27. 12. 2019

Penízovka sametonohá u Budyně n/O, slaměný betlém a neměli trampošku

Location: Budyně nad Ohří, Česko
V pátek 27.12.2019 se Hlavička chystala nechat si udělat hlavu + s kámoškama na frapéčko do ócéčka (čti na kafe do obchodního centra), takže jsme měli s JayKayem prostor na nějakou nestandardní akčičku. "Co oprášit pokus o sběr penízovek sametonohých v lužních lesích u Budyně nad Ohří?" povídá JayKay.

U Budyně n/O jsme se potulovali i s Hlavičkou loni v lednu, penízovky jsme ale našli jen na odhozeném bukovém klacku a ještě ve zbědovaném stavu. Prostě to nebylo úplně ono. Chtěli jsme najít trs čerstvých hub, sklidit ho a sežrat. Něco jako ukazuje maloskalský mykoyoutuber Kryšot ve svých videích

Cestou do Budyně n/O jsme ještě viděli na polích u Brňan na Lovosicku asi šest volavek bílých, z čehož jsem úplně hotovej a což věštilo dobrej den. V Budyni jsme to vzali po červený kolem Ohře, asi po 200 metrech to vohli do lužního lesa, což je pro smrčinové sběrače hřibů vcelku kentus, ale sametonožkám se tu daří.

No a hnedle první vlaštovka v podobě čerstvé sametonožky. O kus dál konečně trs krasavec a nirvána. Prodírali jsme se bezinkami a nálety, bahnem a padlými kmeny a našli ještě pár plodnic penízovky na pařezu. Zabahněnost nemalá, spokojenost náramná.

Cestou zpátky jsme se stavili ještě u slaměnýho betléma v Doksanech a zašli se kouknout do Dětského světa Méďa v Bohušovicích n/O - jako slušný, ale trampošku neměli, amatéři. Večír pak houby na pánev s šalotkou, solí, kmínem, pepříkem a vajíčkem + krajíc kedra + jedenáctka z Hostivaru od Sekala. Svět je krásný.

Text a foto: Papouš

JayKay se posiluje šelmou brumlíkovitou a jdem na to.

První kinderpenízovky sametonohé. Je to dobrý, rostou.

To už vypadá líp, co fotře?

Lahoda, konečně větší nález.

A ještě jednou.

Setkání s penízovkou sametonohou je i estetický zážitek - lesklé oranžové kloboučky, bílé lupeny a černé sametové nožky.

I posed proběh.

Sametonožky na dně košíčku.

Slaměný betlém v Doksanech.

JayKay obdivuje berana.

Jo, tenhle Ti přines kolo.

Dětský svět Méďa v Bohušovicích nad Ohří. Klasický klecový lůžko pro děti a chill zóna pro dospělce s plzínkou. Ale trampolínu neměli a to je vada.

Leopardí klouzačka s poněkud tvrdym dopadem na modrou žíněnku. JayKay to raději sjížděl po břiše nohama napřed a brzdil dlaněmi.

Penízovka už se smaží.



Žádné komentáře:

Okomentovat