23. 9. 2021

Vrása u Petrovic na Ústecku - tobogán v rule vyhloubili výrobci brousků

Location: Petrovice, Česko
Poznávání šutrů je jeden ze směrů, kterym se s JayKayem drobně posouváme v přírodních vědách (jo, taky bychom měli trénovat ty tkaničky, ale tohle je zábavnější, mže). Před časem objevil sekretariát jeden geo gem v podobě vrásy u Petrovic na Ústeccku. To je z Aussigu na dostřel, takže jsme návštěvu zařadili mezi akce formátu poo, což značí, že se vyzvedneme ze školky a prcháme do lesů, vod a strání feat. na klouzačky, houpačky a kolo. Dost se nám ty poo akce vopakujou, takže vrása byla vítaným zpestřením. Na lov do Petrovic jsme vyrazili ve čtvrtek 23.9.2021.

Vrása je takový esíčko v rulový skále a má poměrně velkej Spassfaktor, protože výplň esíčka - jemnozrný amfibolit - vykutali místňáci a vyráběli z ní brousky. Takže je to několik desítek metrů dlouhej tobogán, kterej se dá prolízt, což jsme s JayKayem samozřejmě spáchali. Pak jsme ještě trochu courali po lese, zkoumali zdejší mykoflóru (nic kulervoucího), čekli průjezdnost přes obec Bahra, abychom mohli nastavit jeden monsterneutrál (furt nic) a vydali se zpět do naší nory u hřbitova.

Nestandardních poo akciček jsme si letos užili celkem dost, hlavně při jarním orchid huntingu. Kytičková ofenzívka na příští rok se už chystá, vypadá to na zajímavý spoty.

Text a foto: Papouš 

Přístup k vráse je značen epesně.

Obsah vrásy - jemný amfibolit - byl vyrubán za účelem výroby brousků.

JayKay se vydává na průzkum. 

Ve střední části se leze trochu komínově.

JayKay na konci vrásy.

Vrása shora.

I nad vrásou jsou různé zprohýbané tvary z horotvorných procesů.

Žádné komentáře:

Okomentovat