kvalitu asfaltu, ale já myslim, že furt dobrý. Ta příroda kolem to hravě kompenzuje.
Zatímco na začátku trasy byla ve vzduchu myšlenka, že bychom se mohli vrátit do Horní Plané na bruslích (celkem 48 km), po 24 km ve Stožci už tam nevisela. Byli jsme groggy, čili bodnul vlak, kterým jsme se vrátili skoro až na parkoviště k autu.  


V Horní Plané u pláže začíná bruslostezka směrem na Novou Pec.
První cca 4 km jsou highway po perfektním asfaltu.
Za tímhle přejezdem se kvalita asfaltu trochu zhorší, ale furt je to dobrý (Papoušek), resp. stojí to za prd (Hlavička).
Tenhle výšvih u obce Bělá Švédka nehlásila, tak nás trochu zaskočil. Každopádně se dá celkem v pohodě vyjet/sjet díky únikovým travním zónám po stranách.
Hlavička s JayKayem přejíždějí most přes Vltavu u Nové Pece.
Za touhle hospodou začíná trasa, resp. lesní silnice na Stožec. Je na ní asi 9 železničních přejezdů, krásná příroda (NP Šumava) a trasa má docela fitness profil.
Mraveniště je známkou čisté přírody, sdělila mi Hlavička.
Bruslotrasa vede podél Vltavy, takže tu a tam člověk narazí na vodáky. S intenzitou lodí od Vyššího Brodu po proudu se to ale nedá srovnat.
Krmicí a přebalovací pauza - Hlavička ladí kojicí appku (asi), JayKay zkouší otočku.
Meandry Vltavy a trať.
Jezdí tu i pára.
Centrum NP Šumava ve Stožci.
Ze stožeckého nádru se stal penzion, pro cestující vlakem tu zbyl jen čekárna. Lístky se prodávají ve vlaku.
U místní nálevny právě probíhal sraz felicií...
...a jednoho triumphu.
Čekání na Zug - ředitel v manduce, brusle dole a otázka, jestli se celej proviant vejde do vlaku. Vešel.
Ve Stožci se i lyžuje. To až příště.


Route 3,478,879 - powered by www.inlinemap.net

Žádné komentáře:

Okomentovat