12. 5. 2024

Orchid Hunting, se04ep02: Vstavač nachový, objev hlaváčku letního, arové na sluncích a zase pantofle

Vstavač nachový a kamenná slunce byly lákadly tradiční botanicko-geologické exkurze s lounským muzeem, která připadla na neděli 12.5.2024. Do Třtěna u Loun nakonec dojela i pražská sekce ve složení babi Dáša, teta Zuzka a bratranec Tomík. Hlavním cílem byly PP Třtěnské stráně, na nichž (byť mimo PP) roste vstavač nachový. Místo NPP Kamenná slunce se geologická složka odehrála na na kopci Syslík. To ale už bez nás, protože jsme šeduli museli trochu přeplánovat.

Cestou na Třtěnské stráně jsem zaregistroval tři nové kytky - červeno-oranžový hlaváček letní, len rakouský a černýš rolní. Z fauny zaujal nález slepýše. Lokalita s vstavačem nachovým leží mírně mimo chráněnku obklopena trním ze všech stran. Jak furt někde běháme po orchidejích, tak mi už purpurea přijde trochu jako houska na krámě.


Co ale není úplně běžný, je střevíčník pantoflíček. Já jsem dvě kytky našel čtyři dny před tím v první epizodě letošní sezony na vrchu Houžetíně. Když už byli Prahové u nás v revíru, tak mi přišlo jako lepší nápad ukázat jim tuhle nádheru naživo. Proto jsme "zdrhli" z exkurze.

Mezi stráněma a Houžetínem jsme se stavili na sluncích. Jak furt někomu s oblibou "kradu show", tak tentokrát jsem byl brutálně obřitven :-) U slunců totiž nejak maník a jedna pani venčili dvě ary ararauny, který lítaly sem tam a sedaly na stromy a na auto tety Zuzky. Takže se fokus logicky stočil na exotické fógle. Ale neberu to nijak úkorně, protože s JayKayem Mineralogicusem už jsme na sluncích byli

Hlaváček letní může být oranžovo-červený...

...nebo i žlutý.

Hlaváčky letos jedeme s JayKayem fest, tak nás seznámení s další verzí potěšilo.

Len rakouský.

Tomík se slepýšem, obdivován ženami.

Tomík se lnem rakouským.

Oblíbená hřebenovka (zleva) - Oblík, Srdov a Brník. Sjeli jsme na konci 2018.

Černýš rolní.

Exkurze směřovala do PP Třtěnské stráně, ale tato populace vstavače nachového ležela mimo chráněné území.

Botanička Bára Čepelová na Třtěnských stráních.

Na NPP Kamenná slunce venčil chovatel dvě ara ararauny. Jedno si oblíbilo auto tety Zuzky.

Kamenná slunce.

Teta Zuzka a papoušek.

Babi Dáša a JayKay..

Tomík a ara.

Pantofle na Houžetíně.

Teta Zuzka fotí a babi Dáša přichází ke střevíčníku pantoflíčku na Houžetíně.

Tomík a pantofel - sólista.

JayKay a střevíce.


Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat