2. 7. 2016

Inline na Lipně - luxus podél vody z Přední Výtoně do Frymburka

Location: Přední Výtoň, Česko
Prvním inline tripem letošního Multidaye Lipno - pokusu o vícedenní výpad se 4,5měsíčním ředitelem loftu U Hřbitova JayKayem a jeho zástupkyní Hlavičkou - se stala bruslostezka z Přední Výtoně do Frymburku, a to 2.7.2016. Na trasu podél přehrady se chystám už 10 let. V mezičase se stala pozitivní věc - jetelný úsek narostl na pěkných 16 km v jednom směru. Na české poměry solidně dlouhá vyjížďka.

Na Inlinemap dokonce trasu popisují až z pravobřežní Frýdavy do protilehlého levobřežního Frymburkana webu Nabruslich ji nastaví z Frymburka až do Vřesné. Co teď - maximalizovat trasu, nebo ji optimalizovat do okruhu s využitím přívozu (a bonusu) Frymburk - Frýdava
Úsek Frýdava - Přední Výtoň ovšem vede po silnici - bruslení zde vzhledem k faktoru JayKay zavrženo, resp. připadal v úvahu pouze pěší přesun po této ose (neba). Co cesta parníkem z Frymburka do Přední Výtoně? Spojení bylo zrušeno, hlásí paní v infocentru. Teď už jezdí parník jen po okružních trasách a za hrozný háky. Nakonec zvítězila nejlogičtější varianta Přední Výtoň - hráz Lipna - Lipno n.V. - Frymburk - oběd a zpět.
V Přední Výtoni je na příjezdu do vsi od hráze pěkný parking (po pravé ruce) a hned u něj je stezka. Pětikilometrový úsek ke hrázi je lehce zvlněná lahoda v lese po asfaltu typu Flaeming. Přes hráz je to užší, ale nový asfalt je v pohodě. Za hrází začíná terén kopcovatět, ale furt v pohodě - u prudší sjezdů je k přidržení zábradlí. Hlavička řeší brždění výkonnými kotoučovkami u čůriota, vznikla tam i snad jakási závislost a zmizela schopnost brzdit bez vozíku (pokud kdy nějaká vůbec byla). Horská dráha končí v Lipně nad Vltavou, kde na chvíli otravuje zámková dlažba.
Z Lipna nad Vltavou do Frymburka už je to zase krasavec, asfalt prima, tu a tam kopeček. Catering řeší Švédky oblíbená pizzeria Nautilus u frymburského přístaviště. JayKay hlásí, že ho jízda v čůriotu baví a že by si to dal ještě jednou cestou nazpátek. Cestou zpět do ubytování u koz (noc v dependance pouhých 150 CZK/noc) ještě zastávka pro pivo U Jakuba ve Vyšším Brodě. V týmu zavládla spokojenost.
Přebalovačka v kufru na parkovišti v Přední Výtoni.
Začátek inline trasy tamtéž.
Z Přední Výtoně k hrázi Lipna je luxus povrch. Kontrola JayKaye.
Lipno nad Vltavou a rozhledna na Kramolíně.
Kozič.
Na přehradní hrázi je nový asfaltek.
Mezi hrází a Lipnem nad Vltavou je to jak na houpačce.
Pohled z vyhlídky mezi hrází a Lipnem nad Vltavou.
Úsek po zámkovce.
Dětské hřiště a patrně bazén.
Marína v Lipně nad Vltavou.
Lipenská přehrada je oblíbenou destinací Indiánů a Mongolů. Že to nejde dohromady? Ale jde - koukněte na východoněmecký western Zvěd, který se natáčel v Mongolsku :-)
Oběd ve frymburské pizzerii Nautilus - na čepu bylo plnotučné mateřské a pro pípu pak pizza s brokolicí.
Do Frymburka připlouvá parník Adalbert Stifter...
...následován SUPistou - ta hračka je z karbonu a stojí prej kilo. Hlavička mi vysvětlila, proč je SUPí pádlo zahnuté a jak se s ním pádluje...
...za rohem pak parkoval tenhle vor ve stylu Heyrdahlova Kontiki ze smrkových klád. Borec s nim chce přeplout Atlantik, zatím trénuje na Lipně.
Pohoda cestou z Frymnburku do Lipna nad Vltavou.
Lipenská víla.
Přístaviště v Lipně nad Vltavou.
Jedna z koz, u kterých jsme v rámci Multidaye Lipno bydleli.


Route 1 649 821 - powered by www.inlinemap.net

Žádné komentáře:

Okomentovat