24. 4. 2021

Smrže, kačenky a ucháče 2021 + nález civilizovaných granátů v Mostě

Location: Matylda, Most, Česko

Sklizeň jarních hub 2020 byla úplně marná, ani ťuk. Ovšem zima/jaro 2021 naznačovaly, že by mohlo být lépe: "Já říkal, že bude dobrá sezóna, ale to nebylo těžké po vlhké zimě a postupně najíždějícím jaru uhodnout," napsal na FB přírodovědec a znalec jarních hub Radek Mikuláš, který na svou zeď dával fotky kačenek českých (verpa bohemica) z různých lokalit. Ovšem v kalendáři bylo 23.4.2021 a u Papoušků zase ani ň, a to jsme se byli s JayKayem prodírat houštinami na úpatí Srdova a Brníku, kde se Radkovi letos povedl velký nález. A samozřejmě jsme pravidelně kontrolovali kačenkoviště na Místě X aka MagicWoodu a Místo B. Ale nigdě nič.

V sobotu 24.4.2021 Hlavička zavelela k náporu na Místo X. Defétisticky povidám OK, projdeme se 5 minut po lese, nic nenajdem, co pak? Že prej brusle u Matyldy v Mostě. Gut, jedem. Na Místě X jdu zkontrolovat hlavní plantáž nad silnicí - nic. Hlavička šla s JayKayem do houštin pod silnicí. "Máš něco?" ptám se. "Ty nekoukáš na FB? Už to tam dávno visí," směje se Hlavička. Ntvl, to je komunikace... najdi si to na FB.

Pod silnicí rostlo 10 modrošedejch smržů, jeden podobnej už tu Hlávka našla v sezoně 2017! Tohle je záhada - pod silnicí rostou modrošedý smrže, nad silnicí zase žlutý smrže. Skvěle, sezona 2021 zachráněna. Po chvíli nacházím u silnice ucháče obrovského (gyromitra gigas), takže taky zářez na valašce a konečně mír v duši. Pak navíc objevujeme novej kačenkospot U krmelce a Hlavička skóruje s kačenkama o kus dál. Hodně velká parádička, tři druhy najednou, můžem na brusle.

Brusle na Matyldě jsou klasika - 4km runda kolem rybníka-nudle. Dráha už má léta, takže některý kusy asfaltu jsou brand new (akorát nevim, kdo rozhoduje o příslušné frakci kameniva, protože ty nový úseky jsou z horší směsi než ty starý). Pro krakena ale ideál, žádnej nebezpečnej provoz kromě pár kokotů na elektrokoloběžkách, který nebezpečně rychle kličkujou mezi dětma. Zkoušíme postcovidovou rundu proti chronometru - Hlávka 13:50, já 17:30.

Jedeme domů a pani povidá, že by si dala pivo. Na gut, je tady ten rukodělnej pivovárek Mostecký kahan. Pil jsem jednou, znova bych asi nemusel, ale dáme jim šanci. Hm, neberou karty, tak nic. Ovšem Hlavonožka zmerčí na jedný křižovatce nízkej cihlovej barák, kterej vypadá jako kultovní pivovar Hostivar! What? Tady v sociálně vykořeněné lokalitě? Civilizace dorazila? A fakt, že jo. Minipivovar Most. Hlavička trefila hlavičkou na hřebíček. Klasický lahve ve tvaru granátů, karty bereme. Tak mi  dejte všechno, jsme zdaleka.

Ještě zajíždíme na čučku k novému mosteckému moři - Jezeru Most. Jeho 311 ha vypadá monstrózně (Mácháč 312, Milada 250). Ale sem se na průzkum vydáme až jindy. Dneska toho bylo na jeden den až dost - 3 druhy hub, brusle, 5 druhů piv. What a day!

Našlas něco? - Jo najdi si to na FB... Modrošedé smrže pod silnicí, nad silnicí rostou žluté.

Ucháč obrovský.

Ucháč obrovský. JayKay byl poctěn jeho vydloubnutím, pak s ním ale bůhvíproč švihnul o zem.

Loňská outkovka rumělková na novym kačenkaspotu U krmelce.

Kačenka česká na novym kačenkospotu U krmelce.

Košíček s úlovkem dozdobený plicníky. JayKay je zbožňuje.

Další ucháč obrovský. Jako slušnej maskuňk, ale cvičený voko vidí.

Zleva ucháč obrovský, kačenka česká a smrž sp.

Matylda Most a focení na instáč.

JayKayi, koukej, pán chytil kapříka. - Nekecej a pojeď.

JayKay na 3. km. Už jen jeden a nastanou houpačky a klouzačky.

Do Mostu dorazilo civilizovaný pivo! Klasický granáty prozrazují příbuznost s pražskýmI Hostivary a hornomaloúpským Trautenberkem. Znáte z našich předchozích výstupů: JayKay řeže maminku stojánkem na pivní tácky.

Granáti nastoupeni před cestou na degustaci do Ústí nL.

Typická architektura Hostivaru, přenesená do Mostu. Hlavička to bezpečně poznala, ignorant zcela propadl.

Na břehu Jezera Most. Tady nás čeká další průzkum.

Houby po očištění. OK, zkrátíme to...

... panenka na loži z jarních hub a cibule, vařený brambor a zimní ejlík z Minipivovaru Most. 

Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat