12. 8. 2021

Katrlak 2021: JayKayův cyklokemp u jezer v Lužici a dinopark v Kleinwelce

Location: Scheibe-See, Německo

Při bikovém výpadu do Krušných hor v sobotu 7.8.2021 jsem si při hlídání JayKaye na vrcholu Plešivce uvědomil, že jsem kvůli jiným aktivitám, z.B. orchid huntingu, ztratil ze zřetele Mistrovo umění jezdit na kole bez postranních koleček, resp. že ještě vůbec neumí jezdit standardně na kole. V neděli 8.8.2021 jsme se na to jeli podívat a za pomoci waterboardingu a motivačních metod Aloise Grebeníčka jsme nedostatek obratem odstranili, přidali pár odpoledních sessions na dopilování techniky. Ve čtvrtek 12.8.2021 se najednou naskytla možnost vyrazit na střední expedičku (dotace 4 dny) a bylo jasný, že se bude týkat kola, protože JayKay z něj nechtěl v posledních dnech vůbec slézt.

S rozvojem JayKayova bikingu se nám krásně odblokovala Lužická jezera, protože tam, aby sis to vychutnal, musíš umět na kole nebo na bruslích. Rybník na každém rohu dává možnost se vykoupat, což třeba v bruslařském ráji Flaemingu chybí. Začneme ale nějak v poklidu - dinoušema v Saurierparku Kleinwelka u Budyšína. Tady mají oldschoolový, byť parádně vyvedený ještírky - na ocelovou kostru natáhnou králičí pletivo, napatlají beton a výsledek nabarvěj. S JayKayem jsme tu už byli v sobotu 26.10.2019, takže víme, do čeho jdem.

Futuristická barabizna u vlezu do Saurierparku Kleinwelka. V popředí imitace sirných pramenů.

Dobře se koukejte, předvedu vám seskok z hlavonožce.

Dva se perou, JayKay se směje.

Jak zmerčí vodní atrakce, je půl hodiny pauza.

Na ještírka vedla pěkná dvojka (od hlavy), z druhý strany to bylo tak na 3 UIAA (větší rozestupy mezi bodlinama).

Ten světlejší ještěr to koupil od stegosaura a jeho jedovatejch bodlin na vocase a pomalu dodělával.

Výzdoba dveří na WC.

JayKay a krokodlak.

Na tuhle praprasviňku vedou docela zajímavý kinderbouldery.

JayKay a vykuchanej triceratopsík.

Zakempíme u naší srdcovky - jezera Scheibe See. JayKay hned přebírá režii, vyžádá si kolo a krouží kolem auta až do tmy. V pátek 13.8.2021 jedeme 8km okruh kolem Dreiweiberner See, kterej dáváme jak nic. Na zbytek dne se vyvalíme u Šajby na plážce obklopené rákosím, kde jsme v červenci 2019 lovili ryby do vrše. V sobotu 14.8.2021 zkusíme 13km okruh kolem Scheibe See, nejbožejší trasy na Lužici, a za chvíli je tam. Povalování se ale nekoná, protože na odpo máme v plánu prohlídku obřího bagru F60. To hodim do extra textu, ta věc je mega.

I v Lužici přituhuje. Touhle cestou se dodnedávna dalo sjet až k vodě, ale teď je tam závora...

...druhej přístup blokují kořeny a kameny. Na druhou stranu - k vodě je to z parkáru pár kroků, takže to nikoho nezabije. Dokud je za závorou saský stanový městečko, bude to tu asi safe.

JayKay to smaží kolem Dreiweiberńer See. Komu se to špatně vyslovuje, může říkat Jezero Tři ženy.

Klasickej setup pro plážový dolce far niente - křesílka a slunečníček.

I člunek byl.

Vstávej a pojď něco dělat, fotře líná.

Jedem kolem Šajby.

13 km je v deníčku.

U F60 a sousedního Bergheider See nakonec nocujeme. Ráno koukám do mapy a máme to jen kousek na nejsevernější jezero Lužice Gräbendorfer See. Místní 9km rundu jsme krouhli ve čtvrtek 8.9.2016 cestou z Berlína, tehdá byl na září šílenej pařák. Tady taky neni vo čom, takže za chvíli sedíme u škopku a zmrzliny, tradiční odměny za předvedený výkon. 

U Gräbendorfer See JayKay našel pobíhající myš.

V roce 2016 tu bejvala jen ta barabizna vlevo od mola. I tady je pokrok.

A tytok barabizny tu nebyly v roce 2016 vůbec.

Dumám nad názvem celého čtyřdenního podniku. Vlastně to byl takovej okruh po čtyřech jezerech - Dreiweiberner SeeScheibe SeeBergheider See a Gräbendorfer See - abychom byli světoví, tak teda Tour des Quatre Lacs, čti [tu:r d katr lak]. Katrlak zní jak tajtrlik kříženej s pajdulákem, dobrý. Zkouším tak oslovovat JayKaye, ten nic nenamítá. Takže Katrlak 2021. Lužice je u mě programová jistota, takovýto když nevíš, co s ratolestí, šup do zoo - mám i takovej pocit neinvenčnosti, že negeneruju nový programy a sahám po jistotě. Ale je tu to prostě dobrý, tak jednou za rok si tu guilty pleasure snad můžem dopřát.

Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat