28. 9. 2021

Zoo a muzeum v Srdově: na dvorku se krmí zvířata z úst do úst, ta pod střechou se šla vycpat. Dobrá show

Location: Srdov, Liběšice, Česko

Když ve vesnici o 50 číslech a 50 obyvatelích funguje instituce s názvem zoocentrum a muzeum, zpozorníš, znejistíš a dumáš, co to může bejt zač. Nějakej vesničan s obsedantně - kompulzivní poruchou nahromadil starý kafemlejnky a řiká tomu muzeum + k tomu pěstuje králiky a to bude ten zookoutek, řikal jsem si, ale stejně jsem si to poznamenal do Bucket listu, protože tyhle malý privátní zoošky můžou bejt větší zážitek než ty velký. V úterý 28.9.2021 na svátek nějakýho toho pobodanýho jsme s JayKayem a Hlavičkou vyrazili na obhlídku Samuelovy jeskyně ve Sloupu v Čechách. Byl to jen krátkej walk, a protože se honila mračna, vzali jsme brzkýho navrátila. 

Protože mám ale něco z Bucket Listu v hlavě a protože jsme se vraceli přes Úštěk a Lovečkovice, napadlo mi, že bychom se ještě mohli juknout do Zoocentra a muzea v Srdově, což je při cestě. A dobře jsme udělali, protože to je zážitková show. Chovatel a preparátor (!) zvířat Michal Fišer vybudoval na svém pozemku prohlídku o dvou chodech - první jsou živá zviřátka u něj na dvorku. Najdete tu opuštěné dančí mládě Ivana, letu neschopnou čápici Zuzanku, srnečky, kozy bezoárové, jeleny sika, kamzíky z Košic, kachny, krocany a další. Ivánek dostává ještě mléko z kojenecké lahve. JayKay měl pindy, když Ivánkovi kapalo mlíko z huby, zahlaholil na jeho adresu, že je prase.  Dostal za to lekci.


Největší show je ale krmení koz a jelenů suchým pečivem. Bezoárovej kozel s rohama - rozparovačema Fanda si stoupne na zadní, opře se předníma o váš hrudník a s neuvěřitelnou jemností vám z huby odebere rohlík nebo chleba. Stejně tak i laň jelena siky Malina a další chovanci. Návštěvníci jsou zkraje nejistí, ale postupně se osmělují dospělí i děti. Michal Fišer to všechno vtipně komentuje, takže je to náramná legranda. JayKayovi nabídnul, že mu dá napít kozího mléka přímo ze struku. Mládenec dělal vofuky, pan majitel zmáčknul koze vemeno a zlil pindala mlíkem tak, že vypadal jako někdo z erotický branže po natáčení.

Druhej chod je místnost s několika desítkami preparovaných živočichů - je tu všechno: lev, zebra, mládě tygra, ale těžištěm jsou místní zviřátka. Viděl jsem vycpaného mandelíka hajního, slavíka modráčka, dudka, různá vývojová stadia divočáka. Fakt zajímavý. Fišer říká, že kvůli vycpávání nebylo úmyslně zabito ani jedno zvíře, resp. že vycpává výhradně tvory, kteří uhynuli samovolně nebo třeba při nehodě. Zajímavostí byl vycpaný tetřevec, vzácný kříženec tetřeva a tetřívka. Ptal jsem se mistra, jestli dělá i nějaký obskurnosti typu zajlen, vycpanej zajíc se srnčími parůžky, a že prej jo, ale že odmítá nějaký megaobskurnosti - vycpaniny z několika druhů zvířat.

Místní show není úplně levná - 170 CZK dospělec / 120 CZK dítě, karty neberou. Dá se to ale vytušit z cedule u vchodu, kde stojí, že projekt není podporován z EU. No, zviřátka něco žrát musej, show je výborná, takže why not.  

Samuelova jeskyně u Sloupu v Čechách. Jde de facto o oční optiku, protože poustevník Samuel Görner tu podle wiki strávil 17 let broušením čoček a výrobou brýlí a dalekohledů.

JayKay objevil otvor.

Hlavička studuje infotabuli. Místní poustevník bydlel i na nedalekém skalním hradě, kde je jeho socha s dalekohledem.

Výstup na vyhlídku.

Ředitel s guvernantkou.

Zoocentrum a muzeum v Srdově.

Čápice Zuzanka.

Daněk Ivánek je furt na mlíku.

Kozy bezoárové a muflon.

Jeleni sika je asiat. V Čechách byl vysazen do obor, za druhý světový z nich vzal roha a teď si žije na divoko v menších stádečkách.

JayKay si utírá kozí mlíko z obličeje. Měl pindy na daňka Ivana, tak dostal od pana farmáře nálož.

Zviřátka Michala Fišera jsou hodně kontaktní.

Laň jelena sika Malina si nechá líbit leccos.

JayKay krmič.

Ham.

Laň Malina šla po mě, resp. po suchym chlebu, co jsem měl v hubě.

Berneška velká.

Kamzíci přicestovali z košické zoo a zatím zdomácňují. 

Michal Fišer ve svém dalším království - mezi vycpaninami.

Btw., všimli jste si, že tenhle blogánek má v logu křivčí zobák s překříženými špičkami? Jmenuje se ale Papouš, což má původ k autorově náklonnosti k agapornisům. Už to tu bylo: rossignol je francouzsky slavík a na špičce ty lyže mají (resp. asi mívaly) galskýho kohouta. To jsou paradoxy, pane Vaněk.  

Slavík modráček je krasavec náramná.

Vývoj pruhovanýho pyžama.

Bezoár je těleso vytvořené v zažívacím traktu ze spolykaného nestravitelného materiálu. Interesante.

Tetřevec je vzácný kříženec tetřeva s tetřívkem. Jeho otcem bývá nejčastěji tetřívek, protože ošlapání tetřívčí slípky tetřevem, který je pětkrát těžší, je téměř nemožné. Více ZDE.

Los.

Hmyz.

Candátek.

Ďásek.

Kopyto na preparaci?

Parožnatci.

Uprostřed dole ňákej Šauli, vlevo si JayKay dělá z pamětní knihy vomalovánky.

Tygřík, dvě opičky a velbloud.

Leo.

Přechod přes silnici.

Ta zažranost se mi líbí - sticker s místním chovancem i na nádrži auta.

 

Text: Papouš
Foto: účastníci zájezdu

Žádné komentáře:

Okomentovat