5. 5. 2024

Námořní muzeum Veletov: v malé obci na Kolínsku se připomíná čsl. obchodní loďstvo. Je tu i keš

Location: Veletov, Česko
V okolí ranče pražský babi DášiPolabí se tu a tam vyskytne nějaká nečekaná zajímavost, jakou jsou třeba zoo s tygry a lvy albíny Biopark Štít nebo drezúra šelem v Ringellandu Habrkovice. Při zimních průzkumech nad mapou jsem ovšem narazil na ultrabizárek jen několik km od základny – Námořní muzeum Veletov. Jako v Praze nebo větším městě bych to chápal, ale v díře po granátu o 256 hlavách, wtf? Přes vzdálenější koleno – manžel sestřenice babi Dáši byl námořník u Československé námořní plavby. Takže minimálně jeden důvod k návštěvě tu byl.

Druhým důvodem byla mystery cache GCAANGV Námořní muzeum Veletov o dvou stageích. V sobotu 5.5.2024 se s babi Dášou a JayKayem Marinerem nejdřív hrneme k plavební komoře a jezu Veletov, kde je v lese v trní 1st stage s message zakódovanou v morseovce a s heslem pro finální stage, která je v …., ne asi. Na morseovku zkouším Google Lens a nějaký appky, ale zpráva je psaná v ruce a AI to moc nejde. Takže finálku vyluštíme až po návštěvě a pro log se vracíme cestou z ranče domů do Sudet.

Po kešolovu jumpneme do muzea, které sídlí v bývalém vesnickém obchodu typu Akce Z. Vlez je 100 CZK/50 CZK dospělec/dítě bez slevy pro důchodce – vzhledem ke dvěma místnostem, které muzeum má, nic moc poměr cena/výkon. Na druhou stranu se nám pan průvodce plně věnoval včetně odpovědí na všetečné dotazy.

 

Výstižnější jméno pro Námořní muzeum Veletov by asi mělo být Muzeum Československé námořní plavby, protože expozice se tomu beze zbytku věnuje. Dominují plakáty s jednotlivými loděmi, které se plavily pod československou / českou vlajkou, doplněné o předměty z jednotlivých plavidel – svítílny, záchranné vesty či různé přístroje – a námořní literaturou.

Zajímavé jsou artefakty, které námořníci během dlouhých dní na moři vyráběli, nebo exotické suvenýry, které si z dalekých cest přivezli. Za zmínku stojí balzový model amerického bitevníku, který si člen posádky jedné z lodí vyrobil podle černobílé fotografie, nebo vycpané mládě krokodýla nilského, k němuž chtěl celník veterinární dokumenty jako k živému tvorovi.

Průvodce nám vyjevil smělé plány na rozšíření muzea o obytnou nástavbu jedné z bývalých československých lodí, která slouží v Holandsku jako překladiště. Muzeum si dělá zálusk na dvě patra z této nástavby a jejich přenesení (patrně) někam na břeh Labe. To zní přinejmenším zajímavě.

O vzdáleném příbuzném jsme nakonec našli zmínku v knize Zdeňka Bastla Století československé námořní plavby, která je v muzeu v prodeji. Jedná se o Františka Topinku. V knížce je zmínka o dvou, takže si ještě musím upřesnit, o kterého jde…

NMV je projekt s jistým potenciálem, možná by si zasloužilo i nějakou kinderfriendly interaktivní atrakci. JayKay se tu dost nudil a na to konto prudil...

Námořní muzeum Veletov se usídlilo v bývalé sámošce ve stejnojmenné vesnici o 256 hlavách.


HMS Tatry.

Nádobí brandované logem Československé námořní plavby.

Nový poznatek - uzel Monkey Fist Knot aka Opičí pěst - používají námořníci jako zátěž na konci lana, které je potřeba někam hodit (z lodě na loď). Lezci jej vážou na konci smyček, za něž se zajišťují ve spárách. Říká se tomu Kinderkopf alias dětská hlava.


Republika byla první loď čsl. námořní plavby.

Zvon z Republiky.

Kniha Zdeňka Bastla mapuje osudy čs. flotily a lidí kolem ní.

Našli jsme v ní i dvojnásobnou zmínku o Františku Topinkovi, námořníkovi a manželovi sestřenice JayKayovy babi Dáši. Jen zatím nevíme, kterej z těch dvou to byl.

Námořníci si vozili z cest různé suvenýry - u mláděte krokodýla nilského měl údajně agilní celník vyžadovat průkaz o veterinárním vyšetření, byť zvíře již bylo vycpané.

Model lodě USS Dakota si před 50 lety vyrobil z balzy námořník Československé námořní plavby na dlouhých cestách na mořích a oceánech. Byl dělaný podle malé černobílé fotografie, protože v tehdejších dobách nebylo možné sehnat detailní popis. Pecka.


Další exotické předměty z plaveb čsl. námořníků.

Model remorkéru.

Exotárium.

Záďová lampa z lodi Vítkovice.


Záchrané prostředky z čsl. lodí.

Model HMS Veletov je atrakcí pro malé návštěvníky. Akorát, že se u něj dá jen kroutit kormidlem, jinak nic dalšího neumí.


Záchranná vysílačka.

Zánik Československé námořní plavby se datuje někam k roku 1998, kdy šly do prodeje i tyto zánovní lodě.


Největší část expozice zabírají postery s jednotlivými loděmi čsl. obchodního loďstva.
.
Pracovní úbor námořníka.

HMS Tatry a Beskydy.

Každý námořník měl průkaz...

...kde byly zapsány jeho kvalifikace.

JayKay s kotvičkou.

Palec nahoru za keš. Inteligentní instituce pochopily, že i keš může být cestou, jak nalákat další segment na trhu - zvídavé kačery.

Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat