28. 8. 2021

Hadí mirákl v Krušnohoří: Karel Janoušek ochraňuje unikátní území s eskulapkou - užovkou stromovou

Location: Osvinov, Stráž nad Ohří, Česko

Na víkend 28.8. - 29.8.2021 jsem zamířil - tentokrát bez JayKaye, kterej se s Hlávkou vypravil do Mirákula - na novej Southfork pražskýho neutrálního ridera Sekala. Vybral si flek na úbočí Krušnejch hor nad údolím Ohře a je to in the middle of nowhere, impozantní spot s výhledy na Doupovské hory. Po utáboření jsme se vydali do nedalekého Osvinova zkouknout místní infocentrum. Wait, něco takovýho ve vesnici o cca deseti číslech, wtf? Tak bacha - nejenže je tu infocentrum, ale taky sídlo nově vzniklého institutu Srdce Poohří a celý je to náramnej počin. Infocentrum i institut tu provozuje Zamenis - spolek na ochranu užovky stromové v Poohří, jehož hybnou silou je již 15 let místní nadšenec, polyhistor a ochránce zdejšího unikátu - nejsevernější enklávy s výskytem užovky stromové - Karel Janoušek. Hadí mirákl.

Užovka stromová je s délkou až dva metry na české poměry had jak prase, třeba taková zmije proti ní vypadá jak tkanička do bot. S místními se hadi vcelku sžili a tu a tam se připlazí k nim domů - viz Janouškův článek Překvapení v posteli ve Vesmíru 1/2009. Tito plazi se běžně vyskytují po celém jihu Evropy, proč ale žije u Stráže nad Ohří, stovky kilometrů od ostatní populace osamoceně až 600 jedinců, je předmětem různých teorií.

"Uvádělo se, že šlo o důsledek římských expanzí, které užovku rozšířily dále na sever. Římané ji totiž uctívali jako symbol lékařů. Dále, že byla tato populace vysazena rodinou Mattoni na konci 19. století, kteří ji údajně přivezli z Itálie. Na základě fosilních nálezů a genetické analýzy, která porovnávala jednotlivé populace užovky stromové, bylo zjištěno, že se jedná o reliktní izolovanou populaci," píše se na wiki.

Tož o takový poklad tu Karel Janoušek a jeho kolegové ze spolku na ochranu užovky stromové Zamenis pečují. Hadům, kterým ubývá míst vhodných k rozmnožování, budují i náhradní líhniště. "Oplocené dřevěné ohrádky vyplněné různým substrátem, např. hnůj, hobliny, kompost, netříděný zahradní materiál nebo jejich směs, slouží jako líhniště hadů, kteří v červenci s oblibou kladou měkká kožovitá vejce do materiálu produkujícího teplo. Zhruba po 2 měsících se líhnou mlád'ata. Oplocení chrání vajíčka i novorozená háďata proti predátorům," uvádí se na jedné z cedulí na vzdělávacím hřišti naproti infocentru.

Užovce stromové se také lidově říká Eskulap nebo Eskulapka. "Užovka stromová se stala symbolem lékařů celého světa. Podle pověsti zasáhla roku 293 př. n. l. starověký Řím epidemie neznámé nemoci (asi cholery). Zahnal ji římský bůh lékařství Aesculap, který přišel právě v podobě tohoto hada. Římané užovkám z vděčnosti postavili chrámy a začali je v nich chovat. Aesculapova hůl s ovinutou užovkou je od těch dob symbolem lékařů i farmaceutů. Tyto pověsti i symbolika podporují teorii o expanzi tohoto druhu na sever právě díky Římanům, pro potvrzení však chybí důkazy," vysvětluje se na wikipedii.

Infocentrum sídlí v osvinovské hasičárně a v přízemí domu naproti je Environmentální institut pro studium, ochranu a podporu biodiverzity Srdce Poohří. Na první pohled to vypadá jako něco, co smrdí školními škamny, ale opak je pravdou. V domě vás uvítají vycpaný urson kanadský a aligátor čínský, sbírky tropických motýlů nebo i třeba domácích můr, je toho tuna. Následující sál pak ohromí podiem s originální oponou, které tu zbylo ještě z časů, kdy tu žili převážně Němci. Na stěnách sálu jsou pak rozsáhlé sbírky rohů a parohů zvířat z celého světa, které Karel Janoušek nasbíral.

Nejlepší na tom je, že ke každému exponátu má místní pábitel nějaký osobní příběh - třeba o schwarzenberské šlechtičně, která na jihu Afriky zastřelila buvola, jehož rohy dominují jedné ze zdí, nebo jak je to s parožím vidloroha amerického (superzajímavý!). Navíc je tu zmíněné hřiště, v hasičárně jsou k vidění dvě živé edukační užovky a taky tu Karel točí plzínku, kterou si návštěvník vychutná v krytém přístřešku za poutavého Karlova vyprávění s ukázkami hadích kůží a vajec. Boží.

Ntvl, po silnici I/13 z Chomáče na Vary jsem jel už tisíckrát, ale že je kousek vod ní takovej hadí ráj, jsem netušil. Domluvte si s Karlem po telefonu návštěvu a zajeďte do hadího centra v Osvinově, je to vážně dobrý. (Už jsem kukal Plchoj, ať cestou ke tchýňce do Varů strhne za Stráží nO volant do lesa. - Tati, kam to jedeme, tys špatně vodbočil. - A pak bang, najednou údolí hadů. - Tatínku, ty seš nej, rodinka září štěstím. - Plch má natočený rodinohodiny a může s kámošema na skialpy :-)) 

Hadí infocentrum sídlí v bývalé hasičské zbrojnici v Osvinově u Stráže nad Ohří.

Kvůli osvětě má infocentrum k dispozici tzv. edukační hady - totok je užovka stromová, jejíž zdejší osamocená populace je stovky kilometrů od hlavního teritoria výskytu tohoto druhu. Eskulapky, jak se užovkám stromovým také říká, žijí převážně na jihu Evropy.

Svlečená hadí kůže.

Infocentrum zdobí "náprstkovský" mix exponátů, např. škrtič v lihu, klokaní kůže nebo historické snímky Osvinova.

Karel Janoušek ukazuje svlečenou kůži užovky stromové, přihlíží Sekalův synek David. Environmentální výchova probíhá v pohodě u plzínky.

Zmije má kůži i na očích. Je to vidět, když ji svlékne.

Užovka stromová vs. zmije obecná (slabě viditelná tkanička do bot v pravé Karlově ruce). Eskulapka je na místní poměry had - obr.

Kožovitý obal hadího vejce. Malý had ho prořeže tzv. vaječným zubem, ostrým výčnělkem na čenichu, který později odpadne.

Sbírka hadích vajec.

Druhým edukačním hadem je užovka hladká, která shora trochu vypadá jak zmije.

V tomto domě sídlí institut Srdce Poohří. V popředí originální dopravní značka upozorňující na výskyt hadů.

Vycpaný kajman čínský na zdi institutu.

Dalšími četnými artefakty jsou želví krunýře a hmyz.

Sbírka našich říčních škeblí (třetí řada, první čtyři kusy zleva), vlevo dole lebka plameňáka.

Můry neovládáme, ztotožnili jsme jen lišaje smrtihlava (vlevo hore) a přástevníka medvědího (třetí řada shora, zcela vlevo).

Hadi všude, i na hodinách. (pokud mě zrak nešálil i Karel Janoušek měl v uchu náušnici ve tvaru hada)

Šilhavá opoce.

Divadelní sálek s orígo oponou.

Rohy I.

Rohy 2. Dole v rámečku ona schwarzenberská šlechtična, co sundala buvola uprostřed na zdi.

Rozebíratelné rohy vidloroha amerického.

V neděli 29.8.2021 zavelel Sekal k výletu na Meluzínu (1.094 mnm). Vlevo Klínovec (1.244 mnm), vpravo Fichtelberg (1.214 mnm).

Sekal a jeho ratolesti u vrcholové sochy. Sekal myslí tak osm tahů dopředu a dopředu měl vymyšlenej neutrálek.

Brusnice.

Koukli jsme i na naleziště ametystů a pár si jich pro potěchu nasbírali (žádný kopání do země).

 

Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat