7. 5. 2021

Nežereš maso, nechápeš fór? Neva, je tu Plzeň se zoo, dinosaury, spitfirem, US džípy a taky Kukina

Location: Zoo Plzeň, Česko

Nápad vyrazit do plzeňský zoo vzniknul trochu z nouze, trochu na náhodu. Pátek 7.5.2021 a sobotu 8.5.2021 jsme měli s JayKayem trávit někde u Zruče nS, ale zručská paní domu se po vegetariánsku vymezovala a já si z toho tak usilovně dělal šoufky, až nám bylo naznačeno, ať nejezdíme. Což jsme nakonec snad i s úlevou akceptovali, máme Bucket List, takže no stress. JayKayovo nejoblíbenější video z vejletů  je to ze zlínský zoo, kde to vypadá, že mu chce žirafa sežrat botu. Takže novej úkol zněl: žirafy.

Ze zoo, které mají žirafy, pro nás připadaly v úvahu Jihlava a Plzeň. Pilsen má lepší pověst, takže v pátek to pošleme někam do lesa poblíž - Azbest nám doporučil Kozelku, ale nakonec jsme skončili v lese u Melchiorovy Hutě - a ráno do zoo. Cestou do lesa se stavujeme u parádní Schillerovy rozhledny v Kryrech a kupujeme pivko v Pivovaru Chyše. Za Chyší pípne na palubce, že je teplota 4 stupně a že jako bacha na námrazu na silnici. Jak, kua, je 7.5.!

Cestou na bivak dokonce začíná sněžit. Nocležiště je 620 mnm, takže se tu sníh drží a do rána nám vomrzne rakev, ale zabalíme se do peří a noc je OK. V sobotu ráno zdrháme z vymrzlýho lesa na parkáč před zoo, kde napřed koupíme lupeny, aby na nás kvůli covidem omezené kapacitě nějaký zbyly, a pak v klidu zapiknikujeme na sluníčku.

Plzeňská zoo je super, polohou v nivě a na svahu trochu podobná tej v Praze. Jde o kombo s botanickou, takže mezi výběhy pro zviřátka jsou i nějaký naučný záhonky. JayKay má zrovna kytkový období, takže to bodlo. Dinopark vloženej do zoo je standardní, už jsme byli v jeho filiálkách ve Vyškově (ta je hezčí) a v Liberci (ta je indoor a premává i v zimě). 

V průběhu dne se pak ještě dozvídáme, že v centru Plzně vystavujou spitfira, tak jedem na něj, takovýho krasavce musíme vidět. V Pilsenu se JayKay fotí na orígo emerickym džípu. Pak to napálíme po highwayích do letního centra pražský babi, cestou potkáme živou Kukinu v bílý škodovce, v Kolíně letmo kouknem na horostěnku pod mostem přes Labe...

Pilsen pěkná, Azbestovo Nadpilsení (Plasy a okolí) famózní, takže hnedle plánujeme další trip s názvem AzbestWest. AzbestEast jsme navštívili již vloni (Azbest je z Plzně, ale momentálně zahnízdil na Slovácku) 

Pohled na Kryry od Schillerovy rozhledny, v pozadí Doupovské hory.

Schillerova rozhledna v Kryrech je prostě krasavice.

Bylinkář.

Netopěj.

Hvozdy u Manětína jsou fakt mocný, v jednom z nich bydlí/bydlel i náš oblíbený neutrálista Azbest.

Stellplatz Žirafa 620 mnm, 8.5.2021, teplota kolem nuly, snížek.

Pivo z Chyše bez výhrad.

Tenkozobec opačný.

Hrošík liberijský.

Gepard.

Žirafy byly, ale za vodním příkopem a elektrickým ohradníkem, takže žádný kontaktní vokusování bot jako ve Zlíně.
Mladej biolog byl trochu rozčarovanej.

Jaci.

Zajímavé výchozy sedimentů (tipuju slepence).

Ovce křížená s králíkem. Plemeno Border Leicester

Objednáte si v knajpě přeštíka, doufáte v pochoutku z vepře, ale přinesou vám nutrii. Tahle historka se nejspíš nestane, ale teoreticky by mohla. Totok je přeštická tříbarevná nutrie. 

Přeštík.

Husa s housaty. Dříve na každém dvorečku, dnes v zoo only.

Spinosaurus.

Chasmosaurus.

Průřez triceratopsem.

Triceratops.

Stegouš.

Scutosaurus a inostrancevia (útočník).

Kukačka. Totok se mi děsně líbilo - v PLZ zoo mají hromadu domácích fóglů - dudka, strnada rákosního (známe z UL jezera Milada), sýkořici vousatou, slavíka modráčka, stehlíky... Divný je, že se to moc nevidí - myslim, že ze zoo, kde jsme s JayKayem byli (a nebylo jich úplně málo), jsme podobnej výběh viděli jen v Dresdenu

Velkej a malej T-rex.

Stezka korunou stromu.

Sherman osvoboditel. Další dva kousky jsou ve Vojenském muzeu v Lešanech (taky jsme tam s mladym byli, ale report se nějak nerodí).

V lochotínském amfiteátru jsem byl v roce 1988 na festivalu Porta, byť jsem nikdy nebyl ortodox kotlík. Tehdá byl plnej dům, Porta měla takovej nádech lehkého odporu proti bolševikovi. 

Vistárie.

Japonský pavilon v Zoo Plzeň.

Kvetoucí kdoulovec.

Lví rodinka.

Mangusta žíhaná.

Údělej mi fotku, jak řídim džíp. Ať je vidět, že jsme na správný straně.

Ležení s džípy.

Vlaječky na kandelábrech. To jsem naposledy viděl v ruskym sektoru ČR za komárů. 

JayKay pojal vystavenýho spitfira svérázně: "Můžu dovnitř a můžu to řídit?"

Krasatá.


Stěna pod kolínským novým mostem. Část zasazená do betonové zdi nevypadá úplně v kondici...

...ta překližková a převislá vyzerá vo dost líp. Zatim zůstává nevytěžena v Bucket Listu.

Pražská babi nás uvítala brokolicovým krémem s medvědím česnekem.

Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat