17. 8. 2021

Lužnice klapla. Zbytek expedice ale zmařily síly Temna - socan a impetigo

Location: Suchdol nad Lužnicí, Česko

Výborný průběh Střední expedice Katrlak 2021 nás navnadil na další vejlet střední ráže (= 4 dny) hned v závěsu. Nechtěl jsem, aby už to byla čistě pumpičkářská akce jako Katrlak. Na konec léta to chtělo ještě jednu vodu - po Berounce a Vltavě padla volba na Lužnici, po níž ještě ani jeden z nás neplul. Logisticky, krajinomalebně i obtížnostně z toho nejlíp vyšel úsek Suchdol nL - Majdalena. Kostra byla, z Bucket Listu na nás ještě vypadlo pár bruslo/kolotras v lesích na Třeboňsku, zoo s kobrama, túra v Novohradkách a plán středního tripu, dominantně po Jindřichohradecku, začal praskat ve švech. Z prdele jsem ho pojmenoval Špidla 2021, protože tenhle sociální inženýr z JH pochází, ale to se ukázalo jako rouhání a bylo to po zásluze potrestáno.

Tak jsme v neděli 15.8.2021 doplachtili domů z Lužice, poprali nějaký prádýlko, dobili powerbanky, aby nám na další výpravě běhali krtci, a v pondělí 16.8.2021 už jsme mazali dolů na jih na Lužnici. Zakempili jsme na Majdaleně, další den ráno se přesunuli na desítku do Suchdola nL, drapli kánoj a šli na to. Ze začátku je řeka regulovaná s pár laškovnými prahy, ale postupně začne téct meandrujícím korytem v jednom velkém smíšeném lesíku. Tu a tam je potřeba projet pod nějakou větví nebo přejet kládu, ale taková vrbičkárna jako na Ploučnici to neni.

Cestou je jen jeden jez - legendární smrťák Pilař o výšce 2,90 m. Přetahujeme a cestou hážeme do jezu záchrannou podkovu, abychom viděli, jak premává válec. Pak se řeka už jen líně dovalí s několika laškovnými prahy až do kempu na Majdaleně. Zpátky pro auto se přesouváme vlakem, cestou na nádr potěší prvonález mocně gutujícího rezavce dubového.

Pak valíme na Novohradky, JayKay chrní, tak pošlu do deníčku jeden neutrál a rychle si prohlídnu skvostně opravený kostel v Dobré Vodě. OK, další den vylezeme na Kraví horu, kouknem do kostela na Ježíška. Jedemem do kempu Veveří u Nových Hradů, kterej je in the middle of nowhere, v lese, signál nula.

A teď k tomu trestu. JayKay si v Lužici asi vošoupal krk popruhem od cyklohelmy. Z původní drobné oděrky vznikly šílenou rychlostí osypky pod celým krkem a taky v rozkroku. Zinková mast na to moc nezabírala. Nemělo smysl to hrotit, takže ve středu 18.8.2021 jedeme z Novohradek do Ústí k doktoroj, kterýho ale stíháme až ve čtvrtek. Doktorka nás vítá slovy: "Máte impetigo jak prase." Tenhle bakteriální Scheissdreck se v případě rozlezlosti kurýruje antibiotikama a framykoinem. Takže místo potulek po hvozdech Jindřichohradecka sedíme doma na prdeli. Zas tolik to neva, narajzováno máme letos vcelku dost.

Pro mě zkušenost: 1. z malé oděrky může bejt velkej průser, 2. nezahrávat si se silami temna, mezi něž Mr. Zdroje-tu-jsou nepochybně patří. Jak řikal můj kolega z nyní již holdingového listu Ondřej Černý: "Neser pány pekel."

JayKay se vrací z obhlídky nasedačky na Lužnici v Suchdole nL. Nakonec jsme volili nástup do lodi na jistotu - z tý černý rejhy za loděma vpravo.

Dreamteam is ready to go. Vlevo management, vpravo sekretariát.

Ze začátku teče Lužnice mezi zregulovanými břehy... 

...pak začne pěkně meandrovat v přírodním korytě. Tady se JayKay snaží rozhoupat loď.

Svačinka point po cca 1,5 hodině plavby.

Plážka v zákrutu řeky. Umí si to vybrat, romantik.

Za celou dobu plavby jsme potkali tři lodě. Ideál. Mohli jsme pozorovat fógly, hlavně ledňáčky.

Výstraha na jezu Pilař. Smrt a Death.

Záchrannou podkovu jsme si cvičně hodili do válce, abychom zjistili, jakou má sílu. Pilař oplývá značnou, a to byla voda nízko. 

Rezavec dubový u nádru Majdalena - zastávka. Prváč potěšil.

Výstavní gutace.

Houba jako půl kola od vozu.

Seminář Využití pádla jako lopaty pro rozhoz posypového materiálu byl úspěšný. JayKay látku ihned pochopil a následně si ji osvojil praxí. Na zastávce v Majdaleně nyní neuklouznete (v zimě asi jo, jestli nedoplněj tu žlutou bednu štěrkem).

Důkaz vzorné péče o management v kempu Veveří u Nových Hradů. K dispozici spací pytel, zařízení s krtkem a výběr ze dvou horkých a jednoho studeného nápoje. Nabídka zůstala nevyužita, o zpracování truňků se postaral sekretariát.

Text a foto: Papouš 

Žádné komentáře:

Okomentovat