22. 4. 2024

Fleischerkreuz a Zifferstein: Zabíjelo se u kříže? JayKay lovil keše u kamenných památek ze 17. století

Location: Tisá, Česko

Smírčí kříž Fleischerkreuz u Cihlářského rybníka v Tisé se stal hvězdou pozdního léta 2023. Po sto letech od jeho poslední fotografie se památku podařilo objevit historičce ústeckého muzea Natálii Belisové. Podle některých spekulací si mohl někdo 300kg kámen odvézt na zahrádku, nakonec se ale zjistilo, že kříž jen zapadl do podmáčené půdy a zarostl travou a stromy. Comeback kříže je story jak řemen, navíc je u něj keška, takže jasnej cíl odpolední výpravy v pondělí 22.4.2024 s JayKayem Keškusem.

Na kříži je letopočet 1669 a symbol sekery. "To může znamenat, že zde byla spáchána vražda za použití sekery, ale také, že tu někoho zabil padající strom při těžbě dřeva nebo je to památka na zcela jinou událost," uvedla na webu ústeckého muzea historička.


Smírčí kříže bývaly podle ní budovány z různých důvodů, nejen jako součást smírčí smlouvy mezi vrahem a rodinou oběti. I když až do 1627 existovalo mimosoudní vyrovnání i v případech zabití a vraždy, jehož formou mohla být i povinnost vytesat a vztyčit kříž jako projev pokání. Celá plnotučná story je ZDE

V chladném konci dubna 2024 jsme se ke keši GCAE4FP Fleischerkreuz dočvachtali. Kříž je krasavec o sympatických 300 let starší než Sekretářka. Po konzumaci jsme ale ještě měli keškohlad, tak jsme se vrhli na další keš GC40ZF8 Zifferstein II u další parádní památky z roku 1692. Jde o kámen, který odděloval vrchnostenský a obecní les pod Sněžníkem na Děčínsku.

Si myslíš, že to tu znáš, ale furt nevíš nic... Pecka po-o trip!

JayKay Keškus se loguje do keše GCAE4FP Fleischerkreuz.

JayKay Keškus u smírčího kříže Fleischerkreuz se sekerou a letopočtem 1669.

JayKay u Ziffersteinu z roku 1692, který odděloval vrchnostenský a obecní les. 

 


Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat