1. 4. 2019

Drážďanské muzeum Bundeswehru je v pondělí odpo zadarmo! Zbylo tak i na housku s matjesy

Location: Dresden, Německo
Vojensko-historické muzeum Bundeswehru je jedno z drážďanských must see. A dokonce se to dá pořídit způsobem kolenovrtovi příjemným - pokud se s návštěvou trefíte do pondělí mezi 18.00 a 21.00, je sem vstup gratis. Na tom je dobrý, že za ušetřené groše se můžete vypravit do rybího bistra Nordsee, což patří k našim oblíbeným drážďanským kratochvílím. Kultura a k tomu bulka s matjesem, lososem nebo zavináčem. Rozmarné léto v saské metropoli. Teda spíš jaro - do vojenského muzea jsme s JayKayem a Hlavičkou přibyli v pondělí 1.4.2019.

Už jen barák, kde muzeum sídlí, stojí za vidění. Neoklasicistní budovu protnul odvážný klín světového architekta Daniela Liebeskinda. Vevnitř je expozice nápaditá i německy pečlivá. Jsou tu skříňky se šuplaty - co šuple, to dioráma nějaké bitvy, případně tu lze "listovat" zavěšenými obrazy bitev. Unikátem muzea je nejstarší dochovaná ponorka Brandtaucher.

Jako fanouška kvérů z WW2 mi přišlo, že se tu drží trochu zpátky, ale v tom se asi neni Němcům moc co divit. Nicméně potěšila přítomnost Ketternkradu, miniponorky Marder a náznaku V-2. JayKaye asi nejvíc bavila expozice o vojenském využití zviřátek s modelem slona a dalších. Ale na rovinu - vyrazit sem s trojročkem není úplně ideální nápad, pokud si to tu chcete prohlédnout v klidu. Počítáme, ofc, i s návštěvou, až to junák trochu pobere. 

Militärhistorisches Muzeum des Bundeswehr v Dresdenu je pro Aussigera obligátní položka v Bucket Listu.

Každá pořádná vejprava do Dresdenu začíná/končí v rybím bistru Nordsee. Bulky se zavináčema, matjesama nebo lososama jsou zkrátka epes.

Němci nedělají malé chyby, se říká. Na druhou stranu ale mají ono Think Big (česky asi Nesrat při zdi), což je možná vlastní velkým národům. V případě neoklasicistní budovy si pozvali světového architekta Daniela Liebeskinda a ten jim do toho vrazil tenhle klín. "Dramatická přístavba je symbolem vzkříšení Drážďan z popela," prohlásil architekt.

Tady se se něco nepovedlo, ale co to bylo, už je zapomenuto.

Liebeskindův klín je vážne monstrum - protíná budovu přes pět pater.

Vlevo neoklasicismus, vpravo vklíněný dekonstruktivismus.

Líná služka je dělo ze začátku 15. století. Hlaveň nebyla odlévaná, ale složená z podélných pásů. Střílelo se kamennými koulemi na vzdálenost cca 500 m.

Hlavička obdivuje obrazy bitev.

Průřez ponorkou Brandtaucher.

Francouzský předchůdce kulometu z roku 1866.

Kulomet měl 25 hlavní a střílel kadencí 125 ran za minutu.

Marder byla jednomístná ponorka s torpédem, nasazená na konci WW2. Moc úspěchu nezaznamenala - za cenu 67 ztracených ponorek se podařilo potopit je čtyři lodě. 

Protiletecký světlomet a ňákej radar.

JayKay a Hlavička u nejstarší dochované ponorky na světě - Brandtaucher.

Brandtaucher vznikal v letech 1850 - 1851. Při experimentálním ponoru ponorka selhala a její vynálezce Wilhelm Bauer (jo, po něm se jmenuje nazi ponorka, co se na ní s JayKayem chystáme) a jeho dva kumpáni stihli vyplavat z 20m hloubky. Velká zajímavost!

JayKay si prohlíží práci Wernhera von Brauna - střelu V-2

V muzeu je i část věnovaná nasazení zviřátek ve válkách - slon nejspíš posloužil Hannibalovi. Mají tu i ovečku - pomocí stáda ovcí Angláni údajně čistili minová pole při válce na Falklandech. Ta byla v roce 1982, odminování skončilo v roce 2000.

Vnitřek Liebeskindova klínu.

Kettenkrad - pásová motorka tahala za WW2 lehká děla. 

Šuplata ve skříňkách ukrývají dioramata s bitvami.

Západ slunce přes Liebeskindovu konstrukci.

Houfnice Panzerhaubitze 2000 aka PzH 2000. Některé z nich našly uplatnění v konfliktu Ruska s Ukrajinou v roce 2022. 

Malý tančík v popředí je jeden z Wieselů - lehký agilní obrněnec pro výsadkové operace.

 

Text a foto: Papouš


Žádné komentáře:

Okomentovat