1. 5. 2021

Smrže z horní plantáže, multimodální doprava, Carbo vs. Garbo a odbočka k Sekalovi

Location: České středohoří, Česko

V sobotu na 1. máje 2021 jsme s JayKayem dumali, co v pošmournu spáchat. Radar hlásil jen podmrak, tak jsme jeli na bruslokolo Svádov - Valtířov, což je taková lokální 3km cyklotrasička u ÚnL, ale tam po 2 km zavládnul nechtíč a požadavek na houpačku, tak jsme se shiftli do Valtířova na hřiště na prolejzačky, čutání do meruny a houpačky. Řikám ředitelskýmu, že čeknem ještě horní smržovou plantáž na Místě X, jestli nevylezly žlutý smrže. Dolní smržová plantáž, kde se rodí modrošedé smrže, už vydala svou sklizeň v sobotu 24.4.2021.

Protože jsme velký fanoušci multimodální dopravy šoupli jsme to z pravýho na levej břeh Labe přívozem, což JayKayovi přišlo celkem cool. Na horní smržový plantáži šest žlutejch kousků, a protože jsme nadprodukci jarních hub slíbili pražskýmu neutral riderovi a chefovi Sekalovi, dali jsme s nim call, jestli zájem, a von že jo, takže jsme stočili fóbii na jih a zavezli Prágl čerstvou várkou smržů.

Prostě nestandardní akcička, jak by řek můj někdejší kolega ze seriozního listu, když ještě bejval seriozní, Ondřej Černý - jedeš na kolo kolem komína a skončíš s houbama v metropoli. Karbónová Gréta by se posrala z tý karbónový stopy, ale stejně sama káže vodu a pije víno a její impakt za životní prostředí je mnohem vyšší než ten náš. 

Ústí je Mar.most nad Mar.most. Prvomájový cykloprogram na stezce JayKaye moc nenadchnul (Tati, koukej lavička. Bolí mě noha. To nezvládnu. Chci do auta.)

Po cyklo- a houpačkoprogramu jsme dali loď i s autem - zde přívoz Velké Březno - Povrly. Výchova k vodáctví pro tento den splněna.

Cestou přes Povrly si JayKay vzpomněl na místní ledovou plochu, kam jsme pře koronáčem docházeli na bruslení. Projevil zájem zkontrolovat stav ledu, což jsme spáchali. Místo ledu jsme našli jen louže, což na začátku května ani nevzbudilo údiv. Vliv ročního období na zimní open air sportoviště ověřen.

Jen jsme vkročili na horní plantáž na Místě X, hned se na nás jeden smržík usmál.

Voštinová struktura klobouku smržovitých hub nám s JayKayem připomíná pískovec. Asi proto ta přitažlivost.

Košíček jsme nechali dom, ale pumpičkářská (zdravíme Bohouše) helmička taky dobrá. Akurát ty větrací díry má nějaký velký, že ty malí smržové jimi skoro propadávají. Jourová a její kámoši z Brusele by měla buď zakázat tak velký větrání, nebo zakázat sbírat tak malý houby. Elfům hlásím, že jde o výrobek značky Bell.

Již doručeno na Sekalův stůl. JayKay teď jede celkem v kytkách - zlatý déšť, tařice, plicníky a pryšce chvojky - takže nadloubal houby a hned šel hledat kytky, aby jimi doplnit mykonález. 

Vizuální srovnání švédských Gret zpracoval v září 2019 Institut pro smrže a neutrály. 

Sekalovo hovězí zadní se šesti smrži a rýží

"Moje příprava: na hrudce ghí jsem zesklovatěl jednu střední šalotku, na ní podusil hovězí zadní (cca 350 g), v závěru jsem přihodil na 20 až 30 minut smrže (6x), které jsem předtím namočil na hodinu do vody (nabyly na objemu). Je to moje standardní úprava hovězího na houbách, spíš než omáčka je to šťáva, ale takto mi to chutná nejvíc. Sůl a pepř. Alles," uvádí pražský gourmet a neutral rider Sekal.

"Chuť smržů je opravdu delikátní, charakterizoval bych to na půlce cesty mezi hřibem a čirůvkou. Není to tak výrazné jako hřib," doplňuje smyslovou složku Sekal.

Sekalovo hovězí zadní se šesti smrži a rýží.

Text a foto:
Papouš + Sekal

Žádné komentáře:

Okomentovat