28. 4. 2019

Výprava za granáty skončila výhledem na "smrťáky"

"Plenit" zemědělcům na Třebívlicku pole kvůli hledání českých granátů jsem byl již koncem 90. let s ústeckým horolezcem a vodákem Janem Broučkem Kyselou. Byla to docela zábava, takže budoucí repete se nabízelo. Při vzniku interní points-of-interest databáze Ausflux jsem nastřelil 4 místa, kdy se granáty vyskytují. V tabulce spící trip ožil, když v neděli 28.4.2019 našla Hlavička na FB profilu své známé fotky pyropů. "To chci taky," zavelela.

Najít na Třebívlicku na poli granát není až taková věda, spíš jde o to nepohamtat při tom právě to pole. Ideální doba je údajně po orbě a po dešti, kdy se granáty v hlíně mají lesknout. Chvilku jsme lovili v nějaký řepce, pak jsem se přesunuli do lokality Granátka u potoka Žejdlík, která dostala od hledačů pyropů už trochu za uši - už podhrabali i kořeny stromů na břehu potoka.
Některý borci si dokonce z rýžování granátů v Žejdlíku udělali business - třeba za 1.400 CZK si kromě jiného můžete zaplundrovat v potoce s agenturou Offroad Safari.
To teda potěš koště.
Text a foto: Papouš


Napřed hledáme u Bureše na zahrádce.

Granáty tu jsou, ale jen broky.

V údolí potoka Žejdlík na lokalitě Granátka už hledači pyropu podhrabali břehy, což se děje na mnoha dalších nalezištích minerálů.

Čvachtání v potoce taky dobrý.

Granáty rostou i mezi bramborami.

Zlatokopka byla prospektorstvím zcela zaujata.

Potoku Žejdlík se říká také Kuzovka podle kopce poblíž.

Úlovek.

Cestou za minerály jsme omylem odbočili do obce Teplá (část Třebenic), kde na 40 obyvatel mají parádní dětské hřiště. JayKay to samozřejmě zmerčil: "Houpačka/klouzačka, mami." Cestou zpět jsme se zde stavili.

Naproti hřišti je v čp. 14 smrťákovská zahrada. Slušnej bizárek.

A to je ono číslo popisné. Podle katastru nemovitostí tu bydlí malíř Petr Studnička.


Žádné komentáře:

Okomentovat