14. 5. 2021

Expedička Azbest West: golfík mezi bílými lvy, fotka s Terminátorem a Santini s Merkurem

Location: Plasy, Česko

Výpad do plzeňský zoo a krása lesů na sever od Plzně nás s JayKayem natolik rozvášnily natolik, že jsme po týdnu - v pátek 14.5.2021 - vyrazili na místo činu znova. Highligtem expedičky Azbest West (Azbest East jsme jeli 2020) se měla stát Zoo Plasy. Kříženec zoo a minigolfu vypadal jako dobrej bizárek, ale nejsem žádnej arbiter elegantiae, abych tomu dopředu setnul hlavu. Vo tom si rozhoduje ředitelskej a tomu se to líbilo.

Pro první noc jsme se na park4night vybrali lesní parkoviště u žulového bouldřiště na Žihli, ale to bylo rozvoraný vod harvestorů a lakatošů, takže jsme se sklouzli o kus dál a vybrali si pěknej plácek ve světlým lese. Bylo ještě světlo, takže jsme drapli kolobku a jeli se podívat na legendární žihelský Viklany. Žulový bugry jsou tu naskládaný na sebe v docela nestabilních polohách, ale nějakou záhadou to drží.

V sobotu 15.9.2021 jsme nápor na Plasy zahájili kontrolou přilehlejch Azbestovejch neutrálů. Všechno parádně zajetý, nepřidali jsme ani cm, naopak jsme v řadě případů ani nedosáhli na Azbestovy výkony. Před Zoo Plasy jsme viděli parklý mafiánský géčko s logem KTV a bylo jasný, že vevnitř v zoo je nejznámější fighter domácí MMA scény Karlos Terminátor Vémola. Takže fotka s bijcem byla na pořadu dne, JayKay z ní buhvíproč vycouval.

Na kase jsme si vzali i minigolfovou hůl a míček, koukli na zviřátka a šli mastit golfík. Vzhledem k tomu, že to bylo intro do MG světa, tak jsme se si s pravidly hlavu nedělali a JayKay to mastil jako hokej s počtem úderů ad libitum. Zoo je prťavá, ale má tu atraktivní zvířata, vod kterejch klasický zoo (Liberec) dávaj ruce pryč - bílý tygry a bílý lvy.  To nás nepřekvapilo, protože soukromá zoo Biopark Štít na Královéhradecku, je chová taky. Prostě to chce atrakci na přilákání lidí. 

Pak jsme se přesunuli do pivovaru v místním klášteře (monstrum!), ale k žrádlu neměli nic a pivo prodávali jen na stojáka. Měli jsme ale hlášku, že na místním nádru jezdí pára a že tam maj pečenou krknu. Tak šup tam, pára sice vzala roha (jízda s ní by byl zajímavej mašinkovej bonus), ale krkna sedla. A furt jsme měli fůru času.

Nu což, od Azbesta víme, že zdejší kraj, okres Plzeň-sever, je nadupanej barokními památkami, tak jsme se šoupli do Mariánské Týnice, kde je bývalé proboštství cisterciáckého kláštera v Plasích. Kostel v Týnici mocnej, v přízemí výstava o architektu Santinim, což je pro mě na tu dobu zjevení a jehož stavby jsou fakt pecka. Ale nejlepší kousek čekal v prvním patře, kde byla výstava artefaktů smontovanejch ze stavebnice Merkur. JayKay tam hnedka převzal režii a pani dohlížející na výstavu z něho byla mírně hin. Zbytek patra je takový to muzeum, se kterym jste hotový za pět minut, takže nudička.

Původně jsme vejlet koncipovat jako víkendovou expedičku, ale JayKay byl nějakej rozštelovanej, takže jsme ještě v sobotu zvolili úprk do bezpečí domova a nedělní domácí doléčovák. Ale i tak jsme se nenudili.

Plácek na přespání v pátek 14.5.2021 v lese u Žihle nalezen, jdeme/jedeme se podívat na místní bouldery.

Hlavní mykolog zkoumá Hřib.

Nová bylina v JayKayově portfoliu - šťavel kyselý. Fotr předcvičoval, strčil si ho do huby, žvýkal a říkal, že je to kyselý. JayKay se nakonec odhodlal taky, ale žvýkání jen markýroval, vyflus kytku a řekl: Kyselý. Nicméně šťavel zafixován.

Lesy kolem Žihle jsou boží - světlý, všude mech a žulový valouny.

Dajaký boulder. Nohy žádný...

...ve spáře jen nějaký dvouprdy.

Fotrův tip vyšel: JayKaye to na těch bugrech děsně bavilo.

Viklany na Žihli.

Žula mládence nadchla...

...chtěl zkoušet i trialový fígle na kolobce, ale pak si to rozmyslel. Na tom skládacím werku z Číny nejdou dělat barspiny.

Nějakou záhadou to tam drží.

JayKay má z prezidentské sedačky čas koukat po ptákách, takže když jsme dorazili do Plasů, reklamoval čápa na stromě. Si řikám, co si mladej vymejšlí s čápem, ale borec zmerčil tohotok fógla na vršku 30m stromu. "Tati, dej mi placáka." (Low five) 

Vystajlovaný mafiánský géčko asi nepatří nikomu z KTV aka katedry tělesné výchovy. To by budilo závist. Ale jedný cvičce patří a hned jsme identifikovali který.

Jdeme se podívat na minigolf kříženej se zoo - Zoo Plasy.

Lva mají v Plasech výstavního.

Pekari krásně ryl - viz video.

Golf začíná netradičně - odpalem míčku do potoka.

Cvička odchycena a vyfocena (JayKay se lek a zdrh). Plch mi ex post navrhoval, že jsem jí měl Karlosovi natáhnout, ale to jsem odmítl s tím, že 1) focení probíhalo v přátelské atmosféře, takže by to bylo unfair, 2) Karlíto je jiná váhová kategorie, takže buď bych musel shodit do osum čtyřky, nebo Karel nabrat do heavy weight. P.S. Nebožka řiká, že prej s tou rouškou pod krkem, ledvinou, dalekohledem v rozkroku a drátem trčícím z kapsy vypadám jak debil...

KTV si hlídá životosprávu - žádná kola v plný palbě, ale diet coke.

JayKay vodpaluje na pirátský lodi.

Jamka zvaná Island.

Plasy jsou občas bizár - živí pelikáni se tu mísí s plastovými slony, havlovsky absurdní situace je výběhu s živym klokanem, kde je i jeden umělohmotnej klokan (bože, proč?). Ale vo úspěchu nerozhodujou zamotaný rozbory fotra, ale úspěch u cílovky - a JayKaye to bavilo.

Bažant stříbrný.

Bažant královský.

JayKay puttuje v antické atmosféře.

V sále hrůzy v pozadí jely tři ledkový obrazovky a na nich metamorfózy tří lidí v zombíky/upíry/bubáky. S JayKayem to nedělalo nic, až když na něj jedna zrůda vybafla po chvilce nečinnosti, tak se lek a chtěl pryč.

Seriema rudozobá loví hady.

Bílí lvi. Klasické zoo se bílým jedincům brání - viz např. Liberec, ale pro soukromé je to jasná atrakce a kasaštyk. "Táto, voni tam maj bílý lvy a tygry, to chci vidět." S bílými šelmami jsme se s JayKayem setkali v roce 2019 v Bioparku Štít.

Tiger MiniWoods z minigolfu.

Levhart skvrnitý.

Mara stepní.

Za araukárii dávám bod.

Araukárie zblízka.

Klokan svačí. JayKay po mě házel golfovej míček tak šikovně, že skončil u tadytoho chlapíka ve výběhu. Ale vydolovali jsme ho nakonec.

Centrum stavitelského dědictví Plasy je výstava Národního technického muzea při klášteře v Plasech. V době naší návštěvy bylo zavřeno krz covid.

Klášter v Plasech je barokní veledílo.

Po zoo tedy došlo na baroko. Jen o kus dál je jeden ze Santiniho kousků - jeho činnosti je věnováno přízemí. V dalších patrech je muzeum.

Kostelík.

Ležel cca 150 let ladem a na začátku 20. století se mu propadla klenba.

JayKay se snaží uzmout svíčku v kostele.

Stavba má jen jeden ambit, uvažuje se i o dostavbě druhého.

Highlightem muzea byla výstava o stavebnicích Merkur a jim podobných.

Něco se i hejbalo - viz video, s něčim se dalo hejbat, na něco se nesmělo sahat. Vysvětluj to JayKayovi...

Výrobky z litiny.

Kostel sv. Barbory v Manětíně. Město je další barokní perlou severního Plzeňska.

Most v Rabštejně nad Střelou.

Splutí Střely je v Bucket Listu již dlouho.

Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat