15. 3. 2024

Akvadukt přes dráhu v Krupce využil arborista Ládíček ke slaňovací keši. Je to zábavné i poučné

Location: Krupka, Česko

GC8MDYA Nestromovka akvaduktova je moc pěkná slaňovací keška od teplického lezce a arboristy Ládi Vöröse aka ladicka41Krupce na Teplicku. Už samotný fakt, že jde o akvadukt mě uhranul. "Akvadukt převáděl vodu přes tehdejší Duchcovsko-podmokelskoudráhu. Je to jediná zachovalá památka z rozsáhlé technické soustavy vodních kanálů a nádrží v okolí Krupky. V současnosti není akvadukt udržovaný a je jen špatně přístupný," píše se na mapy.cz. V pátek 15.3.2024 jsem se na tu krásu zajel podívat.

Duchcovsko-podmokelská dráha aka kozina vznikla jako soukromý podnik, který měl konkurovat  teplicko-ústecké dráze a který měl zajišťovat dopravu uhlí do Děčína. Do provozu přišla 1871, ale provozovatelům se ekonomicky moc nedařilo, a tak 1888 provoz přebírají státní dráhy, 1892 je zestátněna. Průšvihy se koziny drží dodnes, střídavě se po ní jezdí, střídavě provoz stojí. Za sebe bych tam místo železnice viděl pěknou cyklostezku…


 


Nestomovka je obtížnost 5. Pod tuhle klasu se v geocachingu schovají všechny keše, kde se manipuluje s lanem, což je poněkud matoucí. U akvaduktu se nikam nešplhá, jen se omotá jeden stonek nahoře a slaní se dolů ke keši, čili je to trivka. Nahoře na akvaduktu je trochu bordýlek, ale jinak je moc pěkná stavba z pískovce, kterou doplňuje nedaleký silniční most podobné konstrukce.

 

Bořeňskej Ládíček to má v Krupce pěkný, těšim se na jeho další keše.

V popředí akvadukt v Krupce, v pozadí silniční most podobné konstrukce. O parkáče kousek.

V koutě pod převisem je PETka s keší.

Na akvaduktu je trochu svinčík..

V PETce je ještě ampule s logbookem..

Lano skřižmo v osmě = stojíme, zapisujeme.

Vráceno na místo.



Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat