19. 3. 2024

Hlaváčky & Cache: pokus o fusion žlutých poslů jara a keší dopadl pěkně

Location: Hostomice nad Bílinou, Česko

Lov keší je možná z mudlího pohledu taková zlehka infantilní zábava, ve skutečnosti má ale spoustu pozitivních vedlejších efektů. Kačer se dostane na místa, která by jako mudla nenavštívil ani náhodou. Do kšeftu aktuálně dojíždím až pod Krušné hory na Teplicku, takže večer po práci legraci vyrážím na lovy keší po cestě domů. Jedna z únorových kešovýprav mě zavedla i pod Husův vrch (266 mnm) u Hostomic na Teplicku. A pic – další lokalita s výskytem hlaváčku jarního! Must see! V únoru ovšem bylo i na tyhle rané květinky trochu brzy.

Timing je pro pozorování hlaváčků důležitý. S JayKayem jsme byli v roce 2022 poprvé na pozorování adonisů na Tobiášově vrchu na Lounsku a chlapci byli v optimu. Když jsem tam po mírném otálení dorazil o rok později, bylo už po sezoně. S náporem na Husův vrch u Hostomic jsem proto letos nezalelkoval a jak se v kytkogrupách na FB objevily první fotky hlaváčků, bylo jasné, že máme max. týden čas.

Ten nastal v úterý 19.3.2024, kdy jsme v režimu poo (nyní již po družině) vyrazili na Husa. JayKay cestou slovil mysterku GC4AY3B Kostelni Cache, kterou už jsem měl v deníčku od února, a na parkáči pod Husákem i nápaditě umístěnou tradku GC7KH42 UUCH. Pak jsme se odebrali do zatravněného krpálu, kde nás už zdáli zdravila žluť kvetoucích hlaváčků. Na Husově vrchu jich možná není tolik jako na Tobiášově, ale čedičové skalky na vrcholku a stádo pasoucích se koz tomu dodává horskou atmosféru.

Z vršku jsme to vzali ještě přes tradku GC1DMBE Hostomice - Husuv vrch a vedle louky s hlaváčky sestoupali k autu. Vcelku vydařená nestandardní akcička.    

P.S. Na Husovy vrchy mám letos kliku. Jeden z nich – přezdívaný též Kudrák – s vrcholovou kótou 355 mnm je na území Dubí. Na kupě s pěkně vrstvenými čedičovými balvany je tradka GC4MTJH Husuv vrch – Kudrak, kterou jsem podrobil nočnímu odlovu. Teď čumim do mapy a na území Dubí, resp. na Cínovci, je další Husův vrch (870 mnm). Tam ale keš nevidim.

Husův vrch od Hostomic. Pěknej naháč.

Jsme v režimu Hlaváčky & Cache, tak lovíme i kešky.

Žluť květů adonisů je vidět už od parkoviště.

V úterý 19.3.2024 květy začínaly.

Pohled z Husova vrchu do údolí řeky Bíliny a na Středohoří.

Pozorování hlaváčků je velká zábava, teda aspoň na začátku sezony. Jak s tim pak fotr opakovaně prudí, tak zábavy ubývá. Ale do dalšího jara jméno kytky stejně zapomenu.

Pohled z Husova vrchu směrem na Bílinu. Dominanta vlevo je Bořeň, dominanta vpravo je elektrárna Ledvice (tam se chystáme).

JayKay mezi adonisy.

Už se klubou.

Hlaváčky dobrý, ale co třeba ňákej Mekáč?

Jsme v režimu Hlaváčky & Cache, tak lovíme i kešky.


Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat