8. 5. 2024

Orchid Hunting, se04ep01: Houžetín je kytkařská bomba ve Středohoří. Začali jsme tu s pantoflíčky

Location: Dřevce, Česko

Houžetín je oproti okolním manekýnům vcelku nenápadný kopec, ale o to větší je jeho kytkařský potenciál. "Druhově nejbohatší lokalita vstavačovitých v Českém středohoří a lokalita řady dalších mimořádně vzácných a silně až kriticky ohrožených druhů rostlin, mj. střevíčník pantoflíček... Ochranářsky velice cenný je také suchý trávník při jižním okraji lesního komplexu, kde roste na jedné ze tří lokalit v Čechách tořič včelonosný," píše se ve studii Bílé stráně v Českém středohoří a Poohří od hnutí Arnika. Dost infa na level 7 se žlutým podbarvením v Bucket Listu = Must see!

No jo, ale jak je ten kopec takovej rozplizlej, tak jak na to? Pomohla nápověda jednoho středohorského pábitele, který je naštěstí sdílný, a v terénu pak fotky jiného orchid huntera. Ve středu 8.5.2024 mám den jen pro sebe, tak se vrhám na Houžetín s tím, že chci najít ty pantofle. Vybaven cca souřadnicemi a fotkami nakonec místo asi po dvouhodinové procházce nacházím. Je tu jeden trs a jedna samostatná kytka, vše v úhledných oplocenkách.

 

V neděli 12.5.2024 si pak dávám repete a po vycházce s lounským muzeem se tu stavujeme ještě s JayKayem, babi Dášou, tetou Zuzkou a bratrancem Tomíkem, aby tu krásu viděla i rodinka. Kopec je skrz kytky fakt nabušenej protože zmiňovaná studie mluví i o výskytu kruštíku tmavočervenéhopětiprstek žežulníku a hustokvěté​, tořiči hmyzonosném a vemenících. Plus jsou tu další vzácné kytky​, ale v této věci mě ještě čeká samostudium.

Tahle část Středohoří je peckózní. Podél potoka Žejdlík pod Houžetínem se můžete podívat po pyropech nebo kamenných sluncích nebo se skočit kouknout na orchidejky pod Solanskou horu

Když jsem na internetech zjistil, že na nevýrazném vrchu Houžetín u Třebívlic rostou střevíčníky pantoflíčky, zbystřil jsem. Informace inhed putovala do Bucket Listu.

Houžetín na mapě najít dokážu, ale kde ten pantofel roste přesně?  Nakonec pomohla drobná nápověda od jednoho středohorského pábitele.

Ještě pomohla aktivita jednoho orchid huntera a bylo zhruba jasno. I tak jsem tuhle kytku našel asi po dvou hodinách chození po lese.

Významná blumenfluencerka mi napověděla, že si tu oplocenku můžu dát na focení pryč, ale já se bojim, že bych při manipulaci s plůtkem moh kytce něco udělat.

Kousek od trsu pantoflů byl za plůtkem ještě jeden sólista.

Tahle pěkná hluchavka se jmenuje medovník meduňkolistý.

 

Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat