24. 10. 2014

Todra dobrá - marocká soutěska, verze Softmover

Location: Todra Gorge, Maroko
Na podzim roku 2014 jsem se ocital ve stavu jisté singlovitosti, tak byl prostor pustit se do nějaký větší akce z bucket listu. V něm se již léta vyjímalo lezení v marocké Todře. Se spolucestovatelkou Jitkou Gartnerovou aka Běluhou jsme se domluvili, že mu věnujeme 2 dny. Další plán byl výstup na nejvyšší marockou horu Jebel Toubkal, prohlídka Marrakéše a Casablanky a nějaká ta kultůra a pamětihodnosti.

První tažín jsme si s Běluhou dali cestou z Fezu do Todry.
Vypadá to dobře, chutná ještě líp.
Dacia Klokan, spací verze.
Nejřív trocha logistiky - dovolené zbývalo jen na 10denní výpad a v termínu mezi 24.10. a 3.11.2014 byly lupeny na letadlo za rozumnou cenu jen s Ryanairem z německého Weeze do marockého Fezu. Weeze je ale u holandských hranic, éro jelo v sobotu zhurta ráno, takže v pátek po práci legraci skočit do auta a přes noc vodkroutit 700 km někam do Porýní.
Ve Fezu ven z letadla, půjčit domluvené auto a vodkroutit to dalších 500 km do Todry. Půjčení auta tradiční kovbojka - předem zaplacené pojištění je na nic, můžeme si s ním vytřít. Takže hned 2500 CZK v prdeli. A že prej musí bejt na kartě min. 1000 €. Ale má to řešení: maník z půjčovny má prej kamaráda s Dacii Logan v sedanu a ta je za cca 8000 CZK k mání bez pojištění. 
Očekával jsem nějakou krátkou smyšlenou historku, jak to kucí musulmanský uměj, ale kámoš s loganem se fakt vobjevil. Nakonec se to ukázalo jako ideální samohyb - na místní silnice OK a dalo se v tom vcelku pohodlně spát. Tak teď ještě neusnout během pětikila přes hory do Todry a klimbáž může začít!

Lehké lezení v Todře

Kaňon s červeným vápencem jsme trefili a po snídani s místním mátovým čajem v hotelu v soutěsce míříme na multipitchky do sektoru Les Jardins D'Été, což jsou Letní zahrady - příznačný název pro severní, resp. SZ stěny. Jsou to cca 120m trojdýlky za 5 až 5c na severním okraji soutěsky. Nakonec vyvzlínáme 3 ks po perfektním vápnĕ. Krása krásoucí!

Soutěska v Todře. Nejsevřenější část má na délku asi kilometr a na šířku max.100 m.
Mátovej čaj k snídani.
Marockej králík Muhammad VI. na zdi hotelu v Todře. Maroko mi přišlo jako celkem bohatá země, král drží islamisty u huby a možná i proto se tu dá volně cestovat. Pak ale nevim, kde se berou ty radikálové, co mordujou v Evropě.

Běluha v jedné z multipitchek v Les Jardins D´Été.
Výhled ze Letních zahrad na zahrady pod stěnou.
Trup v dolezu na štand.
Běluha pod převískem.
.
Běluha na štandu
Sektory, kde jsme v Todře lezli, byly na okrajích nebo uvnitř soutěsky. První den = 14 Jardin D´Été, druhý den = 2 Plage Mansour + 8 Jardin Des Roches. Vyplatí se sledovat, kam svítí slunce, jinak se při lezení upečete. Repro: http://mountain-weekends.blogspot.cz 
Zkonzumované multipitchky v sektoru Jardins D´Été. Repro: http://mountain-weekends.blogspot.cz
Ve vesnici na J okraji soutěsky jsme při nákupu proviantu domluvili s dvoumetrovym Berberem, že večír zajdeme k němu domu na tažín. To je dušené jídlo z masa a zeleniny, co se vaří v hrnci tvaru obráceného květináče. A je to dobrotka. Návštěvy místňáků je to nejzábavnější, co lze při cestování zažít. Nacpeme si teřichy, platíme cca 20 € a borcovi přidáme ještě půl litru kořky, co jsme s sebou dotáhli. Dobrej zážitek.

Na návštěvě u dvoumetrovýho Berbera a jeho ženy.
Tažín se táhne tak dvě hodiny.
Už to je ready.
Když má fotr dva metry, bude i dcera vysoká. Tahle teta v růžovym měla tak 1,85 m.
Ráno si vybíráme 2 singlepitche v sektoru Plage Mansour - Limonade 5c a Interrogation 5b - obě 33m dlouhé plotničky. Je znát, že je to tu populär, cesty jsou omaštěné. Navíc začíná být v jižních stěnách solidně vedro, tak prcháme do soutěsky a sektoru Jardin Des Roches (Skalní zahrada) dorazit se na místních 11 cest kolem pětky. Dáme asi čtyři, ruce máme jak vopice, takže nastává čas na exodus. Čeká nás přejezd 400 km pod Toubkal.

Zkonzumované singlepitchky v sektoru Plage Mansour. Repro: http://mountain-weekends.blogspot.cz

Běluha v Limonádě 5c.
A v detailu.
Cesta má 33 m.
Holky pod stěnou zatím perou prádlo.
...a pak ho sušej na roští pod nástupem.

Cestou do Jardin Des Roches.
Dtto.
Trup si prohlíží Jardin Des Roches.
V Jardin Des Roches jsme to vzali zprava od č. 11, polkli asi ještě tři cesty a pak prchli. Repro: http://mountain-weekends.blogspot.cz
Kozy.
Soutěska od severu.
Tady někomu smrděly nohy. 
Kantor v místní škole...
...a žáčci.
Džíp machruje v řece, co protéká soutěskou. Pradleny v té vodě praly o pár metrů dál prádlo a my se v ní vykoupali.
Jižní hrdlo soutěsky Todra.
Oáza na J od Todry.
Velbloudi nad oázou.
Todra dobrá, supr vápno, lezení pro tělesa dost. Dva dny byly tak akorát.
Lezeckého průvodce na Todru najdete ZDE.

P.S. Díky Pavlovi Princoj za průvodu a cenné rady, jak vyměnit Běluhu za 2 velbloudy.

Text: Papouš
Foto: Běluha

Žádné komentáře:

Okomentovat