27. 8. 2016

Šemnice U mostu - luxus žula u Ohře + porovnání průvodců

Location: Šemnice U mostu, Česko
Vedra na konci srpna 2016 si vyžádala volbu lezecké oblasti buď v severních stěnách, nebo někde ve stínu u vody. V sobotu 27.8. jsme nakonec zamířili na západ Čech, kde jsou u Ohře tři oblasti orientované na jih - Svatošky (beze stromů = výheň), Perštejn (trochu stromy, ale vomaštěnej) a Šemnice ​U​ mostu (stromy ano + ještě jsme tam nebyli). Pro Šemnice také hovořil parádní průvodce Skalní oblasti v okolí Ostrova od Jirky Siky z dílny Lezec.cz, kde jsou luxusní fototopa, a taky matroš - místní žula - vypadala lákavě. Takhle si představuju průvodce, za kterýho mám dát prachy (taky stál 140 kulí).
Šemnice ještě máme v průvodci Krušné hory a Střední Poohří od Horoklubu Chomutov. Je to bychle jak sviň, kde je seznam všech patníků, který Chomutovský kdy vobčůrali. Skoro žádný topa​ (a když, tak dost nepřehledný)​, jen půdorysy, suchý popisy, skoro žádný mapky a popis horninového složení jak pro doktorandy geologie. Taková rozvleklá nuda.
Obálka JirkaSova průvodce (vlevo) a CV guide (vpravo).
Repro: Lezec.cz
Mi napadlo, že by se oblasti typu "2m kámen uprostřed obory zarostlé kopřivami, kde nikdo 50 let nebyl", daly vysunout do internetového apendixu a do tisku dát fakt bestofky nebo lokality, kam má smysl jet.​ Jako se to třeba stalo s průvodcem na Kašparák - napřed vyšel článek o průvodci jen s malym vlastivědnym dodatkem, pak separátně rošířenej apendix.  ​
Druhá věc je, která mi na CV bandičce trochu prudí, je džihád proti lidem, který normálně vrtaj, resp. navrtaj něco shora. Nad Osekem u Duchcova je plotnička, kde kdysi někdo vylez více či méně hnusný a nejištěný cesty. Litvínovskej lezec Hraboš plotničku vyčistil, osázel nahusto jištěním a štandy a vznikla z toho parádní Kinderklettergarten Ferdovo zahrádka​​. Co myslíte - najdete ji v CV průvodci? Jo, ale pod názvem Krušnohorský zlom a s kecama vo nesportovně udělanejch cestách +  popisy cest = 0 + topo = 0. Naštěstí tu máme jiné zdroje, kde info o Ferdovo zahrádce vyšlo.​
Oblasti popsané v JirkaSově průvodci.
Repro: Lezec.cz
​Na druhou stranu v CV průvodci je info o dalších skalách v Krušnohoří a Poohří (u JirkaSe je jen okolí a třeba Leonardo da Svinchi je výkonnej informátor o dalších skalních oblastech na saské straně Krušných hor. Svinčovy poznatky najdete ve zdejším seroši Sasko nejsou jenom písky. Dobrej je taky přehled ledopádů na konci průvodce. ​
Ale zpátky k Šemnicím - místní skalky zplanýrovali dva klimbéři z Ostrova nad Ohří (kde žádná Ohře neteče) René Špaček Gebrle a Jaromír Číča Kocourek. Vrtali vcelku střídmě, takže v cestách je dost místa k založení vlastních hejblat a vobčas i potrápit morál. Místní žula je naprosto luxusní s krásnými živcovými krystaly, které tvoří i dajky ​​jako ​třeba v Dike Route ​(čekni fotky a pochopíš) v Tu​ol​u​mne Meadows​.
Hlavní masiv v Šemnicích - spárkou vede Dařbuján 5-, vpravo Pandrhola 4+ a přes trojúhelníkový dach Baldachýn 4+.

Pandrhola 4+ - nad 1. bh začíná lezení.

Do spárky nad 1. bh lze založit friend.

Tricky výlez do tenké spárky, nohy celkem dobrý. Na konci spárky jde dobrej vklíněnec. Nad Sudovou hlavou je vidět flake, kam jde dyneema.

Druhej bór se blíží, nad nim je fígl přes sokolík. Boží cesta.
Co je vymknutý z kloubů, je klasa, která je spíš starej Welzenbach než UIAA. Měl jsem tušit, že když má 4+ dva borháky, že to asi bude maso. Trochu bylo, boj se zakládáním, ale nakonec vcelku prima hra. Na druhou stranu - chlapi maj Juru za rohem, tak se mohli podívat, jak vypadá standardní 5 UIAA a nedělat z toho 4+...

Lezli jsme na Hlavním masivu cesty Pandrhola 4+ a vpravo od ní ​Baldachýn 4+​. ​Trojhvězda Pandrhola je nad prvním docela jemná, největší fight je se založením vklíněnce do slušný spárky, pak je flake s obhozem smyčky a druhej bór a zlehka na vršek. Baldachýn je jen trochu rovnací mezi borhákama. 
Hlavička se chystá na Pandrholu 4+.
U 1. bh. Teď je vidět dynnema hozená přes flake.
Baldachýn 4+. Hlavička pod dachem, který se oblézá zprava.
Do Dařbujána 5-, což je další trojhvězda na Hlavním masivu jsem se neodhodlal, protože jsem nevykoukal místo na jištění v runoutu mezi borhákama a protože dva pytle cementu jsou víc než jeden pytel cementu - čti rozdíl v hmotnosti jističe a prvolezce. V pravé části masivu jsou ještě dvě pěkné cesty, ale místo pro jištění je evidentně bombardováno volnými kameny ze stěny nad ním - takže nebrat.
JayKay nasává vodu.
JayKay je odbahňován a nasává atmosféru vodáctví (v pozadí). Už se prej těší.
​Pak jsme se přesunuli o 50 m proti proudu do sektoru Sluneční, který je lákadlem na titulní stránce JirkaSova průvodce. Tady jsme si vybrali dvě luxusní cesty Sluneční hrana 4- a Sluneční 3. Hrana je taková ladicí cesta přes nástupovou plotničku s bh a s dolezem přes stupně se spárami, kde se dá krásně zakládat. Sluneční taky potěší nástupovou plotničkou s borhákem a dajkem, akorát finální spárku jsme radši vzali zleva koutem, protože nad tutovými hodinami v ní se usadily vosy.
Krystaly živce.
Hlavička ve Sluneční 3+.

Sluneční hrana 4- zeshora. Místa pro zakládání hafo.

Hlavička ve Sluneční hraně 4-.

Sluneční hrana 4-.
Přístup z Ústí je jednoduchej - furt na Vary, za Stráží nad Ohří z hlavní doleva k Ohři do Vojkovic a pak proti směru podzimní Ranpovské Ohře (např. 2008, 2010, 2011, 2012) přes Velichov, Radošov a Kyselku do Šemnic U mostu. To U mostu je importante, protože pak jsou ještě jedny Šemnice a ty jsou dál od Ohře. V Šemnicích U mostu pak přes příhradový most na levý břeh řeky a za mostem hned doleva do kopce přes horizont jak prase a asi 800 m kam až to jde. Pak vlídně poptat u chataře parkování a 50 m ke Hlavnímu masivu. Z Ústí je to 118 km.
Kudy ke skalám.
Repro: Lezec.cz
Šemnice U mostu jsme s Hlavičkou ohodnotili stupněm 4/4 a spolu se Svatoškama a Perštejnem se nabízí propojení do vodácko-lezeckýho kombitripu. Další výhodou Šemnic je relativně slušná dostupnost s kočárkem a babyfriendly prostředí pod skalama.
A protože každej vejlet by měl mít pivní hajlajt, stavili jsme se cestou domu v Pivovaru Chalupník Perštejn...
...a obstarali si něco na konzumaci v teple domova.


Text: Papouš
Foto: Hlavička a Papouš 

3 komentáře:

  1. Parádní fotky i komentáře.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky. Fotky jsou standardní shitka z mobilu, kterej nemá fci protisvětlo :-) Schémata z JirkaSova průvodce použita s laskavým svolením JirkaSe.

    OdpovědětVymazat
  3. Zdar Papouši, čtu to sice se zpožděním cca 2 roky, ale dobrý. Líbí se mi jak píšeš. Jasně stručně výstižně a vtipně. A vůbec mi nevadí, žes nás (Chomutováky) lehce pojebal. Kolik lidí, tolik názorů. A v lezení to platí dvojnásob. Nebo spíš, kolik lezců tolik samorostů. :)
    Horám zdar a Krušným zvláště!
    Svinčo

    OdpovědětVymazat